Hlavní obsah

Migréna Johanu sužovala i deset dní v měsíci, pomohla biologická léčba

První výraznější bolesti hlavy pocítila dnes devětačtyřicetiletá Johana z Prahy, když jí bylo dvanáct. Tehdy jim nevěnovala výraznou pozornost. Střední školu zvládla bez komplikací, při studiu na vysoké škole už občas kvůli bolavé hlavě chyběla, byť kombinovala různé léky na bolest.

Foto: Archiv pacientky

Johana se svou dcerou

Článek

V té době začala zdravotní potíže řešit se svou praktickou lékařkou. Ta si nejprve myslela, že za ně může zablokovaná krční páteř, rentgen však žádné problémy neodhalil. „Doktorka proto začala mít podezření na migrénu a předepsala mi speciální léky – triptany,“ vzpomíná Johana. Pomohly jen zčásti, ataky neustávaly.

Záchvaty měla většinou vázané na menstruaci, během které se jí držely i pět dní. Stejný počet dnů ji každý měsíc trápily také během ovulace. „Pokud jsem chtěla fungovat, nezbývalo nic jiného než si vzít prášek a tvářit se, že se nic neděje. Triptany jsem si musela vzít i ve svatební den,“ líčí. Když v roce 2010 otěhotněla, záchvaty přestaly, přibližně půl roku po porodu se však vrátily.

O tři roky později se jí narodilo druhé dítě a intenzivní bolesti hlavy udeřily znovu. „Moje tehdy tříletá dcera za mnou chodila k posteli s mokrou utěrkou. Věděla, že mi to pomáhá,“ popisuje Johana, která v té době čelila i problémům s psychikou. Při záchvatu se totiž nedokázala postarat o sebe ani o děti.

Změny počasí a s tím související bolesti hlavy

Zdraví

Odborníka na bolest hlavy vyhledala ve 42 letech. Dostala se do specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, kde jí po neúspěšné konvenční preventivní terapii nasadili biologickou léčbu. Účinek se dostavil po první injekci, injekce tak od té doby dostává každý měsíc. Do centra dochází na kontrolu každé tři měsíce.

„Počet záchvatů migrény se snížil z deseti dnů v měsíci na jeden. Nedosahují zdaleka takové intenzity jako předtím. Na tyto ojedinělé ataky zabírá obyčejný prášek proti bolesti nebo triptany, ale slabší,“ usmívá se Johana, která si tak může lépe plánovat svůj čas s rodinou i přáteli, bez obav se může věnovat své profesi, hraní divadla pro mateřské školy a dobrovolnické činnosti v pacientské organizaci Migréna-help.

Přes milion lidí

S migrénou se v České republice potýká přes milion osob. Na biologickou terapii mají nárok ti pacienti, kteří trpí více než čtyřmi záchvaty migrény za měsíc a nezabírá jim preventivní léčba. „U nemocných, kteří podstupují biologickou léčbu, významně klesá potřeba tzv. akutní terapie migrény. Sahají tak mnohem méně po běžných prášcích proti bolesti. A někteří pacienti s chronickou migrénou jsou díky biologické léčbě zcela bez bolestí,“ uvedl lékař Tomáš Nežádal z Neurologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze a předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti.

Foto: Archiv pacientky

Johana hraje divadlo pro mateřské školky.

Z dat Českého registru pacientů s migrénou za rok 2023 vyplývá, že před začátkem biologické léčby potřebovali sledovaní pacienti tablety na bolest hlavy v průměru osm dní v měsíci. Po šesti měsících léčby u nich došlo k poklesu na 2,3 dne za měsíc. S tím samozřejmě souvisí i výrazně nižší počet dní s migrénou za měsíc.

„Před nasazením biologické léčby pacienti prožívali průměrně 11,6 dne s atakou nemoci. Poté počet značně poklesl, a to už od první kontrolní návštěvy po třech měsících léčby – na 4,2 dne s migrénou za měsíc,“ popsal neurolog s tím, že právě akutní léky na tišení bolesti při dlouhodobém používání naopak migrénu zhoršují.

Odborníci chybí

Specializovaná centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, kde lékaři lidem biologickou terapii nasazují, ale podle odborníků v některých oblastech republiky narážejí na nedostatečný počet lékařů a sester i na chybějící prostory. Nemocní navíc mnohdy čekají na správné určení nemoci, a tedy adekvátní léčbu, i roky.

„V průzkumu před dvěma lety přibližně čtvrtina pacientů uvedla, že na stanovení správné diagnózy čekala více než pět let. A 11 procent dotázaných muselo navštívit více než čtyři specialisty, než se dobralo toho, co jim ve skutečnosti je,“ doplnila předsedkyně pacientské organizace Migréna-help Rýza Blažejovská.

Registr ReMig evidoval ke konci loňského roku 3149 pacientů s diagnózou migrény, kteří jsou nebo byli léčeni biologickou terapií. Průměrný věk je 46 let a převažují ženy. První záchvat migrény měli sledovaní pacienti nejčastěji mezi 10 a 19 lety. Z pacientských dotazníků vyplývá, že biologická léčba významně ovlivňuje také deprese nemocných. V době zahájení aktuální léčby bylo bez deprese 24,3 procenta z nich.

Více o migréně na migrena-kompas.cz.

Místní anestetikum může pomoci při léčbě migrény

Zdraví

Výběr článků

Načítám