Hlavní obsah

Další studie potvrdila spojení mezi populárním sladidlem erythritolem a vyšším rizikem krevních sraženin

Erythritol je stále populárnější alternativou klasického cukru. Patří mezi tzv. alkoholické cukry, které vznikají fermentací glukózy. Mnozí výživoví poradci jej doporučují, protože je méně kalorický a nezvyšuje hladinu krevního cukru, přičemž poskytuje asi 70 % sladivosti, kterou lze získat z klasického cukru. Poslední výzkumy ale ukazují, že není zcela bez vedlejších účinků, jak je to mnohdy prezentováno.

Foto: Profimedia.cz

Erythritol vypadá i chutná podobně jako klasický cukr.

Článek

Erythritol obsahují přirozeně některé druhy ovoce a fermentované potraviny. Na trhu je ale k dostání zejména ten uměle vyrobený, který nemá žádnou přetrvávající pachuť, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má méně projímavé účinky než některé jiné alkoholické cukry.

Oblíbenost erythritolu je daná také tím, že vypadá i chutná podobně jako klasický cukr a lze s ním péct.

Málokdo dnes ví, že erythritol je obsažen i v mnoha produktech ze stévie. Jelikož je stévie 200–400krát sladší než cukr a ke slazení ji stačí opravdu velmi malé množství, tak je často ředěna právě erythritolem, který prášku ze stévie dodává krystalický vzhled a texturu připomínající cukr.

Nejnovější studie publikovaná v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology nicméně potvrdila zjištění vědců z loňského roku, že právě toto sladidlo zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Podle spoluautora studie Stanleye Hazena z oddělení kardiovaskulárních a metabolických věd na klinice v Clevelandu jsou tyto poznatky důvodem k obavám, a to zejména z pohledu dlouhodobé bezpečnosti.

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Zdraví

Podle zjištění vědců došlo po vypití nápoje s erythritolem k dvojnásobnému riziku vzniku krevních sraženin než po vypití nápoje s klasickým cukrem. Erythritol způsobil větší aktivitu krevních destiček, čímž se zvýšilo riziko krevních sraženin. U cukru přitom tuto aktivitu vědci nezaznamenali.

Přestože se jednalo opět o menší studii a je zapotřebí dalšího výzkumu, už jen kvůli faktu, že ke zvýšené aktivitě krevních destiček došlo úplně u všech dobrovolníků, další kardiolog a lipidolog Yu-Ming Ni doporučuje, aby lidé tomuto zjištění věnovali pozornost a s používáním tohoto sladidla to nepřeháněli.

Z pohledu vzniku krevních sraženin jako zdravější alternativu erythritolu vědci doporučují hroznový cukr, u nějž zvýšená aktivita krevních destiček nebyla prokázána, stejně jako tomu bylo u klasického cukru.

Výrobci limonád místo cukru preferují umělá sladidla. Zákazníci se bouří

Zdraví

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám