Hlavní obsah

Frustrace, nemoci, únava. I tím tělo dává najevo, že se málo staráme o své blaho

Všichni víme, že pro pohodový život nejsou peníze tím hlavním, přesto jsou potřeba. Proto chodíme do práce, abychom je vydělali. Pečujeme o svůj domov, abychom se měli dobře, vychováváme děti. Jenže to hlavní, na čem vše zmíněné stojí a bez čeho by to moc nešlo, mnozí opomíjíme – péči o sebe a svou vlastní pohodu.

Foto: Profimedia.cz

Nekonečná únava, podrážděnost, ztráta motivace. I to bývají příznaky, že se o své tělo a pohodu špatně staráme (ilustrační foto).

Článek

Vlastní pohoda a psychické zdraví jsou v poslední době tématem mnoha debat. A přesto se o ně řada lidí nestará. Proč? Výmluvy jsou stále stejné – nemáme čas. Musíme pečovat o rodinu, chodit do práce a dělat řadu dalších věcí. Jenže abychom to všechno zvládali, je potřeba vynaložit nějaké úsilí, vložit náklady, abychom to zvládli. A těmi náklady jsme my sami.

Byť si myslíme, že máme stále dost času na odpočinek a zvládneme toho hodně, než se úplně sesypeme, není to tak. Nikdo nezvládne všechno. Přitom není tak těžké vměstnat i do velmi nabitého programu chvíli na procházku, strečink, meditaci, četbu nebo třeba pohodovou koupel. I takovými malými věcmi, které budeme vkládat pravidelně mezi věci, které dělat musíme, si v mnohém pomůžeme.

Pokud se tak delší dobu nestane, začnou se objevovat příznaky přetížení organismu, vyčerpání apod. A potíže s tím spojené, stejně jako čas na následnou regeneraci a posílení zdraví, zaberou mnohem více času než malé chvilky, které si ukradneme každý den sami pro sebe a svou vlastní pohodu.

Ženy trpí úzkostmi a vyhořením častěji, ukázala studie

Zdraví

Psycholožka Lianne Avialová představila několik fází, ve kterých nám dává tělo jasně najevo, že se o sebe dostatečně nestaráme.

Nadměrná nemocnost

Podle CDC (americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) prodělá dospělý člověk v průměru dvě až tři nachlazení za rok. Pokud sami jednoduchými počty zjistíme, že marodíme mnohem častěji, dává nám tělo jasně najevo, že něco není v pořádku.

Chronický stres, nedostatek spánku nebo cvičení, špatné stravování a další mohou být příčinami, proč naše tělo neodolá takovému náporu virů jako u jiných lidí.

Bezdůvodná podrážděnost

Je pravda, že pokud nás něco dlouhodobě štve, je nejlepší si od plic pěkně ulevit. Jakmile se ale občasná podrážděnost promění v běžnou věc a my začneme „startovat“ na všechny a kvůli všemu, může to být známka toho, že sami sobě nevěnujeme dostatek pozornosti.

Ke zvýšené podrážděnosti může podle webu Healthline dojít z několika důvodů – kvůli nahromaděnému stresu, nedostatku spánku či depresi.

Čtyři tipy, jak zvládat vztek

Zdraví

Frustrace

Frustrace je přirozená reakce na stres, pokud se o sebe ale dobře staráme, tyto pocity velmi rychle odeznívají. Jakmile nám ale do života zasáhne dlouhodobý stres, který nebude kompenzován, začne frustrace ve velkém ovlivňovat naše vztahy i lidi okolo nás, uvádí WebMD.

Káva, léky, víno a jiné

Každý z nás má vlastní způsob, jak zvládat těžké dny. Pokud se uchylujeme k pomocníkům typu káva nebo léky jen sporadicky, není to nijak závažné. Jakmile ale začneme množství vypité kávy počítat na litry, spotřebu tišících léků stále navyšujeme, nebo se dokonce uchýlíme k alkoholu či jiným „tlumičům bolesti a stresu“, je to známka většího problému.

Obavy z práce

Každý někdy zažije den, kdy by nejraději nevstal a vůbec nešel do práce. Nakonec ale vstane a jde. Jakmile však začneme v práci odsouvat větší i menší úkoly nebo doslova práci bojkotovat, je zle. Ztráta motivace je opět příznakem větších potíží.

Únava, která nemizí

Běžná únava je reakcí na každodenní zátěž. Jakmile ale přetrvává celý den, je to špatné znamení. Dlouhodobý nedostatek energie může být způsoben jak fyzickými, tak psychickými potížemi, které je třeba řešit co nejdříve.

Signály, že zažíváte naprosté vyhoření

Zdraví

Žádné potěšení

Ráno vstát, připravit děti, uklidit, vyrazit do práce, tam hodiny tvrdě plnit své úkoly, přijít domů, postarat se o rodinu, dodělat resty a jít spát. A druhý den to samé dokola. Už si ani nevzpomínáme, kdy jsme měli čas jen sami pro sebe – na procházku, knížku nebo třeba jen relax u televize. I to je známka nevhodného přístupu k vlastní osobě.

S tím jde ruku v ruce i ztráta kreativity a snahy vůbec zkoušet nové věci, zapojovat se do oblíbených aktivit, natož třeba zkoušet nové.

Jaké aktivity pro zlepšení zdraví zařadit do svého života

Mindfulness

Česky všímavost nebo plné uvědomění je schopnost věnovat se naplno tomu, co se děje v přítomném okamžiku, bez odsuzování, hodnocení, očekávání.

Zkusme si po ránu vyhradit třeba jen deset minut sami pro sebe, kdy budeme plně vnímat jen svůj dech, tělo a zvuky kolem. Bez přemýšlení, co nás v práci čeká, co musíme udělat apod. Naučme se, že i když všechno nestihneme, nic se neděje.

Časové úseky bez práce

Každé okénko v kalendáři nemusí být zaplněno nějakou prací. Naopak, pokud si uděláme cílenou pauzu a na chvíli od práce zcela vypneme, budeme díky tomu později produktivnější. Pro začátek klidně stačí i jen 5-10 minut, kdy místo práce vyrazíme na procházku nebo si jen sedneme a budeme relaxovat.

Dostatek spánku

Nejeden výzkum potvrzuje pravidlo, že více spánku rovná se více štěstí. Čím méně ho naopak je, o to víc jsme podrážděnější, méně všímaví, děláme chyby.

„Snažte se chodit spát pokud možno ve stejnou dobu, stejně tak pravidelně vstávejte. Ale rozhodně se nestresujte nenarušitelným spánkovým plánem. Když to někdy nevyjde, bude to i tak v pořádku,“ vysvětluje Avilaová.

Čas s přáteli a rodinou

Rodina a přátelé jsou ti, kteří nás nejvíce podporují, když to potřebujeme. Když se tak stane, zavoláme právě jim, ale zkusme si nestěžovat. Místo toho hledejme něco pozitivního, co se nám líbí. Co nám i přes nepříznivé podmínky udělalo radost. Zlepší to náladu jak nám, tak jim.

Čas strávený venku

Každá chvíle strávená venku při procházce, sportu je kvalitní a prospívá našemu zdraví. Když se k tomu ještě naučíme užívat si drobných krás všude kolem, je to o to lepší. Spolehlivě u toho zapomeneme na stres, dáme odpočinout přepracované hlavě a uvolníme svaly.

Co dělat a nedělat dvě hodiny před odchodem do postele

Zdraví

Dnešní děti žijí ve stresu, i kvůli špatné životosprávě a přetěžování u nich přibývá srdečních onemocnění

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám