Hlavní obsah

Horečkou dengue a malárií se lze nakazit už i v Evropě, může za to oteplování

Přenašeči některých nemocí se s oteplováním přesouvají do Evropy, tropickými nemocemi se tak mohou lidé nakazit i v evropských státech. Nejčastěji importovanou nákazou do Česka je horečka dengue. Podle děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara sice samotný virus v Evropě není, ale již byl zaznamenán výskyt přenašeče, komára Aedes, například v Itálii, Řecku nebo Francii. Předpokládá se, že s oteplováním se bude přesouvat z jihu směrem na sever.

Foto: Profimedia.cz

Komár tropický čili komár egyptský (Aedes aegypti) je přenašečem horečky dengue, nemoci chikungunya, žluté zimnice, viru zika a dalších

Článek

„Jedná se o takzvaného městského komára s denní aktivitou vstupujícího do lidských obydlí. Nestačí tak v rámci prevence jen večer zalézt pod moskytiéru nebo se nastříkat repelentem,“ uvedl Maďar.

Horečka dengue se projevuje vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů nebo vyrážkou. Horší průběh nemoci nastává u opakované infekce.

Lékaři letos v Česku zaznamenali 48 nakažených horečkou dengue, což je proti stejnému období loňského roku dvojnásobek, vyplývá z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Mezi lety 2013 a 2022 bylo v ČR nahlášeno celkem 717 případů. Podle map zveřejněných Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se komár, který nemoc přenáší, vyskytuje například v Itálii, Slovinsku, Řecku či Francii. Výskyt nahlásilo také Česko, řekl Maďar. Dodal, že s rostoucím oteplením se stěhuje z jihu více na sever.

Stejná situace je také v případě západonilské horečky přenášené komárem, který se vyskytuje i na našem území. Loni bylo podle Maďara v Evropě 707 případů, z toho 67 úmrtí. Podle predikce ECDC by se v roce 2025 mohla nemoc běžně vyskytovat i v některých oblastech jižních Čech nebo jižní Moravy. Na životě ohrožuje horečka lidi starší 60 let.

Na Slovensku potvrdili výskyt nebezpečného tropického komára. Už umí přezimovat

Evropa

Odborník uvedl, že bez rizika nejsou ani severské země, v nich se podle něj začal zvyšovat počet případů klíšťové encefalitidy. Oteplování vytvořilo vhodné podmínky pro výskyt klíšťat například v Polsku nebo jižní Skandinávii. V ČR zaznamenal SZÚ letos do konce dubna 26 případů encefalitidy.

Pozor na prostor letadla

Cestující by podle Maďara neměli podceňovat ani přepravu do cílové destinace. „V letadle sedí lidé v uzavřeném prostoru, v blízkém kontaktu, s uzavřenou cirkulací vzduchu, takže rizikových zdrojů nákazy jsou tam pravidelně desítky,“ varoval Maďar.

Podle jeho odhadu se mohou do vzdálenosti dva metry, tedy takové, ve které je možná nákaza infekčními nemocemi, dostat až vysoké desítky lidí.

Odborník doplnil, že nejúčinnější prevencí je správné použití repelentu, vhodné oblečení a moskytiéra. Na horečku dengue jsou dostupné i vakcíny.

Maďar upozornil také na rizika při cestování těhotných žen, zejména v prvním trimestru, ale i na rizika při cestování s dětmi. Nedoporučuje například cestovat letadlem v prvních šesti měsících, pokud dítě není doočkované a nemá vyzrálý imunitní systém. I děti do pěti let věku by se měly podle něj vyhýbat zemím s výskytem malárie.

Teplé zimy mohou dočasně přilákat nebezpečný tropický hmyz i k nám

Věda a školy
Související témata:
Exotické nemoci

Výběr článků

Načítám