Hlavní obsah

Hypersenzitivní lidé jsou náchylnější k přetížení. Patříte mezi ně?

Zažili jste někdy, že vám bylo řečeno, že si věci moc berete? Rozhodí vás jeden konflikt v práci na celý den? Vnímáte velmi citlivě naladění všech lidí v zasedací místnosti či kanceláři? Pak zřejmě patříte mezi hypersenzitivní jedince. Ti jsou vysoce citliví na smyslové zpracování vnějších vjemů a vnímají svět intenzivněji než ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Hypersenzitivní lidé potřebují častěji odpočinek.

Článek

Podle koučky Melody Wildingové mají hypersenzitivní lidé reaktivnější nervový systém. Svět vnímají intenzivněji a zároveň jsou i ostražitější k chování a emocím ostatních lidí. To ve výsledku znamená, že takový člověk tráví víc času hlubším zpracováním všech vnějších podnětů, aby případně mohl v ostražitosti polevit. Jenže ani po hloubkové analýze úleva přijít nemusí.

Patřit do skupiny, která se identifikuje jako hypersenzitivní lidé, s sebou přináší problémy ve vztazích, více starostí v zaměstnání a obav z rodinného života i budoucnosti.

Jak se může hypersenzitivita projevit v zaměstnání?

1. Než udělají finální rozhodnutí, potřebují vše důkladně a několikrát analyzovat. Alane Freundová, licencovaná manželská a rodinná terapeutka a mezinárodní konzultantka, pro HuffPost uvedla, že tito lidé pracují s myšlenkou: „Udělej tu práci jen jednou, ale správně.“ Proto mohou působit jako pomalí, nereaktivní a nekomunikativní. Zkrátka pro odsouhlasení výsledku potřebují čas.

2. Na poradě nikdy nemluví jako první a mohou mít i problém s mluvením na důležitých schůzkách. Vzhledem k reaktivnímu nervovému systému mohou ve stresujícím skupinovém prostředí dotyční doslova zamrznout. Nebo mohou pochybovat o svých vlastních nápadech, protože nevnímají, že by si někdo jiný všímal stejných příležitostí nebo rizik jako oni.

Stěžujete si, že máte moc práce? Pozor, ať si nezískáte špatnou pověst

Sex a vztahy

3. Nesnáší open space. Velkoprostorová kancelář může být noční můrou každého, kdo je citlivý. Neustálý hluk, pohyb a rušivá zářivková světla mohou být „natolik znepokojivé, že je pro tyto jedince opravdu těžké se soustředit,“ vysvětluje odbornice a doporučuje, aby citliví lidé našli způsob, jak pomoci nadřízeným a spolupracovníkům pochopit jejich pocity. Jen tak mohou získat větší volnost k tomu, aby mohli říct: Potřebuju pracovat o samotě, do zítra vám k tomu dám své stanovisko.

4. Během dne potřebují více odpočinku. Pauzy při práci jsou nutné u všech lidí, hypersenzitivní jedinci jich ale potřebují více. Studie z roku 2021 zjistila, že mozky vysoce citlivých lidí vykazují zvýšenou konektivitu i během klidového stavu po dokončení úkolu.

5. Neumí říci ne. Jednou ze silných stránek citlivých lidí je, že jsou svědomití, oddaní a „mají tendenci být velmi loajální,“ dodává Freundová. Odborníci se však shodují na tom, že právě touha vyhovět a pomoci během práce všem, může být paradoxně tím, co během pracovního dne vysoce citlivé lidi brzdí. Stejně jako touha zalíbit se vždy a všem.

6. Všichni o nich tvrdí, že jsou empatičtí týmoví hráči. Všímají si jemných podnětů a mohou projevit velkou empatii vůči svým kolegům, což je skvělá dovednost. Jenže pokud si na sebe berou stres a problémy ostatních, může to také vést k rychlému vyhoření, varuje odbornice.

Jak pracovat s hypersenzitivními lidmi?

Rozhodně je nezatěžujte přemírou úkolů jen proto, že neumějí říct ne, případně se ozvat, že toho mají opravdu hodně.

Pokud jste hypersenzitivní vy, naplánujte si den tak, aby vám jeho rytmus vyhovoval a nebyli jste neustále ve stresu. Každou informaci zpracujte do hloubky a nenechte se vytrhnout ze svého režimu.

Pokud jste vedoucí a máte ve svém týmu člověka, který vykazuje známky vysoké citlivosti, dávejte mu dostatek času na zpracování zadaných úkolů. Nestresujte ho - nemá to cenu.

Od vysoce citlivé osoby stejně nakonec dostanete vše včas a excelentně zpracované. Nemusí se přitom stresovat dalších dvacet lidí v týmu.

Nechtějte, aby během brainstormingu předváděl vysoce citlivý člověk skvělé výsledky. Jeho síla je v preciznosti zpracování zadaných úkolů.

Vysoká senzitivita je dar. Mluvte o ní. I když takoví nejste, oceňujte kolegy, kteří vysoce citliví jsou. Pokud s touto vlastností umíte (a budete) správně pracovat, můžete z ní čerpat jen samé výhody.

Jak vycházet na pracovišti s někým, koho opravdu nemáte rádi

Sex a vztahy

Jak poznáte, že si vás v práci neváží

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám