Hlavní obsah

Letní pihy v obličeji. Nebojte se je nechat přirozeně vyniknout

Pihy byly dlouhá léta považovány za nedostatek a řada žen se je tak snažila co nejvíce v obličeji maskovat. Dnes je tomu přesně naopak. Pihy jsou in stejně jako jejich dokreslování tužkou na oči, henou či tetováním.

Foto: Profimedia.cz

Pihy signalizují, že je vaše pleť citlivá (ilustrační foto).

Článek

Možná také patříte mezi ženy, které si vyslechly všechny standardní urážky o malých tečkách na obličeji, od přirovnání k Pipi Dlouhé punčoše po opalování přes cedník, a měly pocit, že pihy jsou to, co vás definuje, a nic jiného. Naštěstí je tato doba dávno pryč.

Stejně tak doba, kdy se ve velkém používala nejrůznější kosmetická séra a korektory, které měly pihy odstranit nebo alespoň zamaskovat.

Dnes je definice krásy natolik variabilní, že je úplně na každém, jak se se svými pihami popasuje. Zda je při líčení využije jako přednost, nebo se je pokusí minimalizovat použitím přípravků proti pigmentovým skvrnám či zakrytím pomocí hutných make-upů.

​​Tmavé skvrny v obličeji jsou běžné, ale to neznamená, že se s nimi musíte smířit

Móda a kosmetika

Za pihy mohou především geny. Pokud mají někteří členové rodiny sklony k pihám, je pravděpodobné, že je budou mít i ostatní. Nikdo se přitom s pihami nerodí, obvykle se začnou objevovat v dětství a někdy v dospělosti s přibývajícím věkem mizí. Nelekejte se, pokud vaše pihy v zimě vyblednou a v létě ztmavnou – je to zcela normální. I proto se pihám kdysi říkalo „polibky slunce“.

Pihy může mít každý, ale jejich barva se liší v závislosti na barvě vlasů a pleti. Lidé se zrzavými vlasy a světlou pletí mají větší pravděpodobnost výskytu pih, ale je to jen jeden z mnoha faktorů, které ovlivňují, zda se na kůži objeví. 

Ochrana a hydratace

Z pohledu dermatologů jsou drobné pihy v obličeji příznakem citlivé pokožky, která je velmi senzitivní zejména na UV paprsky a na slunci se může velmi rychle spálit. Proto je důležité používat sluneční ochranu - krémy s vysokým obsahem UV filtrů, ale také kšiltovku či klobouk se širokou krempou.

Pleť, která je náchylná k tvorbě pih, se také velmi rychle vysušuje, proto je dobré mít neustále při ruce i kvalitní hydratační krém.

Důležité je také chodit na pravidelné kontroly ke kožnímu lékaři, který pihy sleduje a vyhodnocuje, zda jsou v pořádku.

Pokud jste doposud své pihy spíše skrývala, pak vězte, že je to naprosto zbytečné. I díky nim budete odlišná a pro mnoho lidí o to zajímavější. Nesplynete s davem. Navíc se říká, že lidé s pihami jsou optimističtější a vypadají mladší než jejich vrstevníci bez pih.

Lentigo neboli stařecké skvrny

Lentigo je specifická forma hyperpigmentace, která je silně spojena se stárnutím kůže a vystavováním se slunečním paprskům.

Objevuje se jak na světlé, tak i na tmavé kůži, často společně s dalšími známkami stárnutí, jako jsou vrásky nebo ztráta pevnosti pleti.

Na rozdíl od pih si lentigo udržuje pigmentaci po celý rok. Na slunečním světle nemění barvu a obvykle se nevyskytuje ve shlucích jako pihy.

Pravidelná kontrola pigmentových znamének může zachránit život

Zdraví

Herecké hvězdy, kterým vady na kráse nebránily v úspěchu

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám