Hlavní obsah

Každý pátý má osteoporózu, nemusí o ní vědět

Řídnutí kostí je rozšířenější, než se předpokládalo. Ze sto tisíce vyšetřených má osteoporózu každý pátý. Ukázala to data Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se zaměřila na ženy po menopauze a muže nad 65 let. Nemoc, která způsobuje u křehkých seniorů fatální zlomeniny, lze při včasném záchytu léčit a snížit tak riziko dřívějšího úmrtí. Se zvyšujícím se počtem speciálních přístrojů v ordinacích se to začíná dařit.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Na komplikace spojené s frakturou krčku zemře celkově více žen než na rakovinu děložního čípku, dělohy a vaječníků dohromady,“ upozornil praktický lékař Jiří Zdražil. Řídnutí kostí nebolí a dochází k němu zpravidla bez povšimnutí, dokud si nemocný nezlomí kost.

Do ordinace si denzitometr - přístroj na zjišťování hustoty kostí - pořídil v červenci. Od té doby stihl vyšetřit 190 pacientů. Mezi nimi i manželský pár, kde očekával problémy spíš u šestasedmdesátileté ženy než u jejího jednaosmdesátiletého manžela.

Nemoc postihuje nejčastěji ženy po menopauze, objevuje se ale i u mužů starších 65 let. Na tyto skupiny se lékaři při programu na včasný záchyt nemoci zaměřují.

Krize s pediatry vygradovala v Aši. Spor s pojišťovnami může skončit u soudu

Domácí

„Zatímco žena byla bez problémů, její manžel měl poměrně výraznou osteoporózu obou krčků stehenních kostí. Přestože byl celý život aktivní, před devíti lety spadl ze žebříku, zlomil si kotník a téměř 1,5 roku ležel,“ popisuje Zdražil a dodává:

„Kdyby denzitometrii absolvoval už tehdy, velmi pravděpodobně by se přišlo na to, že má změny v hustotě kostní tkáně. Nasadili bychom léčbu, která by rozvoji osteoporózy zabránila.“

Zlomeninu krčku u stehenní kosti, zápěstí nebo obratle ošetří lékaři v ČR ročně asi u 71 tisíc lidí. Ve třetině případů jsou po takovém úrazu odkázáni na pomoc druhých, další zhruba třetina do roka většinou zemře.

Přístroj v každém okrese

Odhaduje se, že osteoporózu má přibližně půl milionu až 750 tisíc lidí v Česku. Od loňska se data začala konečně systematicky sbírat, jako součást programu pro včasný záchyt osteoporózy.

„U každého pátého pacienta, respektive páté pacientky, která byla zařazena do programu, byla osteoporóza fakticky potvrzena. U lidí starších 80 let záchyt překročil dokonce 40 procent,“ řekl k číslům VZP Richard Pikner, místopředseda odborné Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu.

U těch všech se podle něj daří předejít vážným komplikacím.

Ještě začátkem loňského roku bylo v ordinacích praktiků a ambulantních gynekologů kolem stovky denzitometrů, aktuálně jich je víc než dvojnásobek. Na každý okres vychází jeden. „Například na Vysočině, kde byl ještě před dvěma lety jediný denzitometr na celý kraj, je jich dnes deset,“ uvedl náměstek VZP Jan Bodnár.

Vyšetření přístrojem je součástí preventivní prohlídky u žen od 60 let a u mužů od 70 let. Není to však jediná možnost. „Pokud má pacient o vyšetření hustoty kostní hmoty zájem, může o něj kdykoli požádat svého praktického lékaře,“ dodal Zdražil.

Řídnutí kostí pomáhá zpomalit vyšší přísun vitaminu D a vápníku, u pokročilejšího stádia nemoci nasazují lékaři hormonální léčbu, případně bisfosfonáty.

Preventivní vyšetření krve dokáže včas upozornit i na choroby, které se doposud nijak neprojevily

Zdraví

Výběr článků

Načítám