Článek
Podle studie zveřejněné v odborném časopise Nutrition Research, lidé, kteří si denně dopřávali půl šálku mandlí, pistácií, arašídů nebo vlašských ořechů, a celkově omezili denní příjem kalorií, zhubli výrazně více než ti, kteří omezili pouze příjem kalorií. Vědci to přičítají obsaženým bílkovinám.
Další studie prokázala, že konzumace mandlí nejenže vede k delšímu pocitu nasycení, ale celkově prospívá metabolismu a kardiovaskulárnímu systému, vede ke snížení hladiny cholesterolu a chronických zánětů.
Podobné výsledky přinesla i studie amerických vědců, podle které mohou být mandle velmi efektivní svačinou při hubnutí, jelikož dokážou skvěle zasytit a pomáhají úbytek hmotnosti lépe udržet.
Není hladovění jako hladovění. Půst může pomoci i ublížit

Proč jsou mandle tak zdravé a pomáhají s hubnutím? „Jelikož jsou plné zdravých tuků, vlákniny a rostlinných bílkovin, a dokážou tak mnohem více zasytit než sacharidy,“ vysvětluje odbornice na výživu Melina Jampolisová.
Přednostní mandlí jsou i další důležité živiny, včetně vitaminů a minerálů, které prokazatelně podporují zdravou váhu. Mezi ty nejvýznamnější patří:
Zinek
Je to minerál ovlivňující více než 300 biochemických reakcí v těle. Kromě podpory imunity hraje také klíčovou roli v metabolických funkcích. Je důležitým minerálem pro syntézu DNA a produkci bílkovin. Sehrává tedy i důležitou roli v růstu a dělení buněk, včetně těch svalových.
Hořčík
Ten moduluje metabolické dráhy v rámci distribuce tuků a pomáhá udržovat zdravou hladinu glukózy (cukru) v krvi. Udržování zdravého rozmezí hladiny cukru v krvi zabraňuje výkyvům, které mohou vést k přejídání.
Vitamin E
Pouhá čtvrtina šálku mandlí obsahuje 50 % doporučené denní dávky vitaminu E. Tato živina plní různé funkce, ale především působí jako antioxidant, který vyhledává a likviduje volné radikály (molekuly způsobující stárnutí a nemoci).
Vápník
Lidské tělo obsahuje více vápníku než jakéhokoli jiného minerálu. Ačkoli je vápník obvykle spojován se zdravím zubů a kostí, je také prospěšný při hubnutí. Pomáhá totiž regulovat, jak tělo zpracovává a ukládá tuk.
Kolik mandlí sníst?
Při hubnutí se doporučuje konzumace 1/4 šálku mandlí u žen a 1/2 šálku u mužů. Dobré je mandle kombinovat s potravinami s větším objemem, jako je ovoce, zelenina či nízkotučný řecký jogurt.
Hlídat zkonzumované množství je při hubnutí důležité. Jde o to, že i mandle obsahují hodně tuků, tedy i kalorií.
Pro koho nejsou mandle vhodné?
Pro jedince s alergií na ořechy či citlivé na potraviny s vysokým obsahem tuku. Kromě alergické reakce a zažívacích potíží také mohou u některých lidí vést k tvorbě ledvinových kamenů, jelikož obsahují oxaláty (šťavelany). Mandle se dále nedoporučují konzumovat v případě, pokud užíváte léky na ředění krve, jelikož obsahují vitamin K.
Díky operaci zhubl desítky kilogramů, zachránilo mu to život

Příliš mnoho zeleniny, přetrénování a další chyby v oblasti zdravého životního stylu
