Hlavní obsah

I když je venku krásně, není špatné zůstat na gauči a lenošit

Máte rozkoukaný seriál na Netflixu, jenže venku je krásné počasí a jaksi se nehodí sedět doma? Máte úzkost z toho, že by vás někdo mohl odhalit jako lenocha, který místo vyjížďky na kole, výletu do přírody nebo plavání zkrátka jen sedí doma na gauči. Co s tím?

Foto: Profimedia.cz

I letní den lze prolenošit bez výčitek.

Článek

Když je venku ošklivé počasí, je snadné a příjemné schoulit se na pohovku, sledovat televizi, číst si a nedělat nic. Co ale dělat v okamžiku, kdy se vám nic nechce, ale venku je třicet stupňů, jasno a sociální sítě vašich přátel se plní záběry z výletů, koupaček a dalších aktivit? Můžete si dovolit být lenochem, aniž byste se cítili provinile, když je venku krásně?

„Hezké počasí v kombinaci s nicneděláním může vést k pocitům viny, úzkosti, lítosti, syndromu FoMO (strach z toho, že nám něco uniká) a u některých lidí dokonce i studu,“ vysvětluje pro HuffPost Emily Hemendingerová, odborná asistentka na katedře psychiatrie na University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Lidé si také mohou myslet, že jsou zbyteční, protože nejsou produktivní nebo ztrácejí čas.

Odpočinek potřebujeme bez ohledu na počasí

I když budete mít pocit, že byste si měli hezký den skutečně užít, a to ideálně tak, že budete nějakým způsobem aktivní, netrapte se, když tomu tak ve finále nebude a zůstanete doma v posteli či na gauči u televize. Každý okamžik, který konvenuje vaší duši, je správně strávený.

Jaký jste prokrastinační typ a co s tím dělat

Zdraví

Pocit viny může být v mnoha případech užitečný. Může vám ukázat, že na sobě musíte zapracovat, omluvit se za něco, co jste řekli, nebo změnit své chování. Ale v jiných případech, jako je pocit viny z nicnedělání během slunečného dne, to může být matoucí a neužitečné. „Někdy tyto pocity vznikají kvůli iracionálnímu příběhu, který sami sobě vyprávíte o svém životě, a je třeba ho přerámovat,“ dodává odbornice.

Sociální média a posedlost společnosti produktivitou zesilují pocity viny, které z líných dní během léta máte. Společenská poptávka je také po produktivitě. Chlubit se lenošením se zkrátka nenosí, i když to může být pro organismus přínosné. „Od dětství nám říkají, abychom neztráceli čas, abychom neseděli – jinak jsme považováni za líné,“ upozorňuje Hemendingerová. Žijeme tak s pocitem viny vždy, kdy začneme odpočívat.

Jak s pocity viny z nicnedělání pracovat?

Nejprve si přesně definujte, co konkrétně stojí za vašimi pocity viny. Jakmile tak učiníte, můžete se postavit tomuto pocitu čelem.

Ideální je si říci, že děláte to, co dělat máte, a cítíte se přitom skvěle. Vnímání vděčnosti vám také může zvednout náladu.

Vezměte si deník a poznamenejte si seznam věcí, které vám v poslední době přinesly radost. To vám také může pomoci vidět, že vám v životě nic nechybí, a tedy ani aktivita.

Pokud se cítíte hůř kvůli sociálním médiím, odhlaste se pro tento líný den ze svých aplikací. Pokud se potýkáte s nejistotou, kdy bude další krásný den, vězte, že brzy. Slunce zase vyjde.

Mějte také na paměti, že je absolutně v pořádku nebýt superproduktivní každý den. Ve skutečnosti je pro naše fyzické a duševní zdraví nesmírně prospěšné vyhradit si čas na odpočinek a doplnění energie. I během léta.

Jestli je takový den způsob, při kterém dobíjíte energii, nevzdávejte se ho. V neposlední řadě naslouchejte svému tělu. Pokud si chcete nebo potřebujete odpočinout, dovolte si lehnout a uklidnit se. Jen tak se budete cítit skvěle. Třeba na výletě, který budete plánovat odpočatí a s radostí.

Naučte se relaxovat aneb Jak občasné nicnedělání prospívá kreativitě

Zdraví

Proč je lepší překonat lenost a jít cvičit, i když se člověku nechce

Zdraví
Související témata:
Syndrom FoMO

Výběr článků

Načítám