Hlavní obsah

Kočky v domácnosti a jejich pozitivní vliv na zdraví

Elegantní kočičí přátelé obohacují lidský život. Víte ale jak moc? Kočky jsou rozkošné, když vám věnují svou přízeň, díky tomu se cítíte jako král. Ale mají vliv i na lidské zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Kočka lidem dodává na klidu.

Článek

Podle autorky knih Muriel Sparkové má kočka vliv na vnitřní vyrovnanost člověka. Díky svému působení eliminuje stres svého pána. Přesně pozná, kdy jej má nechat o samotě, kdy si sednout na jeho klín a začít příst, aby ho odvedla od jiných myšlenek. Tím se člověku navrací sebekontrola, o kterou během stresujícího dne přišel. Těch benefitů pro naše zdraví a pohodu je ale mnohem víc.

1. Jejich přítomnost je pohlazením po duši

Určitě se vám stalo, že jste večer, místo přípravy pracovních podkladů, hodiny sledovali videa na tiktoku, plná roztomilých kočiček. Takové příspěvky jsou návykové, takže se velmi často stávají doplňkem prokrastinace. A existuje důvod, proč tomu tak je: dělají vás šťastnějšími a pomáhají udržet negativní emoce na uzdě.

„I když jednotlivci sledují videa s kočkami na youtubu, aby prokrastinovali, nebo když by měli pracovat, emocionální přínos může ve skutečnosti pomoci v tom, že v pozdější době jsou mnohem výkonnější,“ vysvětluje odbornice a autorka studie o vlivu koček na lidský život Jessica Gall Myricková.

Průzkum provedený charitativní organizací Cats Protection Feline ve Velké Británii navíc zjistil, že lidé, kteří tráví čas s kočkami nebo koťaty, velmi často uvádějí, že se cítí klidnější a méně rozrušení. Sedmaosmdesát procent majitelů koček, kteří se zúčastnili tohoto průzkumu, věřilo, že sdílení jejich života s kočkou zlepšilo jejich celkovou pohodu, zatímco 76 % mělo pocit, že jim jejich kočky pomohly mnohem lépe zvládat každodenní stres. „Posezení s uvolněnou vrnící kočkou na konci hektického dne je uklidňující balzám pro duši,“ vysvětluje pro Medical News Today veterinářka Beth Skillingsová.

Pacienty krnovské nemocnice pomáhá vracet zpět do života modrooká chlupatá terapeutka

Zdraví

Ačkoli si o kočkách můžete myslet, že jsou odměřené a postrádají empatii, která je obvykle spojována se psy, jak ukázala studie zveřejněná na serveru Springer Link, kočkovité šelmy mohou být ve skutečnosti schopny z výrazu obličeje pochopit, jak se jejich majitel cítí, a podle toho reagovat.

2. Pomáhají předcházet nemocem

Kočky mohou svým majitelům přinést i benefity pro fyzické zdraví. Studie v Medical News Today k tomuto tématu zjistila, že lidé, kteří žijí s kočkami, mají nižší riziko srdečního infarktu. Je to proto, že majitelé koček jsou přirozeně klidnější, lépe zvládají stres a také z tohoto důvodu se odborníci domnívají, že vlastnění kočičího kamaráda je uklidňujícím faktorem pro duševní zdraví člověka. A to v konečném důsledku přispívá i k ochraně zdraví srdečního svalu.

Další studie tvrdí, že kojenci, kteří vyrůstají s chlupatými mazlíčky, včetně koček, mají menší pravděpodobnost vzniku alergií a obezity. Vědci vysvětlují, že to může být proto, že kojenci, kteří byli vystaveni takovým zvířatům, měli hojnější výskyt dvou střevních bakterií - ruminococcus a oscillospira –, které mají ochranné účinky na střevní mikrobiom.

Podle výzkumu zveřejněného v časopise The Journal of Allergy and Clinical Immunology je časné vystavení kočkám také spojeno s nižším rizikem rozvoje astmatu u dětí. Autoři studie se domnívají, že je to způsobeno skutečností, že interakce s kočkami přispívá k absorpci typu kyseliny sialové dětmi. Ta se přirozeně nevyskytuje v lidském těle, ale je důležitá pro regulaci zánětlivých reakcí.

3. Zlepšují chování i interakci u dětí s autismem

Kočky také pomáhají zlepšovat chování a sociální interakci u dětí s poruchami autistického spektra, které neumí číst emoce druhých a reagovat na ně. Studie zveřejněná na začátku tohoto roku zjistila, že děti s poruchou autistického spektra, které mají možnost vytvořit si pouto s kočkou nebo kotětem, vykazují lepší chování, protože kočky jim poskytují cennou emocionální podporu.

„Vypadá to, že v rodinách, ve kterých žije dítě s poruchou autistického spektra a zároveň kočka, dochází k symbióze obou. Kočka poskytuje dítěti pouto, pozornost a náklonnost, což je uklidňující,“ shodují se vědci.

4. Kočky mohou zajistit svému majiteli úspěch

Kromě psychologických a fyziologických výhod, které přinášejí, se ukazuje, že kočky mohou také ovlivnit chování člověka a pomoci mu, aby se mu začalo dařit v tom, co dělá. Studie v Medical News Today naznačila, že kočky mohou skutečně přispět k finančnímu úspěchu člověka zcela nečekaným způsobem: tím, že je infikují parazitem Toxoplasma gondii. Ten nemá na dospělého jedince zásadní účinek, jen příležitostně je spojen s vážnými zdravotními problémy v případě malých dětí a jedinců se slabým imunitním systémem.

Vědci z University of Colorado Boulder však zjistili, že tento parazit může ve skutečnosti zvýšit pravděpodobnost, že lidé snáze podstupují například investiční rizika, nebojí se pracovat s penězi ve smyslu riskování. Což může vést k finančnímu zisku. Podle studie lidé, kteří byli vystaveni tomuto parazitovi, mají 1,4krát vyšší pravděpodobnost, že se budou specializovat na obchod a 1,7krát vyšší pravděpodobnost, že budou klást důraz na management a podnikání.

Příspěvek koček ve výzkumu

Závěrem, kočky mohou také významně přispět k lékařskému výzkumu, protože některé zdravotní problémy, které je postihují, jsou velmi podobné těm, které mohou někdy postihnout lidi. Stejně jako lidé se i kočky mohou nakazit virem imunodeficience: virem kočičí imunodeficience (FIV).

Zajímavé je, že nedávné pokroky ve výzkumu FIV by mohly pomoci odborníkům lépe porozumět i HIV. Ve studii publikované před dobou covidovou vědci zjistili, proč si kočky s FIV mohou vyvinout rezistenci na antiretrovirové terapie, které snižují hladinu viru v krvi. Autoři se ve studii domnívají, že jejich nové objevy by mohly skutečně pomoci odborníkům vyvinout lepší terapie HIV pro lidi, takže rezistence na terapii by již nebyla problémem.

Kromě toho vědci v Norris Cotton Cancer Center v Dartmouth-Hitchcock Medical Center v Hannoveru v New Yorku tvrdí, že parazit, který může způsobit toxoplazmózu - T. gondii - by mohl být použit k vytvoření vakcíny proti různým agresivním typům rakoviny, včetně melanomu a rakoviny vaječníků. Vědci umí bakterii upravit tak, aby stimulovala imunitní reakci lidského těla. Z toho plyne, že zmutovaná verze kočičího parazita „může být mikroskopický, ale super silný hrdina“.

Příště, až budete ohrnovat nos při vynášení kočičího steliva do popelnice, vzpomeňte si na to, že právě kočičí výkaly jsou součástí průlomového klinického výzkumu, který už za pár let může být přínosem pro lidstvo. Je zřejmé, že se vám taková práce hned bude dělat radostněji.

Psí a kočičí spánek: Nejen sny, naši mazlíčci prožívají i noční můry

Lifestyle

Nebezpečné bakterie a paraziti, které mohou mazlíčci přenést na své majitele

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám