Hlavní obsah

Desítky let ji trápily kolísající jaterní testy. Že za to mohla žloutenka typu C, odhalili lékaři náhodou

Když před pětatřiceti lety paní Táňa rodila císařským řezem, neměla tušení, že si domů kromě zdravého syna odnesla i žloutenku typu C. Tehdy totiž ještě ne všichni lékaři měli o této formě hepatitidy dostatečné povědomí. Tím, že nemoc nebyla řádně přeléčena, Táňa neustále bojovala s velmi vysokými hodnotami jaterních testů. Je až s podivem, že u ní po tolika letech nedošlo k cirhóze jater, která je často důsledkem hepatitidy C.

Foto: Profimedia.cz

Hepatitidu C odhalí jenom speciální test (ilustrační foto).

Článek

Přestože se hned po porodu u Táni objevila žloutenka, tím, že nešlo o typ A ani B, lékaři ji tehdy přičítali průběhu konečné fáze těhotenství. Skončila sice na infekčním oddělení, ale nakonec pacientku po několika dnech pustili domů s tím, že bude docházet ke svému praktickému lékaři na pravidelné kontroly jaterních testů (enzymy ALT a AST).

Ty měly asi trojnásobně zvětšené hodnoty pět let po porodu. Lékař to však již nedával do souvislosti s poporodními problémy, ale přičítal to přechozené mononukleóze. Vzhledem k tomu, že během krátké doby došlo k  samovolnému poklesu hodnot enzymů, nikdo neměl důvod dále pátrat po příčině.

Za dalších pět let se situace opakovala a k neustálým výkyvům v jaterních testech u Táni docházelo i další léta, až do letošního jara. Lékaři přitom neměli vůbec ponětí, proč se tak děje. Doporučili tak Táně, aby přešla na zdravější stravu a začala užívat ostropestřec mariánský. Nic z toho ale nepomáhalo.

Že za neustálými výkyvy jaterních testů stojí žloutenka typu C, prodělaná před 35 lety, se v podstatě dozvěděla náhodou, až když v rámci předoperačního vyšetření na plánovaný gynekologický zákrok lékaři odhalili protilátky právě tohoto onemocnění a ona sama následně vyhledala odborníky na hepatologii. Tam ji znovu provedli podrobné vyšetření krve a také elastografii jater (ultrazvukové vyšetření tuhosti jater), která ukazuje, kolik vaziva má člověk v játrech a jak významně jsou jeho játra poškozená. „Ještě v tentýž den jsem dostala výsledky a lékař mi hned nastavil léčbu,“ svěřila se Novinkám Táňa.

Těhotné by se měly nechat testovat na žloutenku typu C, doporučují odborníci

Zdraví

Léčba u Táni zafungovala výborně. Hned po jejím ukončení začala mít jaterní testy zcela v pořádku a její dlouholetý problém byl konečně vyřešen.

Odhalte žloutenku typu C včas, než vám zničí játra

Příběh paní Táni není podle lékařů zdaleka jediný. „Hepatitida C byla objevena v roce 1989. Do té doby lékaři uměli diagnostikovat virovou hepatitidu A, hepatitidu B a zbylé případy, po vyloučení těchto dvou infekcí, byly označovány jako non-A, non-B. Až po objevu viru hepatitidy C se ukázalo, že ve více než 90 % případů z této třetí skupiny (non- A, non-B) se jedná právě o infekci hepatitidy C,“ vysvětluje profesor Petr Urbánek, přednosta Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha a místopředseda České hepatologické společnosti ČLS JEP.

Stejně jako Táňa tak mohli být nakaženi i další lidé, kteří potřebovali transfuzi krve, převod plazmy, krvinek apod., protože všichni dárci krve začali být na žloutenku typu C testováni až od roku 1992.

Projevy hepatitidy C

Hepatitida C se typicky ve svém dlouhodobém (třeba několik desetiletí trvajícím) průběhu projevuje jako sinusoida. Sice není tak pravidelná, ale chvíli jsou jaterní testy vyšší (1,5násobek, dvojnásobek normy), pak můžou být naopak 2-3 měsíce úplně normální nebo skoro normální.

Hepatitidu C odhalí jenom speciální test. „Existuje jen jediné vyšetření, a to vyšetření protilátek anti-HCV prokazující, jestli jsem s virem v kontaktu byl, nebo nebyl. Pokud ano a následné vyšetření prokáže, že virus v krvi je stále přítomen, lékaři provedou ultrazvukové vyšetření tuhosti jater (elastografie jater),“ upozorňuje profesor Urbánek a dodává:

„Podle výsledků elastografie se nastavuje potřebná léčba, jejíž úspěšnost je 99,9 % a spočívá v podání 1 nebo 3 tablet po dobu 2 či 3 měsíců. Jakmile pacienta vyléčíme, pečujeme o něj podle výsledků vstupní elastografie. Pokud nebude mít virus v krvi a nebude mít jaterní cirhózu, pacient je zdravý a může být uvolněn z další specializované péče. Zajímavé je, že nemůžeme říci, že člověk nakažený 30 let bude mít zákonitě cirhózu a jedinec s nákazou 3 roky ji mít nebude.“

Při podezření na nákazu žloutenkou typu C

Pokud máte podezření na nákazu žloutenkou C, můžete se objednat na testy na pracovišti patřícím mezi centra léčby virové hepatitidy C. Jsou dvojí odbornosti – „infekce“ a „gastroenterologie a hepatologie“ – je jich 25 po celé ČR, k dispozici jsou regionálně. Vyhledat si je můžete na www.ces-hep.cz.

Za ztučnění jater nemůže jen alkohol, ale také přejídání a sedavý způsob života

Zdraví

Prudce přibylo lidí se žloutenkou. Na vině je i maso

Domácí

Výběr článků

Načítám