Hlavní obsah

Látky jako teflon, papírové kelímky či nepromokavé oblečení napadají imunitní systém

Chemické látky, které pomáhají s voděodolností materiálů, nepřilnavostí, ale i s odpuzováním tuků, napadají imunitní systém. Vyplývá to ze studie brněnských vědců z centra Recetox na Masarykově univerzitě. Podle jedné z autorek Barbary Rudzanové právě toto zjištění přispělo k vysvětlení, proč lidé s vysokými hladinami takzvaných polyfluorovaných a perfluorovaných látek (PFAS) v krvi mají závažnější podobu některých onemocnění nebo horší imunitní reakci na očkování.

Foto: Profimedia.cz

I jednorázový papírový kelímek na kávu může být plný chemických látek.

Článek

Vědci zjistili, že látky označované PFAS ovlivňují u lidí vývoj plazmatických buněk, které jsou typem B lymfocytů. Tyto buňky jsou rozhodující pro fungování imunity, neboť vytvářejí protilátky.

Hlavními zdroji, kterými člověk PFAS přijímá, jsou pitná voda nebo kontaminované potraviny. PFAS se nerozkládají, tudíž se ze skládek dostávají snadno do koloběhu vody.

Evropská unie v současnosti projednává plošné omezení výroby a použití všech polyfluorovaných a perfluorovaných látek, kterých je na trhu přibližně kolem 15 000. Než ale nařízení začne platit, lidé se i nadále budou s produkty obsahujícími tyto látky ve velkém setkávat.

Čeští machři z laboratoře

Móda a kosmetika

PFAS podle autorů studie propůjčují materiálům vlastnosti, jako je například voděodolnost nebo odpuzování tuků. Lidé se s nimi mohou setkat i v podobě nepřilnavého nádobí, nepromokavého oblečení nebo v případě některých papírových obalů na potraviny a papírových kelímků.

Studie z amerických i evropských států, včetně České republiky, ukazují, že více než 98 procent lidí má PFAS v krvi. Látky jsou spojovány s výskytem rakoviny, poruchou funkce jater, neplodností a zmíněným narušením imunity.

„Pokud chtějí spotřebitelé omezit příjem PFAS látek, pomůže například nepoužívat papírové obaly na jídlo a pití, které jsou ošetřené tak, aby odpuzovaly vodu a mastnotu – například nepromastitelné papírové sáčky či krabičky nebo papírové kelímky na nápoje; vyhnout se konzumaci popcornu, který byl připraven v papírovém nepromastitelném sáčku; omezit používání nádobí na bázi teflonu nebo se zajímat o složení impregnace a voděodolných oděvů a volit ty s označením bez PFAS nebo bez PFC,“ uvedla Rudzanová. Dalším opatřením mohou být filtry pitné vody, které tyto látky zachytí.

Za nevysvětlitelnou neplodností žen mohou stát tzv. věčné chemikálie

Dítě a rodina

Za obezitu mohou i potravinářská aditiva pro zlepšení chuti a konzistence

Zdraví
Související témata:
Chemické látky PFAS
Teflon

Související články

Výběr článků

Načítám