Hlavní obsah

Dieta 5 : 2? Přerušovaný půst, při kterém se omezujete jen dva dny v týdnu

Přerušovaný půst se stal jednou z nejoblíbenějších strategií hubnutí. Existuje několik způsobů, jak jej používat. Jednou z nejuznávanějších metod je „dieta 5 : 2“. V čem spočívá?

Foto: Profimedia.cz

Přerušovaný půst se stal jednou z nejoblíbenějších strategií hubnutí.

Článek

Při tomto typu půstu se doporučuje jíst pět dní v týdnu běžným způsobem a zbylé dva dny snížit celkový počet kalorií. Popularitu tento půst získal již v roce 2012, kdy byl ve Spojených státech využíván jako pomocný prostředek ke kontrole inzulinové rezistence, krevního tlaku a cholesterolu. V současné době již existují důkazy, které uznávají jeho pozitivní účinky pro zdraví, nicméně existují i studie, které jej zpochybňují. Jaké jsou tedy jeho výhody a nevýhody?

Jak funguje přerušovaný půst?

Během přerušovaného půstu tělo využívá k získávání energie místo glukózy tukové zásoby. To vede ke snižování hmotnosti. Vědci naznačují, že čím delší je doba půstu, tím větší je pravděpodobnost, že se sníží obezita a inzulinová rezistence.

Přesněji řečeno, tato strategie zahrnuje prvky ketogenní diety a koncept glykemického indexu. Pět dní by se měly jíst přiměřené porce nejrůznějších potravin. Kalorie se nemusí počítat. Bez ohledu na to, kolik sacharidů a bílkovin některé potraviny obsahují, hlavním pravidlem je dodržovat jídelníček. Poté zbylé dva dny v týdnu je třeba provést omezení na 600 kalorií denně pro muže a 500 kalorií denně pro ženy.

Při aktivaci tohoto modelu stravování musíte být samozřejmě opatrní. Během dvou dnů půstu se musíte rozhodnout, zda je lepší malá snídaně, nebo zda s prvním jídlem počkat co nejdéle. Půst tedy představuje 25% snížení celkového příjmu kalorií. Obecně se doporučuje rozložit kalorie do tří jídel. To znamená snídat 200 kalorií, obědvat 200 kalorií a večeřet 100, případně 200 kalorií. Možné je také jejich snížení na dvě jídla po 250/300 kaloriích.

Přerušovaný půst jako vhodný způsob hubnutí po padesátce

Zdraví

Na druhou stranu je dobré snižovat kalorie během půstu pomalu. Pokud je tedy vaše obvyklá spotřeba 1800 kalorií, můžete ji během dvou dnů půstu snížit na 1300 kalorií a postupně snižovat.

Jaké jsou výhody diety 5 : 2?

1. Je flexibilní

Při této dietě je možné si libovolně zvolit dny a časy půstu. Kromě toho je možné volně rozložit kalorie na snídani, oběd a večeři nebo je ponechat na jedno hlavní jídlo. Půst se může v závislosti na závazcích a povinnostech měnit v jednotlivých týdnech, zejména o víkendech, kdy se častěji schází rodina a společnost.

2. Není to extrémní dieta

Na rozdíl od jiných restriktivních diet není nutné držet úplný 24hodinový půst nebo pít pouze vodu. Půst 5 : 2 není tak zdlouhavý a snižuje také pocit úzkosti.

3. Všechny potraviny jsou povoleny

Nabízí možnost zahrnout všechny druhy potravin. Přesto je klíčové vyhnout se potravinám s „prázdnými kaloriemi“ a upřednostnit ty, které jsou bohaté na vitaminy, minerály, bílkoviny a zdravé obiloviny.

4. Pomáhá pečovat o vaše zdraví

Podle některých studií je dieta 5 : 2 formou přerušovaného půstu, který je zdraví prospěšný. Má příznivý vliv na inzulinovou rezistenci a metabolismus u obézních lidí a lidí s nadváhou. Studie publikovaná v roce 2020 navíc dospěla k závěru, že přerušovaný půst pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Bylo zjištěno zlepšení kontroly hmotnosti, hypertenze, diabetu a profilu krevních lipidů.

5. Může to pro vás být další motivace

Některé studie ukazují, že váhový úbytek dosažený při této dietě se pohybuje od rychlého po mírný, což může být pro účastníka motivující. Vysvětlují také, že u někoho to může fungovat, u někoho naopak nemusí.

Jablka a další potraviny, které potlačují chuť k jídlu, pomohou s redukcí váhy

Zdraví

Možné nevýhody diety 5 : 2

Počáteční nežádoucí účinky

Odborníci z odborného časopisu Behavioral Science popisují, že během prvních dnů se mohou objevit následující příznaky:

  • intenzivní hlad
  • podrážděnost
  • únava
  • slabost
  • bolesti hlavy
  • výkyvy nálad
  • potíže se spánkem

Jakmile se však tělo přizpůsobí, mohou tyto reakce zmizet. Obecně se při výskytu těchto nežádoucích účinků doporučuje pít vodu, odpočívat, meditovat nebo praktikovat některé relaxační techniky.

Riziko přejídání

Stejně jako u jiných diet i zde hrozí riziko přejídání. To může zabránit dosažení cílů v oblasti hubnutí nebo obnovení zdraví.

Skupiny potravin mohou být vyřazeny

Je pravděpodobné, že ve dnech půstu budou některé skupiny potravin, které vyvažují stravu, vyřazeny. Při dlouhodobé dietě tak může dojít k nedostatku vitaminů, minerálů a dalších živin.

Není vhodná pro každého

Půst v poměru 5 : 2 nemusí být vhodný pro sportovce, atlety nebo lidi, kteří jsou středně fyzicky aktivní, protože tělo potřebuje energii pro tyto aktivity.

Může se zvýšit hladina hormonů, které ovlivňují hlad

Časopis New England Journey of Medicine zdůrazňuje, že po hubnutí vyvolaném dietou se člověk začne cítit hladovější. Je to dáno zvýšením některých hormonů, které stimulují hlad.

Kdy se poradit s odborníkem?

Jak jsme již zmínili, tato dieta není vhodná pro každého. Poradit se s lékařem nebo odborníkem na výživu by se tak vždy měli:

  • děti a dospívající;
  • lidé s léčenými nebo neléčenými poruchami příjmu potravy;
  • diabetici či lidé s nízkou hladinou cukru v krvi;
  • lidé s nízkou hmotností;
  • ženy s problémy s plodností nebo ženy, které si přejí otěhotnět;
  • těhotné a kojící matky;
  • lidé se sklonem k závratím nebo mdlobám.

Nejlepší tipy, jak nadobro porazit chuť na sladké

Zdraví

Nebezpečný vedlejší efekt rychlého hubnutí, o kterém se nemluví

Zdraví

Výběr článků

Načítám