Článek
Erythritol obsahují přirozeně některé druhy ovoce a fermentované potraviny. Na trhu je ale k dostání zejména ten uměle vyrobený, který nemá žádnou přetrvávající pachuť, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má méně projímavé účinky než některé jiné alkoholické cukry.
Oblíbenost erythritolu je daná také tím, že vypadá i chutná podobně jako klasický cukr a lze s ním péct.
Málokdo dnes ví, že erythritol je obsažen i v mnoha produktech ze stévie. Jelikož je stévie 200–400krát sladší než cukr a ke slazení ji stačí opravdu velmi malé množství, tak je často ředěna právě erythritolem, který prášku ze stévie dodává krystalický vzhled a texturu připomínající cukr.
Nejnovější studie publikovaná v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology nicméně potvrdila zjištění vědců z loňského roku, že právě toto sladidlo zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Podle spoluautora studie Stanleye Hazena z oddělení kardiovaskulárních a metabolických věd na klinice v Clevelandu jsou tyto poznatky důvodem k obavám, a to zejména z pohledu dlouhodobé bezpečnosti.
Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr
Podle zjištění vědců došlo po vypití nápoje s erythritolem k dvojnásobnému riziku vzniku krevních sraženin než po vypití nápoje s klasickým cukrem. Erythritol způsobil větší aktivitu krevních destiček, čímž se zvýšilo riziko krevních sraženin. U cukru přitom tuto aktivitu vědci nezaznamenali.
Přestože se jednalo opět o menší studii a je zapotřebí dalšího výzkumu, už jen kvůli faktu, že ke zvýšené aktivitě krevních destiček došlo úplně u všech dobrovolníků, další kardiolog a lipidolog Yu-Ming Ni doporučuje, aby lidé tomuto zjištění věnovali pozornost a s používáním tohoto sladidla to nepřeháněli.
Z pohledu vzniku krevních sraženin jako zdravější alternativu erythritolu vědci doporučují hroznový cukr, u nějž zvýšená aktivita krevních destiček nebyla prokázána, stejně jako tomu bylo u klasického cukru.