Hlavní obsah

Kotvičník zemní zvyšuje libido a může i podpořit sportovní výkon

Kotvičník zemní je bylinka, která byla již v dávných dobách využívána v tradiční čínské medicíně a ajurvédě ke zvýšení libida a k řešení celé řady zdravotních neduhů. Dnes je často součástí doplňků stravy na podporu zvýšení hladiny mužského hormonu testosteronu či sportovního výkonu. Podíváme se na to, kde všude lze tuto bylinku využít a jak na její účinky pohlíží věda.

Foto: Profimedia.cz

Kotvičník zemní

Článek

Zvyšuje libido

Jelikož je kotvičník často nazýván přírodní viagrou, rozhodli se vědci prozkoumat, jak jeho konzumace může ovlivnit sexuální touhu. Výzkum například ukázal, že pokud muži se sníženou sexuální touhou konzumovali 750–1500 mg kotvičníku denně po dobu dvou měsíců, jejich sexuální touha vzrostla o 79 %.

Podobně dobře fungoval i u žen s nízkým libidem, u nichž při tříměsíčním užívání kotvičníku 500–1500 mg denně došlo k navýšení chuti na milování asi o 67 %. To následně potvrdily i další studie.

Může ovlivnit zdraví srdce a hladinu cukru v krvi

Přestože lidé po kotvičníku sahají nejčastěji pro jeho potencionální účinky na sexuální funkce a hladinu testosteronu, může mít i vliv na další oblasti zdraví.

Čím podpořit chuť na milování

Sex a vztahy

Proběhl například výzkum, který sledoval, jak moc tato bylinka dokáže ovlivnit hladinu cukru v krvi u žen s diabetem II. typu. U sledovaných žen došlo po třech měsících užívání 1000 mg kotvičníku denně k poklesu glykémie a cholesterolu. Podobné výsledky zaznamenala i další studie provedená na zvířatech.

Podpora sportovního výkonu

Kotvičník zemní obsahuje spoustu chemických sloučenin, včetně steroidních saponinů, flavonoidů (kvercetin, kempferol a isorhamnetin), taninů, terpenoidů, polyfenolkarboxylových kyselin a alkaloidů.

Pro sportovce je zajímavé, že by měl mít kotvičník vzhledem k obsaženým saponinům pozitivní účinky na jejich výkon, regeneraci po cvičení a sílu, stejně jako stimulaci kosterního svalstva a svalového anabolismu.

Dále se předpokládá, že právě saponiny mohou i za aktivaci hormonu testosteronu a luteinizačního hormonu (LH), což zase stimuluje růst svalů.

Tajemné saponiny

Kotvičník zemní obsahuje chemické sloučeniny saponiny a předpokládá se, že právě tyto látky mohou za jeho přínosy na naše zdraví.

Řada doplňků stravy uvádí obsažené množství byliny spolu s procentem saponinů. Je běžné, že tyto doplňky obsahují 45–60 % saponinů. Přitom čím vyšší procento saponinů doplňky obsahují, tím by podle odborníků měla být použita nižší dávka, protože doplněk je koncentrovanější.

Další potencionální účinky

Jak ukázaly další výzkumy, kotvičník může mít řadu dalších účinků na naše zdraví:

Zelenina, která dokáže výrazně snížit hladinu cukru v krvi

Zdraví

Co vás může upozornit na vysokou hladinu cukru v krvi

Zdraví
Související témata:
Kotvičník zemní

Výběr článků

Načítám