Hlavní obsah

Intolerance lepku dokáže potrápit. Vždy je dobré ji konzultovat s lékařem

5:53
5:53

Poslechněte si tento článek

Lepek se v posledních letech stal častým tématem diskuzí. Zatímco někteří lidé se mu dobrovolně vyhýbají bez nejmenšího důvodu, jiní by dali cokoliv, aby si ho mohli dopřát bez toho, aby jim po něm bylo špatně. Jak poznáte, že za vašimi zdravotními potížemi stojí právě lepek? Ne vždy musí jít o příznaky celiakie, tedy autoimunitního onemocnění, mnohem častěji může jít o intoleranci lepku.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější příznaky intolerance lepku patří potíže se zažíváním.

Článek

Bezlepkové stravování se stalo v poslední době fenoménem. Řada lidí se k němu uchyluje z důvodu hubnutí, ale i z pocitu, že se jedná o zdravější variantu stravování. Odborníci se v tomto směru shodují, že z jiných než zdravotních důvodů není opodstatněné lepek ze stravy vyřadit. Tvrzení, že bezlepková dieta nám pomůže při hubnutí, je pouhý mýtus.

Něco jiného ale je, pokud trpíte autoimunitním onemocněním zvaným celiakie, způsobeným nesnášenlivostí lepku, které vyžaduje dodržování přísné bezlepkové diety. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR počet celiaků každoročně roste, v roce 2022 bylo v ČR zaznamenáno 26 289 celiaků.

Příznaky celiakie

  • bolesti břicha
  • postižení střev
  • anémie
  • metabolická osteopatie (onemocnění způsobená narušením rovnováhy mezi kostní novotvorbou a resorpcí a poruchami v mineralizaci kosti)
  • zvýšení aminotransferáz (zjistí vyšetření ALT - enzym, který se podílí na metabolismu dusíku v organismu. Vyšší ALT upozorňuje na poškození jaterní tkáně)
  • defekty zubní skloviny
  • deprese
  • únava
  • svalové křeče

Vynechat lepek může pomoci i lidem s intolerancí lepku, kteří mají podobné příznaky jako celiakové, ale bez imunitní reakce a poškození sliznice tenkého střeva. Míra senzitivity je velmi subjektivní záležitost.

Nejčastější příznaky, které mohou upozornit na celiakii aneb Když za problémy stojí lepek

Zdraví

Jak se intolerance lepku projevuje?

Mezi nejčastější příznaky intolerance lepku patří potíže se zažíváním, jako jsou nadýmání, časté průjmy, zácpa nebo bolest břicha. U někoho se může projevit ale i chronickou únavou, bolestmi hlavy a celkovým vyčerpáním, které nemá zjevnou příčinu. Dále se mohou objevit kožní problémy, jako jsou vyrážky a ekzémy, případně bolesti kloubů a svalů.

Výjimkou nejsou ani psychické potíže, kdy mnoho lidí popisuje úzkosti či deprese. U některých jedinců dochází i k nečekanému hubnutí, nebo naopak přibírání na váze, což může být důsledek špatného vstřebávání živin. Pokud se u vás některé z těchto příznaků vyskytují opakovaně a bez jasného důvodu, může být na vině právě lepek.

Jaké jsou dnes možnosti diagnostiky?

V první řadě je o problému nutné promluvit s gastroenterologem nebo alergologem. „Lékaři obvykle začínají krevními testy, které mohou odhalit přítomnost protilátek spojených s celiakií. Pokud výsledky naznačují možné onemocnění, následuje střevní biopsie, která dokáže diagnózu skutečně potvrdit,“ vysvětluje gastroenterolog Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Dodává také, že pokud testy celiakii neprokážou, ale pacient přesto trpí obtížemi, může pomoci eliminační dieta. „Tato dieta spočívá ve vynechání lepku na několik týdnů a následném sledování změn zdravotního stavu,“ říká odborník.

Důležité je však jakékoli podezření konzultovat s lékařem a neexperimentovat s dietami bez odborného vedení. Nesnažte se být sami sobě lékařem a hledat diagnózy bez specialistů.

Úprava jídelníčku

Eliminace lepku z potravy je klíčová a vyžaduje důslednost. Nezbytné je naučit se číst etikety potravin, protože lepek se skrývá i v produktech, kde byste ho nečekali, například v omáčkách, dochucovadlech, zpracovaných potravinách či sladkostech.

„Jistotu, že výrobky neobsahují lepek, máte v případě, že je na jeho obale symbol přeškrtnutého klasu. Tyto výrobky musí splňovat přísná kritéria. Doporučuji při jejich výběru volit ověřeného výrobce s kvalitními produkty. Naštěstí dnes na trhu existuje široká škála bezlepkového pečiva, těstovin a mouk, bezlepkových kaší i snacků. Pokud žijete ve sdílené domácnosti, dbejte na prevenci kontaminace, například používáním vlastního nádobí, prkének a nožů,“ doporučuje nutriční terapeutka Zuzana Melicharová, odborná garantka potravinářské firmy Semix Pluso.

Co při bezlepkové dietě nesmíte konzumovat

  • pšenici, žito, ječmen, oves a veškeré potraviny, které tyto obiloviny obsahují (patří sem chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupice, rostlinné maso seitan, müsli, dorty, sušenky atd.)
  • výrobky, kam byla mouka přidána jako doplněk. Lepek se totiž objevuje i v produktech, jako je čokoláda, kečup, džem, gumové bonbony nebo bramborové chipsy a mnoho dalších
  • pozor je důležité si dát i na bulgur, špaldu a kuskus

Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří maso, vejce, mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny, rýže nebo brambory. Je důležité si uvědomit, že přirozeně bezlepková potravina ještě neznamená, že je automaticky vhodná pro celiaky či alergiky. Tyto potraviny mohou být lepkem kontaminovány během zpracování, skladování či během přípravy jídla. Je třeba preferovat certifikované bezlepkové výrobky, které jsou označené pojmem „bez lepku“ nebo mají zmíněné logo přeškrtnutého klasu.

Alternativy běžných obilovin zahrnují pohankovou, mandlovou, rýžovou nebo kokosovou mouku, které lze využít při pečení. „Ořechové mouky jsou nejen přirozeně bezlepkové, ale navíc díky nižšímu obsahu sacharidů i nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky nebo lidi na dietě. Škála ořechových mouk je opravdu široká a navíc vynikají svou lahodnou chutí,“ upozorňuje odbornice Petra Vránová z potravinářské společnosti Alika.

Moderní bezlepkové produkty, například quinoa, amarant, cizrnová mouka nebo bezlepkové ovesné vločky, mohou být skvělou součástí pestré a vyvážené stravy.

Zalepuje střeva a další mýty šířící se kolem lepku

Zdraví

Klasické recepty bez lepku

Recepty
Související témata:
Alergie na lepek

Výběr článků

Načítám