Článek
Vědci zjistili, že látky označované PFAS ovlivňují u lidí vývoj plazmatických buněk, které jsou typem B lymfocytů. Tyto buňky jsou rozhodující pro fungování imunity, neboť vytvářejí protilátky.
Hlavními zdroji, kterými člověk PFAS přijímá, jsou pitná voda nebo kontaminované potraviny. PFAS se nerozkládají, tudíž se ze skládek dostávají snadno do koloběhu vody.
Evropská unie v současnosti projednává plošné omezení výroby a použití všech polyfluorovaných a perfluorovaných látek, kterých je na trhu přibližně kolem 15 000. Než ale nařízení začne platit, lidé se i nadále budou s produkty obsahujícími tyto látky ve velkém setkávat.
Čeští machři z laboratoře
PFAS podle autorů studie propůjčují materiálům vlastnosti, jako je například voděodolnost nebo odpuzování tuků. Lidé se s nimi mohou setkat i v podobě nepřilnavého nádobí, nepromokavého oblečení nebo v případě některých papírových obalů na potraviny a papírových kelímků.
Studie z amerických i evropských států, včetně České republiky, ukazují, že více než 98 procent lidí má PFAS v krvi. Látky jsou spojovány s výskytem rakoviny, poruchou funkce jater, neplodností a zmíněným narušením imunity.
„Pokud chtějí spotřebitelé omezit příjem PFAS látek, pomůže například nepoužívat papírové obaly na jídlo a pití, které jsou ošetřené tak, aby odpuzovaly vodu a mastnotu – například nepromastitelné papírové sáčky či krabičky nebo papírové kelímky na nápoje; vyhnout se konzumaci popcornu, který byl připraven v papírovém nepromastitelném sáčku; omezit používání nádobí na bázi teflonu nebo se zajímat o složení impregnace a voděodolných oděvů a volit ty s označením bez PFAS nebo bez PFC,“ uvedla Rudzanová. Dalším opatřením mohou být filtry pitné vody, které tyto látky zachytí.