Hlavní obsah

Kdo nepije není Čech. Natož Češka

Film Zápisník alkoholičky je návštěvnicky úspěšný, ale neměla by nám uniknout jiná věc. Je to snad první projekt svého druhu, který zvedá téma alkoholismu žen. Tedy skupiny, která má opravdu vážný problém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávno moji pozornost upoutal muž s kočárkem. Na první pohled vypadal jako většina tatínků - šel pomalu, jednou rukou tlačil kočár, ale ve druhé držel lahev s pivem. Zvláštní pohled, něco takového se už dnes nevidí. Ano, muži i ženy s malými dětmi běžně vysedávají na předzahrádkách restaurací a popíjejí alkohol, ale aby si ho někdo bral s sebou za chůze i s kočárkem, to je nezvyk.

Dvojí metr

Když jsem příběh vyprávěla kamarádce, vyvedla mě z naivních představ. Její sousedka prý takhle popíjí denně. Jen nemá lahev, ale vodku s džusem skrývá v termohrnku na kávu. Dokonalý obrázek maminky a miminka na procházce.

Zmíněné případy jsou celkem příznačné. Zatímco alkoholismus u mužů společnost bere jako něco, co sice není ke chlubení, ale někdy se to prostě stává, ženská závislost je známkou selhání. Rodina, přátelé a kolegové jsou vůči alkoholičkám kritičtější, než když jde o muže. Lidé nechápou, jak žena něco takového mohla dopustit, moralizují ji, zvlášť když už je matkou. Právě proto pití ženy skrývají.

Za hranicí míry: Rizika spojená s nadužíváním alkoholu

Zdraví

Český film Zápisník alkoholičky je natočený podle skutečného příběhu Michaely Duffkové. Autorka stejnojmenného blogu a později knihy začala pít na rodičovské dovolené, kterou prožila v domě rodičů manžela. „Lahev byla únik od toho, abych moc nepřemýšlela nad tím, že jsem tam, kde být nechci,“ vysvětlovala začátek pití. S alkoholem časem přišla neschopnost zvládat péči o dceru a nakonec i naprosto základní věci. „Nejtěžší pro mě bylo přijmout fakt, že moje postava se na určitou dobu dokáže absolutně vzdát jakékoli zodpovědnosti,“ řekla herečka Tereza Ramba, která ve filmu ztvárnila hlavní roli.

Ženy dohnaly muže

Česko se už mnoho let v celosvětovém srovnání umisťuje na předních příčkách ve spotřebě alkoholu. Odhady ukazují na 600 000 denních uživatelů velkého množství alkoholu v podobě zdraví škodlivého užívání. „Tahouny“ jsou pořád muži, ale zatímco u nich spotřeba alkoholu od roku 2019 pomalu klesá, u žen je to naopak. Aktuální studie Státního zdravotního ústavu, který od roku 2012 do loňska dělal rozsáhlý výzkum, ukázala, že Češky mají s pitím vážný problém. Stoupá počet těch v kategorii rizikové pití, což je každodenní popíjení jedné až dvou skleniček vína. Během sledovaného období vzrostl podíl žen s rizikovým pitím z 6,7 % na 10 %, zatímco u mužů klesl ze 7,7 % na 6,5 %.

Jde o globální trend. Australští výzkumníci se ponořili do výsledků 70 studií z téměř 40 zemí z let 1948 až 2014, které se týkaly lidí narozených v letech 1891 až 2000. Ukázalo se, že mezi lidmi narozenými v letech 1891 až 1910 bylo dvakrát více mužů pijících alkohol než žen, u nezřízeného pití byl poměr mužů a žen 3:1. V generaci narozené po roce 1990 už pijí ženy stejně jako muži, přičemž poměr alkoholiků činí 1,2 muže na 1 ženu.

Spokojená? Jen na sítích

Pohled na sociální sítě je zvlášť teď v létě výmluvný. Známé i neznámé ženy sdílejí fotky a videa z dovolených. Téměř všechny mají aspoň na jednom záběru v ruce sklenku či plechovku s alkoholem.

Foto: Bontonfilm

Tereza Ramba ztvárnila ve filmu Zápisník alkoholičky hlavní roli.

Vloni lékař a záchranář, který na sociálních sítích vystupuje jako @Simmar_cz, na síti X napsal: „Máme v zemi doslova epidemii mladých žen alkoholiček - mezi 25 a 40 lety. Na první pohled jim nic nechybí, často působí úspěšně, upraveně i na sociálních sítích. Prvních pár let to nikdo nepozná, postupně se ale množí problémy zdravotní i rodinné. Začíná to často vínem. Je to společensky tolerovaný alkohol a stalo se novou normou, že otevřít si každý večer lahvinku není nic divného. Bohužel takhle to často začíná. Končí to lahví vodky schovanou v prádelníku.“

V jednom tweetu tak shrnul to, na co už upozorňují odborníci. Žen, které mají problémy s alkoholem, je stále více a týká se to všech sociálních skupin. Stojí za tím řada faktorů: stres, vysoké nároky, tlak na zvládání kariéry i péče o děti a domácnost. Častým spouštěčem je období rodičovské dovolené, kdy se ženy musejí vyrovnat se sociální izolací i extrémní únavou. Alkohol přináší úlevu.

„Lahev vína je pro ženu náhradou za něco, co jí chybí. Napít se je velmi snadné, protože už po jedné skleničce přichází uvolnění,“ vysvětluje adiktolog a psychoterapeut Ondřej Sklenář.

Jak kouření a alkohol ovlivňují plodnost

Zdraví

Doporučení vs. varování

Panák slivovice je dobrý na zdraví. Po pivu tě přestane pálit žáha. Červené víno je dobré na krvinky. Podobných rad existuje mnoho, a ještě celkem nedávno lékaři propagovali sklenku vína denně na dobré srdce. Dnes už to od nich na základě nových studií neuslyšíte. „Žádnou dávku alkoholu nelze považovat ze zdravotního hlediska za bezpečnou či doporučovat jako prospěšnou,“ uvádí zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Faktem je, že alkohol patří k hlavním příčinám nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Je spojován s více než třicítkou diagnóz a u dalších 200 onemocnění je jednou z jejich příčin. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že stojí i za polovinou případů rakoviny, včetně nádoru prsu. „Riziko rakoviny prsu zvyšuje i relativně nízká konzumace alkoholu. Dvě skleničky vína denně nebo ekvivalentní množství jiného alkoholického nápoje stojí zhruba za třetinou nově diagnostikovaných případů,“ uvádí WHO.

Alkohol devastuje život i jinak. Odhady hovoří o tom, že je spojen až se dvěma třetinami případů domácího násilí. Pod jeho vlivem zemře asi 10 % usmrcených při dopravních nehodách. Každým rokem stoupají také náklady na léčbu závislých lidí. Národní výzkum užívání návykových látek nově zkoumal, jaké má dopady na okolí uživatele. „Celkem 12,5 % respondentů bylo v posledních dvanácti měsících na ulici či jiném veřejném místě obtěžováno nebo pronásledováno neznámou osobou pod vlivem alkoholu,“ píše se ve zprávě. A ještě jedna statistika, tentokrát ekonomická. Za následky konzumace alkoholu zaplatí stát, tedy každý z nás, ročně 56 a půl miliardy korun, jak z dostupných a relevantních zdrojů spočítal adiktolog Radek Talpa.

Upít se k smrti

Některé ženě trvá roky, než se z ní stane alkoholička, jiné stačí měsíce. Záleží na predispozici, psychice, tělesné konstituci, metabolismu, schopnosti zvládat stres. Michaela Duffková se propila do závislosti během pár měsíců.

„Byla jsem oteklá, bylo mi strašně zle, klepala jsem se. Tehdy jsem si řekla, že musím okamžitě někam nastoupit, jinak se upiju k smrti,“ vzpomíná na období, kdy vypila 2,5 litru vína denně, tedy skoro čtyři lahve.

Množství alkoholu ale není jediným indikátorem závislosti. Tím dalším je situace, kdy žena nedokáže zvládnout péči o dítě, má potíže v práci, v partnerském životě, hubne, objevují se zdravotní problémy. Než si tedy dnes dáte sklenku, zvažte, jestli nebude lepší sáhnout po něčem bez alkoholu.

Pauza od alkoholu může být prvním krokem k abstinenci

Zdraví

Výběr článků

Načítám