Hlavní obsah

Co jíst při chřipce, aby její průběh byl co nejmírnější

Chřipka je virová infekce dýchacího systému. Může způsobit příznaky, jako jsou rýma, bolest v krku, kašel, bolesti hlavy, únava, horečka, zvracení a průjem. Během ní je třeba tělu dodávat správné živiny, aby mělo dostatek síly na zotavení.

Foto: Profimedia.cz

Polévka je grunt. Platí to dvojnásob i v době chřipky a nachlazení (ilustrační foto).

Článek

U většiny lidí dojde od prvních příznaků ke zlepšení stavu za pár dní. Je to i proto, že jejich imunitní systém umí s infekcí bojovat. Lidé se slabším imunitním systémem mají vyšší riziko, že se chřipka zhorší a způsobí komplikace. Bez ohledu na to, jak silný je váš imunitní systém, dodržování vyváženého jídelníčku během nemoci může podpořit váš imunitní systém. Pokud má imunitní systém živiny, které potřebuje, zotavení z chřipky může být lepší.

Je jasné, že v době nemoci chutí k jídlu oplývat nebudete. Proto je třeba vybírat potraviny s imunitní výhodou. Které to jsou a neměly by ve vašem jídelníčku maroda chybět?

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu A – Imunitní systém se skládá z různých imunitních buněk, z nichž každá má specifickou roli. Některé buňky zabíjejí mikroby, jako jsou viry, které způsobují chřipku. Jiné buňky vytvářejí dlouhodobou odolnost tím, že si pamatují mikroby a chrání se před nimi v budoucnu. Vitamin A pomáhá při vývoji a růstu imunitních buněk. Proto by neměl ve vašem jídelníčku chybět. Mezi potraviny bohaté na vitamin A patří mléko, paprika, mango a meloun. Dobrým zdrojem vitaminu A jsou i játra, batáty, špenát, mrkev.

Potraviny s obsahem vitaminu C – Antioxidant, který z těla odstraňuje škodlivé molekuly zvané reaktivní formy kyslíku. Některé imunitní buňky, jako jsou fagocyty, produkují ROS, aby zabíjely mikroby. Vitamin C tak může pomoci chránit tělesné buňky. Mezi potraviny, které mohou uspokojit většinu vaší denní potřeby vitaminu C, patří citrusy, jablka, zelí, černý rybíz či petržel.

Vitamin D je nezbytný pro boj proti virům – „Analýza zjistila, že suplementace vitaminem D může snížit riziko chřipky,“ upozorňují odborníci pro magazín Health. Pokud již chřipku máte, vitamin D může pomoci vašemu imunitnímu systému zotavit se. Najdete ho v oleji z tresčích jater, rybách obecně, mléku, vejcích nebo houbách.

Je to jako chřipka, říká sedmnáctiletý Kuba, který bojuje s rakovinou v kosti

Zdraví

Probiotika pro posílení mikrobiomu – Fermentované potraviny obsahují probiotika, což jsou živé organismy prospěšné pro zdraví vašich střev a imunitní systém. Jsou super potravinou východních zemí, takže si můžete dopřát kimchi; pokud se k němu nemáte jak dostat, pochutnejte si na kysaném zelí.

Polévka je grunt – A v době, kdy se potýkáte s virózou, to platí dvojnásob. Ztráta chuti k jídlu je u chřipky běžná. Polévky jsou tak zvláště vhodné pro lidi se sníženou chutí k jídlu během nemoci, protože je snazší žvýkat a polykat malé kousky jídla a tekutin. Do polévky navíc můžete přidat téměř cokoli, včetně zdrojů bílkovin, jako je kuřecí maso, komplexních sacharidů, jako jsou fazole, citronu pro vitamin C a zelené listové zeleniny pro vlákninu a draslík.

Potraviny s vysokým obsahem zinku – Viry způsobující záchvat chřipky, se replikují v dýchacích cestách, které zahrnují nos, krk a plíce. Zinek může pomoci udržovat tyto tkáňové bariéry v dýchacích cestách. Také ovlivňuje růst, vývoj a funkci imunitních buněk. Najdete ho v luštěninách, mléčných výrobcích, ořeších a celozrnných obilninách.

Král kuchyně, česnek – Ten se v tradiční medicíně používá již tisíce let. V jeho sílu věřily naše babičky, zkoumají ji vědci. Dejte si česnečku a uvidíte, jak se vám uleví. Proč? Česnek může pomoci při zotavení z chřipky, protože posiluje organismus. Obsahuje antivirové molekuly zvané organosírové sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že zabraňují vstupu viru do buněk a jeho replikaci.

Potraviny s vysokým obsahem selenu – Selen je antioxidační minerál, který podporuje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat s virovými infekcemi, jako je chřipka. Kde jej najdete? Plné selenu jsou para ořechy, mořské plody, hovězí maso, jogurty, sýry, vejce a další.

Med – Zmírňuje příznaky infekcí dýchacích cest, jako jsou bolest v krku a kašel. Konzumace medu může snížit frekvenci a intenzitu kašle. Med má tento účinek díky svým antimikrobiálním, antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

Co pít, když máte chřipku – Ucpaný nos a sucho v ústech jsou běžné příznaky chřipky. Snížený čich způsobený ucpaným nosem a sucho v ústech může přispět ke ztrátě chuti k jídlu. Uklidnit hrdlo může pomoci nápoj pokojové teploty nebo mírně teplý nápoj. Zkuste neustále popíjet, a tak zvlhčovat sliznice: 100% ovocné šťávy nebo smoothies, čaje v pokojové teplotě, teplou vodu s citronem a medem. Můžete do pitného režimu zařadit také nápoje s elektrolyty. Posilují mikrobiom.

Chřipka je virová infekce, která se obvykle zlepšuje odpočinkem. Snažte se vyhnout kontaktu s ostatními a jejímu dalšímu přenosu a vyzkoušejte během ní zdravý jídelníček, který by vám mohl prospět. Díky potravinám bohatým na živiny se budete dřív cítit lépe.

Chřipka je závažná nemoc. Proč ji podceňujeme?

Zdraví

Pití kávy může při nachlazení zhoršit jeho průběh

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám