Článek
Na sociálních sítích se stále častěji objevují příspěvky s influencery, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Lidi nabádají, aby nekupovali oleje ze semen ani potraviny, v kterých jsou tyto oleje obsaženy.
Ve Spojených státech se k těmto influencerům připojil i Robert F. Kennedy mladší, vybraný kandidát na nového ministra zdravotnictví a sociálních služeb, který na svém Instagramu zveřejnil příspěvek, ve kterém oleje ze semen považuje za hlavní příčinu epidemie obezity.
Do „nenáviděné osmičky“ olejů, jak o nich influenceři hovoří, patří řepkový, slunečnicový, kukuřičný, sójový, bavlníkový, světlicový, hroznový olej a olej z rýžových otrub.
Proč se tuk nejčastěji ukládá na břiše a stehnech
V Evropě jsou hojně používány zejména řepkové a slunečnicové oleje. Naleznete je nejen v pečivu, ale také v majonéze, chipsech, mražených hranolkách, popcornu apod. I oblíbené hranolky v McDonald‘s se smaží ve směsi řepkového oleje.
Robert F. Kennedy mladší se zasazuje o to, aby se i tyto tradiční americké značky vrátily k používání hovězího loje, který byl používán do roku 1990, kdy byl nahrazen rostlinnými oleji. „K této změně došlo proto, že nasycené živočišné tuky byly považovány za nezdravé,“ uvedl Kennedy v příspěvku na Instagramu.
Z mnoha pohledů je tomu tak dodnes. Konzumace nadměrného množství nasycených tuků může zvýšit hladinu „špatného cholesterolu“, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Samozřejmě vždy záleží na zkonzumovaném množství.
Jaký skutečný vliv mají oleje ze semen na zdraví?
Tuky a oleje ve stravě obsahují směs zdravých nenasycených mastných kyselin, které se dělí na polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny (MUFA).
Mezi polynenasycené mastné kyseliny patří omega-3 a omega-6. Tučné ryby obsahují více omega-3, zatímco oleje ze semen obsahují více omega-6. Podle Americké kardiologické asociace jsou právě polynenasycené mastné kyseliny ty, které by lidé měli v jídelníčku preferovat - obsahují je kromě olejů ze semen i ořechy či tofu. Dle vědců se jedná o zdravější variantu, než je tomu u nasycených mastných kyselin či transmastných kyselin.
Konzumace těchto polynenasycených mastných kyselin souvisí s nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu.
„Výzkum nám v průběhu let ukázal, že konzumace těchto polynenasycených mastných kyselin skutečně souvisí s nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu, a mají tedy i pozitivní přínos,“ upozorňuje lékařka Judy D. Simonová.
Na rozdíl od tvrzení na sociálních sítích studie prokázaly, že příjem kyseliny linolové, která je hlavní složkou omega-6 mastných kyselin v oleji ze semen, nezvyšuje zánětlivé markery v krvi. Kyselina linolová může ve skutečnosti pomáhat snižovat riziko srdečních onemocnění. „Obavy z toho, že omega-6 mastné kyseliny způsobují záněty, jsou často přeceňovány a nejsou podloženy rozsáhlými důkazy,“ dodává nutriční terapeutka Grace Derochová.
Dalším důvodem, proč se někteří lidé vyhýbají těmto olejům, je oxidace. Teplo a světlo mohou způsobit oxidaci nenasycených mastných kyselin a vznik volných radikálů. „Oxidované tuky mohou vytvářet potencionálně škodlivé vedlejší produkty, ale toto riziko lze zmírnit používáním metod vaření, jako je smažení na mírném ohni, nebo správným skladováním olejů,“ doporučuje Derochová.
Je hovězí lůj zdravější než oleje ze semen?
Velká část kritiky olejů ze semen pramení z jejich rozšířeného používání v ultra zpracovaných potravinách. „Všechna tato jídla jsou velmi kalorická, přičemž zároveň obsahují nízký obsah živin. To ale neznamená, že viníkem jsou použité oleje ze semen,“ vysvětluje Derochová.
Proč je dobré zařazovat ořechy do jídelníčku každý den
Hovězí lůj se vyrábí vařením tukových tkání skotu. Obsahuje převážně nasycené a mononenasycené mastné kyseliny a jen malé množství polynenasycených tuků. Jedna polévková lžíce hovězího loje má přes 6 gramů nasycených tuků, zatímco jedna polévková lžíce řepkového oleje obsahuje méně než 1 gram nasycených tuků, přičemž Americká kardiologická asociace doporučuje udržovat denní dávku nasycených tuků maximálně na 13 gramech.
Předností loje je, že je díky vysokému obsahu nasycených tuků tepelně stabilnější. Tím pádem odolává oxidaci při smažení. Z pohledu zdraví srdce se jedná ale jen o nepatrný benefit. Důležitější je, že lůj obsahuje vyšší obsah nasycených tuků, což lze z dlouhodobého hlediska považovat za skutečně velký problém. Pokud hovězí lůj, máslo nebo sádlo budete používat jen v omezeném množství, rozhodně vám to neublíží. Jde jen o to hledět na zkonzumované množství, jak je tomu v podstatě u většiny potravin.
Pokud jsme vás přesto nepřesvědčili, že oleje ze semen jsou zdravé, pak vám doporučujeme místo hovězího loje, sádla či másla raději sáhnout po olivovém, avokádovém či arašídovém oleji, které mají vyšší obsah mononenasycených mastných kyselin (omega 3). Pozor ale na to, že všechny tyto oleje nejsou tepelně stabilní, tudíž je lepší je využívat především ve studené kuchyni.