Hlavní obsah

Bojovaly s myeloidní leukémií, pomohla i klinická studie, které se zúčastnily

„Dohromady nás svedla studie,“ usmívají se Nikola Kaplan z Českých Budějovic a Lucie Svobodová z Jablonce nad Nisou, které se spřátelily v Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze 2 během klinického hodnocení, tedy testování léčiva před jeho registrací a dostupností pro pacienty.

Foto: Martin Menšík

Lucie Svobodová (vlevo) a Nikola Kaplan se účastnily testování nových léků.

Článek

Od roku 2020 obě bojovaly s myeloidní leukémií, rakovinou, která postihuje krev a kostní dřeň. „Ze začátku jsme se v nemocnici nepotkávaly, ale poslední rok jsme jezdily spolu. Potkaly jsme se v čekárně, někdy si zašly na kafíčko, pokecaly, postěžovaly a oslavily zase o měsíc delší život,“ prozrazuje s úsměvem Kaplan.

Účast v klinickém testování pro ni byla jasná volba. „Pětiletá dcerka doma, manžel, který nikoho nemá a bezmezně mě miluje,“ reaguje hbitě na otázku, co rozhodlo, že se připojila. Vstoupila do něj ještě před ukončením základní léčby v létě před čtyřmi roky. Završila je právě v těchto dnech. „Cítím se dobře, jsem zdravá,“ přibližuje aktuální zdravotní stav.

Než Lucie kývla, rozmýšlela se o něco déle. „Rozhodující nakonec byla schůzka s doktorem, který studii řídil. Velice podrobně mi vysvětlil, proč je pro mě přínosná, poskytl mi hlubší informace o nemoci a co je jejím cílem, což mě přesvědčilo,“ přemítá. Podle ní slouží studie, respektive léky, které testuje, hlavně k tomu, aby se co nejvíc oddálil návrat a snížilo riziko choroby.

Ostatním pacientům dámy jednohlasně vzkazují, aby pro přežití neváhali udělat všechno, co je v jejich silách a možnostech. „Jděte do toho,“ vyzývá je Kaplan, která závažnou chorobou onemocněla v 46 letech. Před tím nijak zvlášť nemarodila. „Začalo to únavou, které jsem nepřikládala žádný význam. Asi za dva měsíce mi začaly otékat dásně. Antibiotika nezabírala.“

Onemocněla rakovinou plic, a i když jí lékaři nedávali moc šancí, zabrala u ní imunoterapie

Zdraví

Neurolog jí před Vánoci 2019 nechal udělat krevní testy, v lednu byla odeslána na hematologii, kde se dozvěděla, že musí okamžitě do Prahy, protože se zřejmě jedná o akutní myeloidní leukémii. Prognóza byla vážná, vypadalo to na transplantaci kostní dřeně. Nakonec se jí i díky studii vyhnula.

Po léčbě ve svém životě všechno změnila. „Kromě manžela a bydliště,“ usmívá se Kaplan. Nevrátila se do kavárny, kterou provozovala, začala studovat a víc si užívat duchovní stránky života. „Nechtěla jsem znovu do mašinérie vydělávání peněz,“ konstatuje.

Nemoc jako následek

Lucie, kterou čekají ještě tři měsíce ve studii, souhlasně přikyvuje. I ona začala znovu, pomaleji. „Nemoc musíte brát jako následek, přemýšlet o tom, jaké jsou její příčiny, a udělat potřebné změny. Jinak se může stát, že se nemoc vrátí,“ míní.

Do studie se dostala až po ukončení základní léčby, kdy nemoc byla v remisi, tedy bez příznaků a dalších projevů. „Člověk nemusí mít výčitky, že neudělal vše pro své uzdravení, a získal víc času být se svými blízkými, i kdyby jen o několik měsíců,“ říká. Když vyslechla svoji diagnózu, bylo jí 36 let.

Studie je rozdělena na cykly trvající 28 dnů. „V první den každému odeberou krev a dostanete krabičku s léky, kterou vracíte na začátku dalšího cyklu s vyplněným deníkem. V prvních šesti cyklech se navíc jeden týden dojíždí každý den na injekce,“ popisuje.

Udržovací léčba je podle ní zpočátku poměrně náročná. „V týdnu, kdy dostáváte léky i injekce, hodně spíte a nejste schopni nic moc dělat. V dalších dnech, kdy berete pouze léky, je to lepší, ale jste i tak dost unavení. Nakonec jsem si na léky zvykla a po první fázi studie nastoupila na zkrácený úvazek do zaměstnání,“ pokračuje s tím, že postupně se vrátila do běžného pracovního procesu. Pracuje jako notářka.

Onemocnění se u ní začalo projevovat na podzim roku 2019. „Necítila jsem se dlouhodobě dobře, byla jsem častěji nemocná, i běžná viróza trvala velmi dlouho. V novém roce se můj stav zhoršoval. Jen jsem se uzdravila, hned jsem znovu onemocněla. Chodila jsem pravidelně na odběry krve, ale až v dubnu 2020 jsem se dozvěděla diagnózu,“ vzpomíná na nelehké okamžiky.

Zapojilo se přes 16 tisíc pacientů

Do výzkumu nových léků a očkovacích látek se v Česku zapojilo přes šestnáct tisíc pacientů. Takzvaná klinická hodnocení se odehrávají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl miliardy korun na nákladech alternativní léčby. Vyplynulo to z nejnovější analýzy společnosti EY na datech 25 inovativních farmaceutických společností, které jsou členy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Klinické hodnocení, tedy testování léčiva nebo očkovací látky před jeho registrací a následnou dostupností pro pacienty, je náročný proces. Během několika fází vývoje lékaři a další odborníci důsledně zkoumají bezpečnost a účinnost kandidátního přípravku na skupinách dobrovolníků. Vývoj jediného přípravku trvá v průměru 10–15 let a stojí přes 30 miliard korun.

„Výzkum nových léků pomáhá posouvat hranice medicínského poznání o řadě nemocí a jejich příčinách, přispívá ke zlepšení péče, pacienti se dostávají výrazně dříve k potenciálně účinné léčbě a odborníci se aktivně vzdělávají a podílejí na rozvoji vědeckých informací. Profituje i zdravotnický rozpočet. Jen v roce 2023 ušetřil více než jeden a půl miliardy korun na alternativních nákladech léčby pacientů, které hradí zadavatel výzkumného projektu, tedy ve většině případů farmaceutická společnost,“ vysvětluje David Kolář, výkonný ředitel AIFP.

„Rozhodnutí o tom, zda se pacient klinické studie zúčastní, musí být rozhodnutí skutečně jeho. My lékaři mu studii nabídneme v okamžiku, kdy si myslíme, že je to pro něj vhodné. Musíme mu však velmi dobře vysvětlit, co jeho účast znamená, jaká se s ní pojí rizika a jakou šanci mu může nabídnout. Zároveň mu ale nemůžeme slíbit, že se příznivý účinek dostaví a mohou s tím být spojena rizika, která nejsou probádaná,“ doplňuje doktor Jan Vydra.

Bezplatná online poradna pro klinická hodnocení pomáhá již několik let pacientům zjistit, zda jsou v České republice otevřené klinické studie vhodné právě pro ně. Poradna nenahrazuje odborné rady lékaře, slouží jako doplňkový zdroj informací.

Za problémy s trávením byla rakovina vaječníků

Domácí

Rakovina je ve společnosti pořád tabu, myslí si Barbora. Nemoc ji připravila o část lebky

Zdraví

Výběr článků

Načítám