Hlavní obsah

Futsal pro nevidomé rozhodně není nuda

Futsal pro nevidomé představuje výjimečnou kombinaci sportovních dovedností a týmové spolupráce. Všichni zájemci se o tom mohou přesvědčit tento víkend (28.-29. září) v Bučovicích, kde se uskuteční jubilejní desátý ročník turnaje Bučovice Blind Football Cup (BBFC). Na této unikátní akci se představí týmy nevidomých ze šesti evropských zemí, které se utkají v sestavě s brankářem a čtyřmi hráči v poli.

Foto: Archiv Avoy MU Brno

Zápasy v kopané nevidomých jsou dramatické pro hráče i diváky.

Článek

Míč je vybaven vnitřním zvukovým systémem, což hráčům umožňuje jeho lokalizaci. Pouze brankář smí využívat zrak, jeho spoluhráči jsou nevidomí. Aby byly podmínky pro všechny hráče vyrovnané, musí hráči v poli nosit neprůhledné klapky na oči. Informace o dění na hřišti jim poskytuje brankář, trenér a navigátor za soupeřovou brankou.

Rádi se do Bučovic vracejí

Pořadatelé turnaje i diváci ještě dnes vzpomínají na finále minulého ročníku, v němž britský tým Merseyside Blind & V.I. Football Club porazil 4:2 tradiční účastníky FC St. Pauli Hamburk. Někdejší špílmachr Eesa Mohammed Amjid, který předvedl řadu brilantních úniků a čtyři z nich skončily góly v německé brance, letos nastoupí v dresu jiného britského družstva West Bromwich Albion, jež se do Bučovic vrací po pěti letech. Velkým favoritem budou podle pořadatelů i Španělé - Fútbol Ciegos Madrid, kteří se v Bučovicích naposledy předvedli před šesti lety.

„Jsme moc rádi, že se na náš turnaj týmy vracejí. Vnímáme, že se do Bučovic těší, nabízíme jim totiž vydatnou porci zápasů ve dvou dnech proti zahraničním týmům, se kterými se často hráči ve své kariéře nestřetli,“ přibližuje Jitka Carcouët, organizátorka a navigátorka za brankou z domácího týmu.

Pravidelnými účastníky turnaje jsou družstva Five-a-side Anderlecht z Belgie a již zmiňované FC St. Pauli. Vůbec poprvé přijede tým Clube Atlético e Cultural z Lisabonu.

V Evropě oblíbený sport nevidomých

Turnaj organizuje tým Avoy MU Brno, který má díky více než desetileté tradici akce kontakt na mnoho zahraničních celků a velkou měrou se podílí na budování evropské sítě klubů futsalu pro nevidomé.

Brněnské družstvo je úzce spjato s Masarykovou univerzitou a funguje pod záštitou Střediska Teiresiás, které pomáhá studentům se specifickými nároky. „Je takovou naší alma mater, partnerem, který nám akci pomáhá zajistit technologicky a v profesionální blind-friendly kvalitě,“ dodává Tomáš Bukovský, pořadatel turnaje starající se o technické zajištění akce a zároveň brankář domácího družstva.

Plzeňští handicapovaní sportovci přivezli z Hannoveru zlato

Vaše zprávy
Související témata:

Výběr článků

Načítám