Hlavní obsah

Každý rok v manželství má své pojmenování. To symbolizuje změny ve vztahu

Většina z nás již slyšela o oslavách výročí spjatých se stříbrnou, zlatou či platinovou svatbou. Málokdo ale ví, že má své pojmenování každý rok od svatby. Jednotlivá pojmenování symbolizují přirozený vývoj proměn ve vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Každé manželství v průběhu let prochází hned několika fázemi

Článek

Každé manželství v průběhu let prochází hned několika fázemi, které jsou spjaté s různými nástrahami. Ty jsou zapotřebí překonat. A právě překonávání překážek je to, co vztah posiluje. Mnozí odborníci tvrdí, že čím déle spolu manželé jsou, tím bývá jejich vztah pevnější, odolnější a trvanlivější.

Podívejte se s námi na názvy výročí svatby od jednoho roku až do 85 společných let, přičemž již oslava 50. výročí svatby (zlaté svatby) je považována za něco skutečně úctyhodného.

1. výročí svatby: Papírová svatba

První výročí je vnímáno podobně jako prázdný, nepopsaný list papíru, do kterého se teprve začínají psát první řádky společných prožitků.

2. výročí svatby: Bavlněná svatba

Bavlna je považována za měkký, přizpůsobivý materiál a symbolizuje to, že vztah je stále ještě na začátku, čeká ho stále ještě poměrně velký vývoj.

3. výročí svatby: Kožená svatba

Kůže je pevnější a odolnější materiál. Stejně tak manželství po třech letech může začít stát na pevnějším a odolnějším základu.

4. výročí: Květinová svatba

Květiny jsou považovány za velmi křehké a stejně tak může být vnímáno manželství po čtyřletém výročí. Mohou se objevit první větší krize.

Hledáte klíč ke spokojenému manželství? Vsaďte na rovnoměrné rozdělení povinností v domácnosti

Sex a vztahy

5. výročí: Dřevěná svatba

Dřevo symbolizuje větší pevnost a sílu. To může platit i po pěti letech v manželství. Partneři již spolu dokázali překonat i nějaké krizové okamžiky a jejich pouto je tak mnohem pevnější než krátce po svatbě.

6. výročí: Železná svatba

Železo představuje sílu a vytrvalost. Ale také nutnou péči, aby nezačalo rezivět.

7. výročí: Vlněná svatba

Vlna značí teplo, něhu a ochranu. Sedmé výročí svatby mnozí považují za zlomové, jelikož krize ve vztahu přichází často právě v tomto období. Nicméně realita může být úplně jiná. Pokud partneři o svůj vztah pečují, jejich vzájemné pouto může v tomto čase velmi zesílit.

8. výročí: Bronzová svatba

Bronz je pevný a má velmi trvanlivé spoje. Stejně tomu může být i v manželství po osmi letech.

9. výročí: Hliněná svatba

Hlína je považována za velmi skromný, ale dobře tvarovatelný materiál. Symbolizuje budování, což může platit i u manželství, které má již tak pevné základy, že lze na nich stavět i v budoucnosti.

10. výročí: Cínová svatba

Cín charakterizuje jas, trvanlivost a odolnost. První dekáda manželského svazku dost často vede k bilancování a také k oslavě prvního většího mezníku společného soužití.

11. výročí: Ocelová svatba

Ocel představuje pevnost a odolnost, stejně jako manželství, které překročilo první desetiletí existence.

12. výročí: Hedvábná svatba

Hedvábí je jedna z nejjemnějších a nejluxusnějších látek a je pravděpodobné, že i manželství se dostává do stavu, kdy mezi partnery vládne dokonalá harmonie.

13. výročí: Krajková svatba

Krajka je symbolem krásy a elegantnosti a stejně tak mohou působit manželé po 13 letech svého soužití. Jejich vztah bývá značně poznamenán tvrdou prací, smyslem pro detail, ale i kreativitou.

14. výročí: Slonovinová svatba

Sloni mají fantastickou paměť a působí mohutně a stabilně. Stejně tak může působit i manželství po tolika letech.

15. výročí: Křišťálová svatba

Přestože je křišťál krásný drahokam, skrývá v sobě i křehkost, stejně tak jako manželství po 15 letech.

16. výročí: Břečťanová svatba

Břečťan je popínavá bylina, která roste i tam, kde vše ostatní selhalo. V manželství to může znamenat i překonání větších krizí a znovu nabyté důvěry.

17. výročí: Trýzelová svatba

Trýzel je v mnoha zemích považován za plevel, který se dokáže poprat i s nepřízní osudu. Stejně tak se manželé dokážou přenést již přes různá úskalí, která život přináší.

18. výročí: Křemenová svatba

Křemen je přírodní, odolný minerál, který spoustu lidí zaujme svým tvarem a průhledností. Přestože na první pohled působí křehce, je velmi odolný. Podobně může působit i manželství při 18. výročí od svatby.

Fráze, které muži potřebují od svých žen pravidelně slýchávat

Sex a vztahy

19. výročí: Zimolezová svatba

Zimolez je popínavá rostlina, která při svém růstu neustále překonává nějaké překážky. Má tedy mnoho společného i s 19. výročím od svatby, kdy přibývá překážek, se kterými se manželé musí popasovat.

20. výročí: Porcelánová svatba

Někdo říká, že po 20 letech je ideální čas pro výměnu porcelánu, protože už je ve většině případů neúplný, různě poškozený a poškrábaný. Stejně tak může mít po dvaceti letech nejrůznější trhliny i manželství. Partneři by si proto měli uvědomit, jak moc křehká láska může být a jak moc je důležité o ni pečovat. A to i po tolika letech společného soužití.  

21. výročí: Dubová svatba

Dubové dřevo je velmi tvrdé a může i symbolizovat pevné základy ve vztazích, které hned tak něco nezničí.

22. výročí: Měděná svatba

Měď je jedním z nejstarších kovů používaných lidstvem. Je známá pro svou vysokou tepelnou a elektrickou vodivost. Zároveň má nezastupitelnou roli v biologických procesech v lidském těle. Z pohledu manželství může symbolizovat vzájemné propojení a potřebu vzájemné přítomnosti.

23. výročí: Vodní svatba

Zdravý vztah vyžaduje, aby v něm vše plynulo jako voda, která si snadno poradí s každou překážkou, která se jí objeví v cestě.

24. výročí: Žulová svatba

Žula je odolný kamen, který může být spjat i s nejsilnějšími momenty v životě. Tedy i v manželství.

25. výročí: Stříbrná svatba

Toto výročí je vnímáno jako velmi významný mezník v manželství. Pokud jej manželé dosáhnou, znamená to, že jejich vztah je skutečně velmi odolný a pevný, ale zároveň i ušlechtilý a čistý, podobně jako stříbro.

26. výročí: Růžová svatba

Růže je symbolem lásky, trpělivosti a půvabu. Každé manželství, které přežije čtvrt století, vypovídá o vzájemné lásce, trpělivosti, respektu, ale i úctě, kterou k sobě manželé mají.

27. výročí: Gagátová svatba

Gagát - neboli také černý jantar - vznikl milióny let trvajícím rozkladem určitého druhu dřeva. Svým složením je podobný hnědému uhlí. Mnozí lidé mu přisuzují magickou moc a využívají ho jako ochranu před nočními můrami a démony. Pokud manželství přežije i toto výročí, pravděpodobně již přežije až do konce života.

28. výročí: Jantarová svatba

Jantar je spjat s dobrou energií a krásou, ale také se sexuálním potěšením. Pokud vztah dospěl až k tomuto výročí, je to známkou skutečně velké lásky.

29. výročí: Granátová svatba

Unikátní barva granátu symbolizuje jedinečnost, stejně jako vztah trvající tolik let.

30. výročí: Perlová svatba

Krása přírodních perel spočívá v jejich ne zcela pravidelném tvaru. Pro mnohé jsou ztělesněním moci, štěstí a moudrosti. Mnozí je využívají i jako osobní ochranný amulet. V manželství mohou symbolizovat dlouhověkost a stálost.

Klíč ke šťastnému manželství spočívá v těchto šesti vztahových dovednostech

Sex a vztahy

35. výročí: Korálová svatba

Aby vztah vydržel v harmonii tak dlouho, je k tomu zapotřebí vzájemná symbióza a také společenství, stejně jako je tomu u mořského korálu.

40. výročí: Rubínová svatba

Rubín je drahokam symbolizující obrovskou životní energii, lásku, vášeň, ale i čistotu a pozitivní naladění. Toto všechno je přitom i klíč k dosažení čtyřicetiletého výročí svatby.

45. výročí: Safírová svatba

Safír je jeden ze symbolů lásky a věrnosti, ale i zdravého rozumu a zdrženlivosti, tedy všeho, co je předností všech dlouhotrvajících vztahů.

50. výročí: Zlatá svatba

Zlatá svatba patří mezi nejvýznamnější životní mezníky. Půlstoletí trvající svazek svádí nejen k velkým oslavám, ale také ke zopakování si manželského slibu a obřadu, včetně předání si nových snubních prstýnků.

55. výročí: Smaragdová svatba

Smaragd symbolizuje lásku, peníze, štěstí, ale i partnerskou rovnováhu, věrnost či vnitřní klid. To všechno lze přitom považovat i za základní kameny všech harmonických a stabilních vztahů.

60. výročí: Diamantová svatba

Diamant symbolizuje neskutečnou krásu, ale i čistotu a nerozbitnost. Přesně tak lze přitom charakterizovat i manželství oslavující 60 let od svatby.

65. výročí: Platinová svatba

Manželé, kteří vedle sebe žijí tolik let, o sobě mohou říct, že spolu prožili většinu svého života. V budoucnosti se bude jednat o stále vzácnější jev, už jen proto, že lidé vstupují do manželství ve vyšším věku, než tomu bylo u současných seniorů.

70. výročí: Titanová svatba

Titan symbolizuje lehkost, a zároveň neskutečnou odolnost. Z pohledu 70 let trvajícího manželství lze ale také hovořit o naprostou vzácnost. Podařilo se to ale například Alžbětě II., která 70. výročí svatby oslavila se svým mužem princem Philipem v roce 2017. Stali se tehdy prvním párem v historii britské královské rodiny, který toho dosáhl.

75. výročí: Briliantová svatba

Co spojuje brilianty a 75let trvající manželství? Určitě vytrvalost, odolnost, síla, ale i elegance a krása. Pro většinu lidí se jedná přitom o mezník, kterého by se rádi dožili, ale z velké části nedožijí.

80. výročí: Kaštanová svatba

Kaštan v evropských dějinách znamená nesmrtelnost, stejně tak manželství vytvářející tak dlouhé, nerozbitné pouto.

85. výročí: Mramorová svatba

Této svatby se podle Guinessovy knihy rekordů dožilo jen jedno manželství v historii. Jednalo se o americký pár Herberta a Zelmyry Fisherových. Jejich manželství trvalo 86 let a 290 dní a to až do roku 2011, kdy ve věku 105 let zemřel pan Herbert.

Ve šťastném manželství žijí již 72 let. Jaká jsou jejich tajemství úspěchu?

Sex a vztahy

Život v platonickém manželství

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám