Hlavní obsah

Méně bolesti a rychlejší rekonvalescenci zaručuje stále dokonalejší neinvazivní operace plic

Pražskou Fakultní nemocnici Bulovka navštívil španělský lékař Diego Gonzales Rivas, který jako první chirurg na světě provedl miniinvazivní anatomickou resekci plic z jednoho řezu. V nemocnici provedl hned tři zákroky pacientů a tamní lékaře v této metodě posunul prakticky i teoreticky. Zmíněný způsob provedení zákroku může být přínosný hlavně pro pacienty s nádory plic. Celý postup zákroku popsal Novinkám primář chirurgie Pavel Horák.

Lékaři z pražské nemocnice Bulovka se zdokonalují v neinvazivní operaci plicVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Lékař Diego Gonzales Rivas je známá osobnost mezi hrudními chirurgy. Již léta propaguje miniinvazivní operační přístupy cestou jednoho malého řezu.

„Je v tom světová špička. Jako lektor největšího školicího střediska v Šanghaji a jako propagátor této metody objíždí celý svět,“ vysvětlil Novinkám primář chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka Pavel Horák.

"Umí to dělat jak video-asistovaně, to znamená nástroji, které jsou podobné těm, které se používají při laparoskopických operacích, tak i na robotickém systému. Pro nás je ale mimořádná možnost vidět toho člověka operovat tady u nás naživo a případ s ním rovnou diskutovat, “ dodal Horák.

Když při chůzi do kopce lapáte po dechu, nemusí jít o špatnou kondičku

Zdraví

Metoda je podle Horáka přínosná hlavně v minimální invazi v těle pacienta. „Po operaci to pacienta mnohem méně bolí, než kdybyste mu udělali velký řez, roztahovali žebra kovovým rozvěrákem. Tím, že se udělá jen jeden řez na hrudníku, se šetří hrudní stěna,“ vysvětlil Horák.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Provedení operace sledovali v nemocnici tamní lékaři skrze projekční plátno.

Pod každým žebrem totiž běží nerv, který se při operaci může zhmoždit. Čím více mezižebří se použije pro vstupy do hrudníku, tím větší to může způsobovat bolest. „Když použijete jen jeden otvor, tak ta pravděpodobnost, že pacient bude mít nějakou větší bolest, je minimální,“ upřesnil primář.

Uvnitř v dutině samozřejmě musí vše proběhnout stejně, jako kdyby se prováděl „velký řez“. Používají se proto speciální nástroje a lékař musí metodu umět provádět.

Zhoubné nádory na plicích

Naprostá většina pacientů, kteří se touto metodou operují, mají ložisko na plicích. „Nejčastěji to bývá nádor. Většina těch nádorů je zhoubných,“ konstatoval Horák.

Zároveň upozornil, že ne každý nádor plic se dá takto operovat. Záleží na biologické povaze ložiska a na tom, v jakém stádiu byl pacient diagnostikován.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Způsob provedení operace se neustále posouvá a zdokonaluje.

„Pokud ta ložiska nejsou rozšířena jinde po těle, což je bohužel u nás pouze 15-20 procent pacientů, tak se mohou odoperovat a chirurgie je jednoznačně nejpodstatnější součást léčby. Odstranění ložiska a spádových uzlin z oblasti stopky té plíce a mezihrudí, což je oblast mezi plícemi v hrudníku, pomáhá tomu, aby pacient byl správně diagnostikován a léčen,“ prozradil Novinkám primář chirurgické kliniky.

Zásadně méně bolesti

Metoda méně invazivní operace přináší pacientům několik benefitů. Minimální pooperační bolest, ale také rychlejší možnost rehabilitace i zásadně rychlejší návrat do domácího prostředí a běžného života. „Je to řádově mnoho dní a z hlediska pooperační bolesti jsou to týdny nebo měsíce, které pacient může bolesti být ušetřen,“ dodal Horák.

Metoda se u nás provádí poslední zhruba čtyři roky rutinně, přítomnost lékaře Diega Gonzalese Rivase přináší lékařům hlavně zdokonalení a cenné rady. „On tu metodu každý rok upravuje a zlepšuje. I on z toho jednoho vstupu dnes operuje úplně jinou technikou, než když s tím začínal. To, co my můžeme sledovat v posledních letech, tak vidíme, že technika se mění. Je to takové broušení diamantu,“ prozradil primář.

„Operoval jsem více než 7000 pacientů ve 129 zemích světa. Zároveň vedu výuku miniinvazivních technik operací plic metodou Uniportal, která umožnuje operovat uvnitř dutiny hrudní skrz jeden malý řez,“ sdělil ke své technice Diego Gonzales Rivas.

Výzkumníci z Olomouce odhalí z dechu astma. Unikátní metodu teď zkoušejí u nádorů plic

Věda a školy

Onemocněla rakovinou plic, a i když jí lékaři nedávali moc šancí, zabrala u ní imunoterapie

Zdraví

Výběr článků

Načítám