Hlavní obsah

Jak zlepšit vnímání a hodnocení vlastního těla? Pomůže pauza od sociálních sítí

Sociální sítě ovlivňují řadu aspektů lidského života. Výjimkou není ani vnímání vlastního těla, především u mladých dívek a žen. Domnělá dokonalost prezentovaná ve velkých dávkách dokáže s psychikou a vnímáním vlastní osoby nadělat pěkný chaos. Odborníci proto doporučují dávat si od sítí přestávky. A nemusí jít hned o drastické kroky nebo zákazy. I pouhý týden dokáže divy.

Foto: Profimedia.cz

Domnělých ideálů krásy je plný internet (ilustrační foto).

Článek

Laické i odborné články jsou plné důkazů toho, jak velký dopad mohou mít sociální sítě na mentální zdraví mladých lidí. A jak by také ne. Málokdo se v reálném životě rodí s dokonalostmi, které nám internet předkládá dnes a denně. Je pak velmi snadné podlehnout dojmu, že pokud nemám to, co je na internetu označované jako dokonalé, jsem špatný/špatná. A zmatek, jak vnímat vlastní osobnost a své tělo, je na světě.

V touze za dokonalostí se mladí lidé o to víc obracejí na sociální sítě a hledají „svůj ideál“ krásy. Vymanit se z kolotoče negativních myšlenek je pak mnohem náročnější, než do něj spadnout.

Nová studie z York University v kanadském Torontu provedla experiment, ve kterém zjišťovala, zda vůbec a případně jak dlouhý „klid od sociálních sítí“ může zejména u mladých žen zlepšit vnímání vlastního těla. Výsledky naznačují, že detox od sítí může pomoci. A dokonce ani není zapotřebí dlouhých měsíců.

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Sex a vztahy

„Nekonečné haldy fotek žen a dívek, které se ukazují více či méně oděné a ukazují své dokonalé přednosti – tělo, vlasy, nehty, zuby, ňadra, zadeček… Chvíli se dívejte a zjistíte, že není vůbec těžké začít pochybovat o vlastní dokonalosti,“ vysvětluje pro server Psychology Today profesorka psychologie Renee Engelnová, jak snadno se dá narušit lidské sebevnímání.

Detox je v módě

Protože stále více mladých žen a dívek si uvědomuje, že právě sociální sítě mohou mít na sebeúctu a vnímání vlastního těla vliv, snaží se přístup na ně omezovat. Nová studie se zaměřila právě na délku takového „detoxu“ a zkoumala, zda bude mít vliv i menší časové období, například týden.

Studie byla poměrně malá, zapojilo se do ní jen 66 vysokoškolaček. Všechny na počátku uvedly, že jsou na sociálních sítích pravidelně každý den, zároveň byly všechny motivované dát si od sítí pauzu.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy digitální detox?
Ano, ale neviděl/a jsem žádný účinek.
10 %
Ano a moc mi pomohl.
26,3 %
Ne, ale chci ho zkusit.
22,5 %
Ne, a nemám v plánu něco takového dělat.
41,2 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

V první fázi průzkumu ženy uvedly, jak hodnotí samy sebe, své sebevědomí, či do jaké míry používají různé produkty a prostředky, které jsou spojovány s „kulturním ideálem štíhlosti“. Následně byly ženy rozděleny do dvou skupin – jedné bylo doporučeno sociální sítě vůbec nepoužívat (měly si vypnout i veškerá oznámení atd.), ve druhé mohly dělat vše tak, jak byly zvyklé. Obě skupiny ale měly omezit jakékoli sledování sítí na mobilu, který mají vždy u sebe.

Po týdnu byla vyhodnocena data a bylo zjištěno, že ženy ve skupině s omezením měly mnohem menší tendenci na sítě koukat (cca 1,5 hodiny během týdne), zatímco ženy ve druhé skupině tak činily přes 16 hodin týdně. Z experimentu také vyplynulo, že ženy, které si dávaly týden „pauzu“, vykazovaly vyšší tělesnou spokojenost.

Výsledky je třeba brát s ohledem na nízký počet účastnic, ovšem i tak naznačují, že cílený odpočinek od sítí může mnoha lidem pomoci. A to i přesto, že prvních pár dní detoxu bylo podle mnohých účastnic experimentu těžkých. Později ale začaly být klidnější a nahrazovaly sledování sítí jinými činnostmi – jako byly schůzky s přáteli, čtení apod.

Procházení příspěvků na sítích těsně před spaním zvyšuje pravděpodobnost nočních můr

Zdraví

Generace Z čelí rané krizi středního věku. Viník nikoho nepřekvapí

Zdraví
Související témata:
Digitální detox

Výběr článků

Načítám