Hlavní obsah

Znečištěná Seina může závodníkům přivodit zvracení a průjmy

Nebezpečí střevních onemocnění, průjmy, nevolnost. Očekávat je mohou lidé, kteří se napijí vody kontaminované patogeny. Organizátoři olympiády v Paříži stále bojují s tím, aby řeka Seina dosáhla požadovaných hodnot. Kvůli nadměrnému výskytu bakterie Escherichia coli už se rušily tréninky triatlonu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Před startem olympiády si v Seině demonstrativně zaplavala i starostka Paříže Anne Hidalgová.

Článek

Příští týden má strávit deset kilometrů v této řece český plavec Martin Straka. Podle Dany Baudišové, odbornice ze Státního zdravotního ústavu, u nás v tomto ohledu platí stejná pravidla pro kvalitu vody jako ve Francii.

Aby byla voda vyhovující, používá se u bakterie E. coli limit 1000 kolonii tvořících jednotek na 100 mililitrů. Plavání v Seině bylo v posledních 100 letech zakázáno, kvůli olympiádě nicméně Francie zaplatila 1,4 miliardy eur, tedy přes 35 miliard korun, aby řeku pro sportovce vyčistila.

Přesto po deštích dosahovaly naměřené údaje i desetinásobku povolené hodnoty. Trénink triatlonu kvůli tomu musel být zrušen, a byť se už podařilo hodnoty snížit a uskutečnit trojboj mužů i žen, zkušenosti nebyly příliš pozitivní. E. coli totiž značí fekální znečištění řeky.

Seinu kvůli olympiádě čistili roky, stačil jeden déšť a je zase plná výkalů

Evropa

„Když jsem plavala pod mostem, cítila a viděla jsem věci, o kterých je lepší raději moc nepřemýšlet,“ řekla belgické televizi VTM závodnice Jolien Vermeylenová. „Čím více je limit překročen, tím je kontaminace odpadními vodami větší a tím vyšší je riziko přítomnosti střevních patogenů,“ popsala Baudišová. V Česku platí rovněž zmíněná hranice E. coli 1000 jednotek na 100 mililitrů, nad tuto hodnotu už se jedná o zvýšené nebezpečí kontaminace.

Na stránkách koupacivody.cz je možné na mapě zjistit, zda je dané místo ke koupání bezpečné. Stránky provozuje Ústav zdravotnických informací a statistiky a každá koupací destinace je označena usměvavým, neutrálním či zamračeným obličejem. Netýká se nicméně koupání v řekách.

Tenerife ohrožují fekálie, přišel i první zákaz koupání

Zahraniční

„V Česku nemáme na řekách žádné oficiální koupací místo, proto se v rámci kvality koupacích vod nesledují,“ vysvětlila Baudišová. Dodala nicméně, že v této sezoně zkoumá Státní zdravotní ústav Vltavu. „Výsledky budou k dispozici ke konci roku. Můžeme říci, že například v jižní části Prahy, pod Vranskou přehradou, je situace pro koupání celkem dobrá.“

„Monitorujeme okolo tří set koupacích vod na českém území. Jsou to místa, kde je větší kumulace osob – rybníky, nádrže, jezera, biotopy, laguny,“ uvedl Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

Například Vltavu podle něj nemá smysl dlouhodobě monitorovat. „Situace, které jsou v Seině, by na území Česka neměly nastat,“ popsal Fošum s tím, že z českých čističek odpadních vod by neměla do řek odcházet voda s fekálním znečištěním.

Starostka Paříže si demonstrativně zaplavala v Seině, příliš vábně řeka nevypadá

Evropa

Pokud se člověk rozhodne pro koupel ve vodě, která není monitorovaná na zmíněném webu, měl by být každopádně obezřetný. „Vše, co nepůsobí přirozeně, by nás mělo varovat,“ uvedla Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

„Před vstupem do vody je třeba provést vlastní obhlídku místa na přítomnost znečištění, jako jsou mrtvé ryby či odpad, obhlédnout, zda není zaústěná v okolí nějaká odpadní či dešťová kanalizace nebo průmyslový zdroj. Dále posoudit vodu, zda nepáchne a není zakalená,“ popsala Balašová.

Přidala také jednoduchý test na přítomnost sinic. Stačí nabrat do PET lahve vzorek vody a nechat jej dvacet minut ustát. Pokud výsledek vypadá jako sekané jehličí na hladině, jedná se o sinice.

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

FOTO: Vedro v Česku. V centru Prahy lidé surfovali

Domácí

Výběr článků

Načítám