Článek
Půldenní boj s časem ve skladovací hale byl mimořádně složitý a skončil pro majitele špatně. „Museli jsme sýry i regály stěhovat ručně. Trvalo nám asi dvanáct hodin, než jsme jej našli,“ řekl agentuře AFP hasič z Bergama Antonio Dusi.
Muž v neděli večer přišel údajně zkontrolovat automatický mechanismus, který v období zrání bochníky otáčí. Z dosud neznámých příčin se najednou jeden z kovových regálů sahajících až ke stropu haly sesunul a vyvolal dominový efekt. Ostatní regály, rovněž zcela naplněné, se v krátké chvíli zřítily také a majitele podniku zaživa pohřbily.
Únava materiálu?
Vyšetřovatelé nevyloučili, že příčinou tragédie by mohla být únava materiálu nebo blíže neupřesněná technická chyba. Záchranáři tělo vyprostili až v pondělí v devět hodin dopoledne.
Incident kromě úmrtí majitele firmy způsobil firmě značné hospodářské škody. Mlékárna denně vyprodukuje asi 50 bochníků zmíněného sýra, tedy více než 18 tisíc sýrů ročně.
Od slavného parmezánu, který se prodává pod názvem Parmigiano Reggiano, se sýr Grana Padano liší typem používaného kravského mléka, daleko širším územím, kde se smí vyrábět, i mírnější regulací potravy, kterou smějí dostávat krávy.