Hlavní obsah

Dosolujete si jídlo? Pozor na společenské faux pas

Také saháte po slánce ještě předtím, než spolknete první sousto? Pozor na to. Když automaticky osolíte jídlo, které pro vás připravil někdo jiný, ať už je to vaše maminka, nebo kuchař v restauraci, už to není jen o dochucování – pro mnohé je to společenské faux pas.

Foto: Profimedia.cz

Dosolování pokrmu může být vnímáno jako společenské faux pas (ilustrační foto).

Článek

„Pokud jste na návštěvě a osolíte si jídlo před svým hostitelem, dáváte tím najevo, že jeho dovednosti, úsudek a schopnosti vařit považujete za špatné,“ vysvětluje pro HuffPost odborník na etiketu Nick Leighton. „Pravdou také je, že zdvořilý hostitel toto chování komentovat nebude, ale všimne si jej a nejspíš ho bude mrzet, že předěláváte jeho práci a nedůvěřujete mu.“

Existuje test, kterým údajně procházejí zaměstnanci na vedoucích pozicích některých zahraničních firem. Ten, kdo nového kolegu přijímá, jej pozve na večeři, a pokud si ji uchazeč osolí před ochutnáním, neuspěje ve skrytém testu (často nazývaném test Henryho Forda nebo Thomase Edisona, kteří jej prý vykonávali) a o práci přijde. Vypovídá to totiž o tom, že nedůvěřuje ostatním a vytváří si domněnky, což není dobrá manažerská vlastnost.

Podle odbornice na etiketu Sáry Jane Ho obecně platí, že servírování jídla je akt péče. „V čínské kultuře projevujete svou lásku vařením, stejně jako v jiných kulturách,“ uvádí expertka. „Pokud vám manželka neuvaří polévku, je to skoro, jako by vás nemilovala.“

Líbání podle etikety: Rozhoduje žena. A nemlaskat

Móda a kosmetika

Vyhněte se proto solení pokrmu před osobou, která vám jídlo připravila, radí expertka. Kuchaři, i ti amatérští, jsou umělci a vy nechcete, aby to vypadalo, že urážíte jejich řemeslo. Pokud na stole nejsou slánky, nežádejte o ně. To je znamení, že si je kuchař, ať už v domácnosti, nebo restauraci, natolik jistý svým uměním, že není třeba, aby tam byly. A chce, abyste vše ochutnali tak, jak to on sám připravil.

Na druhou stranu je možné při konverzaci před jídlem vysvětlit, že víte, že solíte nepřiměřeně hodně, ale že s tím bojujete. Pak už vám slánku jistě někdo nabídne a nebude to vypadat tak, že vám pokrm nechutná. Tuto závislost respektují v domácnostech všichni.

Etiketa v Česku aneb Co se v mládí naučíš

Móda a kosmetika

A pokud jste vy sami v pozici hostitele a návštěva si vaše jídlo dosolí, neberte si to osobně. Považujte to za osobní volbu hosta, nikoli kritiku vaší práce.

Nasim Lahbichi, kuchař a tvůrce obsahu z newyorského Brooklynu, který pochází z portorikánsko-marocké rodiny, se domnívá, že množství soli může záviset na jídle, na kterém jste vyrostli, nebo na vašem věku, protože se mění vaše chuťové pohárky. Jako příklad uvedl, že miluje tradiční domácí recepty, které jsou hodně přesolené. V jeho rodině totiž slaná jídla vždy byla známkou toho, že jsou dobře připravená.

Anketa

Dosolujete si často jídla?
Ano, často bohužel automaticky bez ohledu na to, kde jím.
8,1 %
Ano, ale jen nepatrně a vždy po ochutnání prvního sousta.
20,9 %
Ne, ale občas bych to i udělal/a, kdybych neznal/a právě toto pravidlo etikety.
2,7 %
Ne, něco si dosolím jen zcela výjimečně.
36,7 %
Ne, obecně málo solím.
31,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6607 čtenářů.

V historii slaná jídla dokonce značila dobré postavení hostitele, protože sůl nebyla levná. Nabízení slánky tak bylo projevem bohatství.

Z dlouhodobého hlediska si však dávejte na dosolování a obecně sůl v jídle pozor. Její nadměrné množství v těle může vést ke zdravotním problémům.

Záludnost soli, v jednom jídle lze přijmout celou denní doporučenou dávku

Zdraví

Pět gramů soli denně je i pro dospělého moc, tvrdí odborníci

Zdraví
Související témata:
Nadměrné solení

Výběr článků

Načítám