Hlavní obsah

Kvůli nesnesitelné bolesti mu ostravští lékaři vyměnili oba kyčelní klouby najednou

Ostrava-Poruba

Cítil neustále jen obrovskou bolest a chůzi Pavel Literák (61) zvládal jen s pomocí francouzských holí. Důvodem byly špatné kyčelní klouby. Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava se rozhodli mu oba vyměnit najednou. Tzv. dvojitou endoprotézu provedli poprvé v historii nemocnice.

Foto: FNO

Lékař Pavel Douša (vpravo) s pacientem Pavlem Literákem

Článek

„Obě hlavice stehenní kosti byly kvůli nekróze zborcené. Jde o stav, při němž dojde k poruše cévního zásobení hlavice, kost odumře a vlivem tlaku se zbortí. Výrazně to urychlí artrotické změny v kloubu s následnou silnou bolestí obou kyčlí,“ přiblížil stav pacienta Pavel Douša, přednosta Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie.

Výměna nejprve jednoho a až po jeho zahojení druhého kyčelního kloubu by byla podle něj problematická. A to zejména kvůli pooperační rehabilitaci. „Pacient by trpěl výraznými bolestmi neoperované kyčle, které by mu v ní bránily. Rozhodli jsme se proto, že vyměníme oba klouby najednou, v jedné anestezii,“ nastínil s tím, že operace proběhla naprosto bez problémů. „Zásluhu na tom má i pacient, který je ve velmi dobré kondici,“ dodal lékař.

Raritní operace v Jihlavě: Jehovistce udělali bez transfuze endoprotézu obou ramen najednou

Domácí

Pavel Literák měl přitom s klouby problémy už od dětství. „A i když mi lékaři zakázali jakýkoliv pohyb, neposlechl jsem je. Pár dnů po operaci necítím žádné bolesti, cítím se fantasticky, a hlavně se v noci vyspím, což byl předtím kvůli bolesti velký problém,“ přiznal Literák, kterého nyní čeká standardní lázeňská rehabilitace. Věří, že po ní už bude žít plnohodnotný život bez bolesti.

Podle přednosty Douši si lékaři stejný zákrok už brzy zopakují, neboť už má na dvojitou endoprotézu vytipované další kandidáty. Poukázal však na to, že výměnu obou kyčelních kloubů nelze udělat u každého. „Tento postup bude standardní pro pacienty, kteří mají nekrózu obou hlavic nebo těžkou artrózu kyčle, ale jinak jsou v dobré fyzické kondici,“ uzavřel lékař.

Opírání brady o ruce, otevírání sáčků pomocí zubů a další návyky, které poškozují čelisti

Zdraví

Arnika a její benefity pro pokožku, bolavé svaly a klouby

Zdraví

Související články

Chirurg Ivan Landor: Nejde se životem probát

Jeho životem jsou kyčle, kolena, klouby. Tedy tím pracovním - profesor Ivan Landor (67) je totiž přednostou 1. ortopedické kliniky 1. lékařské fakulty...

Výběr článků

Načítám