Hlavní obsah

Lék na zahnání stresu: Jóga se štěňaty dobývá Česko

Ostrava

Lekce jógy se štěňaty jsou v Česku mezi lidmi stále populárnější. Své místo si takzvaná pet yoga vybojovala už v Praze, Brně, Olomouci a dalších městech. Teď mohou zájemci nový trend vyzkoušet i v Ostravě.

Jóga se štěňatyVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

Myšky, myšky, myšky, ozve se na úvod hodiny lekce jógy v ostravském studiu Jogista. Z boxů v tu chvíli vyběhne sedm roztomilých štěňat border kolie. Je jim teprve pět týdnů, ale mazlit se a tulit se s cvičícími už dovedou.

„Všichni si to užívají - cvičící i štěňata,“ říká lektorka ostravské Haf Yogy Kristýna Pláčková s tím, že lidé si mohou s pejsky hrát a přitom cvičit. „Hlavní je, že odbourávají stres, nepřemýšlí nad ničím jiným. Štěňátka je natolik uchvátí, že se jim otevřou. Je to prostě terapie. Člověk po cvičení odchází v dobré náladě a s úsměvem. Je to i cesta k lásce a důvěře psa k člověku,“ popisuje sedmadvacetiletá Kristýna.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Kristýna Pláčková (vlevo) při lekci jógy se štěňaty

Lekce jsou zcela spontánní

Její slova potvrzují i úsměvy a smích klientů. Malé border kolie se lidem při cvičení jógy proplétají mezi rukama, nohama, ale i pod břichem. Okusují jim prsty, trička, ponožky, samozřejmě je zajímají i dlouhé vlasy. Lidé si s nimi hrají a povídají. Za odměnu je štěňata olíznou či jim dají pusu. Některá to i vyčerpá, tak si u cvičících dají chvilku „šlofíka“.

Do kondice po porodu se můžete dostávat i roky. A je to tak v pořádku

Dítě a rodina

Pokud štěňata při lekci vykonají svou potřebu, hned přiskočí obsluha a vše dezinfekcí a ubrouskem uklidí.

Jóga probíhá zcela spontánně. Lektorka klienty vyzývá k hrátkám se psy, ale také jim předcvičuje a ponouká je k protahování těla. Kontakt nepomáhá jen lidem, ale i štěňatům, která se lekcí socializují. Poznávají nejen nové lidi, ale i prostory, pachy, věci či pohyby.

Inspirace v zahraničí

Kristýna je lektorkou již jedenáct let. Začínala s aerobikem a nyní se věnuje pilates a józe. S nápadem dělat jógu se štěňaty přišel její manžel Richard, když byla na mateřské dovolené. Inspiroval se tehdy v zahraničí.

„Zrovna se mi narodilo dítě, takže jsem na to měla čas. S manželem jsme si řekli, že to zkusíme. Vlastně jsme jen rozšířili nabídku lekcí,“ líčí mladá žena s tím, že nejvíce měli na hodině sedmnáct štěňat. Klientů bývá maximálně osmnáct.

Foto: Archiv Kristýny Pláčkové

Kristýna Pláčková se svým manželem Richardem dělají jógu se štěňaty.

„Se štěňaty je vždy sranda, takže už máme spoustu veselých historek. Třeba když se štěňata začnou pozorovat v našich zrcadlech. Buď na sebe zvědavě do zrcadla koukají, nebo na sebe štěkají. Nebo se celá tlupa nahrne na jedno zrcadlo, to se vždy nasmějeme,“ popisuje lektorka.

Plánují rozšíření

Klienti si u nich zacvičí jógu nejen s border koliemi, ale třeba i australskými ovčáky, buldočky, vipety, kokršpaněly, ohaři, německými ovčáky, pudly a dalšími.

„Záleží vždy, jak se domluvíme s chovnými stanicemi a kolik je zrovna štěňat. Rádi bychom v Ostravě měli lekce každý víkend či ob víkend. Plánujeme dělat lekce jógy se štěňaty i ve Frýdku-Místku,“ shrnuje cvičitelka a podotýká, že štěněcí jógu mohou cvičit všichni bez rozdílu věku.

O jógu se štěňaty je zájem po celém Česku. V Olomouci a v Brně je organizuje studio Pets Yoga, v Praze zase Puppy Yoga Prague, ve Zlíně studio Satyam.

Lék proti stresu

Nový druh cvičení si zamilovala i jednadvacetiletá studentka biologie Petra Horňáková. Puppy yogu vyzkoušela v Ostravě a v Olomouci.

„Byla jsem tam ve zkouškovém období, je to opravdu lék proti stresu, úplně jsem vypnula a věnovala se štěňátkům. Je to legrace a zároveň vás to rozněžní. Doporučuji to všem. Zažila jsem štěňátka kokršpanělů a pak německých ovčáků,“ popisuje vysokoškolačka s tím, že už nalákala i svou maminku, takže příště půjdou společně.

Na webech jógových studií či na jejich profilech na sociálních sítích si zájemci mohou cvičení se štěňaty zarezervovat. Cena jedné lekce se pohybuje v rozmezí od šesti set korun do necelé tisícovky.

Lék na špatnou náladu? S kamerou jsme zašli na jógu se štěňátky třinácti ohařů

Koktejl
Související témata:
Jóga se štěňaty

Výběr článků

Načítám