Hlavní obsah

Jak si vypěstovat silnější vůli

Mít silnou vůli člověku pomáhá v dosažení cílů, a to přes nejrůznější a sebesložitější překážky. Naopak pokud člověku chybí, může se mu i z tohoto důvodu přestat dařit v mnoha oblastech života. Silná vůle je přitom především o vytrvalosti a schopnosti udržet si motivaci, protože ne všech cílů lze dosáhnout okamžitě.

Foto: Profimedia.cz

Mít silnou vůli člověku pomáhá dosahovat svých cílů

Článek

Lidé, kteří nevědí, jak posilovat svou vůli, mají tendenci stagnovat. Nezáleží přitom na tom, o jaký projekt jde, pokud neexistuje dlouhodobá motivace, je jen malá šance na úspěch. Nelze ani dosáhnout osobního naplnění.

„Někteří lidé své neúspěchy rádi hází na osud nebo smůlu, ale ani jedno z toho nemá nic společného s dosahováním cílů. Lidé, kteří nenesou odpovědnost za své chyby, jsou stejní lidé, jimž chybí vůle dotáhnout věci do konce,“ upozorňuje psycholog Andrés Carrillo.

Jak se vypořádat s nedostatkem motivace a začít posilovat vůli?

Nejlepší styly zvládání určitých cílů jsou ty produktivní. Jinými slovy - akce, které vedou k očekávanému výsledku. Například, když se nám nechce učit, ale víme, že to musíme udělat, je nejlepší se přimět zvládnout to.

V tomto rámci je jasné, že kreativita má velkou hodnotu. Student, kterého už nebaví studovat tradičním způsobem, musí vymyslet nový způsob nebo systém. Mechanické opakování stejné studijní metody je kontraproduktivní.

Tipy, jak se efektivně učit

Zdraví

Pro zlepšení vnitřní motivace je nutné udělat trochu introspekce. To znamená, že analyzujeme své vlastní zkušenosti a rozpoznáme, kde selháváme. Zde je několik užitečných tipů, jak zlepšit sílu vůle.

1. Definujte své cíle

Důležité je mít jasné cíle. Při stanovování cílů je nutné vytvořit si plán, jak jich chceme dosáhnout. Čím konkrétnější je náš plán, tím lepší budeme mít výsledky.

2. Stanovte si dosažitelné cíle

Být realista je důležitý faktor, který přispívá k dosažení úspěchů. Ideální je odlišit to, co můžeme zvládnout, od toho, co není v našich silách. Je potřeba znát své limity, abychom dosáhli osobního naplnění. To neznamená, že nemůžeme posouvat své limity a cíle. Právě naopak, být realista znamená mít přesvědčení o zlepšování a zpochybňování omezení. Osobní růst je proces, který vyžaduje čas a toleranci.

3. Určete si krátkodobé cíle

Rozdělení projektů na krátkodobé cíle pomáhá pěstovat sílu vůle. Je logické, že když úspěšně dokončíme jeden úkol, naše motivace se obnoví. Myšlenka je taková, že si máme cestu k cíli užívat s malými úspěchy.

4. Zaznamenávejte si své pokroky

Vedení záznamů o našich úspěších je důležité. Když se podíváme na to, čeho jsme dosáhli, máme pocit štěstí. Zaznamenávání pokroků nám navíc umožňuje poučit se z našich chyb a zlepšit se do budoucna.

5. Odměňte se

Investování času do projektu je něco, co ne každý ocení. Proto byste se za každý úspěšný krůček měli sami odměnit. Například po náročné zkoušce nebo pracovním úspěchu si s klidnou myslí zajděte na dobrou večeři, dejte si oblíbené jídlo, případně si něco hezkého kupte.

6. Poučte se z chyb

Chyby jsou přirozenou součástí každého projektu. Ve skutečnosti ale může být chybování prospěšné. V praxi tak můžeme identifikovat to, co je potřeba opravit. Místo pocitu, že jsme selhali, bychom se tedy měli motivovat k nápravě chyby prostřednictvím našich zkušeností.

Výhody získání lepší vůle

Abychom dosáhli své nejlepší vůle, je nutné překonávat osobní limity. Je třeba si však dát pozor na chronickou nespokojenost a uvědomit si, zda své limity dokážeme posouvat a překonávat. Lidé se silnou vůlí vědí, kdy říct ne. Navíc někdy je potřeba k dosažení cílů i něco obětovat.

Kdy je potřeba vyhledat odbornou pomoc?

Pokud se zdá, že nic nefunguje, je nejlepší metodou vyhledat odbornou pomoc. Psychologové jsou vyškoleni, aby identifikovali možné příčiny, a v závislosti na tom, co najdou, učinili následné kroky k léčbě. Cílem je zjistit, co vám brání v udržení motivace. Vhodným způsobem je třeba kognitivně behaviorální terapie.

Neúspěch jako cesta k úspěchu

Móda a kosmetika

Měsíční výzvy mohou být účinnější než dlouhodobá předsevzetí

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám