Hlavní obsah

Znásilňoval a šířil strach. Miliardáři Al-Fayedovi roky procházelo zneužívání zaměstnankyň

Monstrum, takovou přezdívku získal egyptský miliardář a podnikatel Mohamed Al-Fayed. Dali mu ji právníci, kteří zastupují údajné oběti jeho sexuálního zneužívání. Vypovídat se zatím rozhodlo 60 žen, včetně pěti, které tvrdí, že je Al-Fayed znásilnil. Právníci jsou přesvědčeni, že čísla zneužitých rozhodně nejsou konečná.

Mohamed Al-Fayed na archivních záběrechVideo: AP

Článek

Al-Fayed, vlastník luxusního obchodního domu Harrods, byl zaměstnanci obviněn z četných znásilnění a sexuálních útoků, které se měly odehrát v letech 1985–2010. Mnozí z nich měli ještě donedávna strach promluvit o tom, co se stalo. „Mám za sebou léta praxe, ale nikdy jsem neviděl tak otřesný případ, jako je tento,“ řekl jeden z advokátů.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský podnikatel Mohamed Abdel Moneim Fayed

Právnička Gloria Allredová se svým týmem oznámila záměr podat občanskoprávní žalobu proti firmě Harrods. Společnost podle nich „umožnila“ Fayedovi udržovat „toxické, nebezpečné a zneužívající prostředí“ v době, kdy byl v jejím vedení.

Foto: Profimedia.cz

Zprava Al-Fayedova žalobkyně a advokátka Glorie Allredová

Tým svůj záměr oznámil poté, co britská BBC zveřejnila nashromážděná svědectví o zneužívání a špehování zaměstnanců obchodního domu. Organizace, která původně zastupovala 37 žen, uvedla, že od oznámení žaloby proti obchodnímu domu minulý týden obdržela „obrovský“ počet dalších výpovědí.

„Od minulého týdne, kdy jsme oznámili naši navrhovanou žalobu, reagujeme na dotazy zhruba 200 dalších osob, které přežily zneužívání, ať už v době, kdy pracovaly v Harrods, nebo v jiných částech impéria Mohameda Al-Fayeda,“ uvedli právníci.

Nové informace o zesnulém miliardáři teď vyvolávají silné emoce po celém světě. Rozhořčení panuje hlavně nad faktem, že nikdy nenesl následky svých činů. Mohamed Al-Fayed zemřel v srpnu roku 2023 v Londýně ve věku 94 let.

Zemřel miliardář Al-Fayed

Ekonomika

V obchodním domě panovala kultura strachu

Podle výpovědí jde o klasický případ zneužití moci. Trestných činů se měl Al-Fayed dopouštět z pozice majitele luxusního londýnského obchodního domu. Činy se ale odehrávaly i v Paříži, Saint Tropez nebo Abú Dhabí. Podnikatel navzdory tomu, že zemřel, čelí obviněním nebývalého rozsahu a závažnosti.

„Dala jsem jasně najevo, že si to nepřeji, chtěla jsem jen, aby to skončilo,“ uvedla jedna z obětí. Tvrdí, že byla teenagerka, když ji Al-Fayed znásilnil ve svém bytě na Park Lane. „Byly jsme pro něj jen hračky, bylo to monstrum a predátor bez jakéhokoli morálního kompasu,“ řekla.

Mohamed Al-Fayed na archivních záběrechVideo: AP

„Fayed považoval Harrods za mini léno, kde měl právo na každou zaměstnankyni, kterou zahlédl na kamerách nebo kterou potkal při procházce v obchodním domě. Jeho zneužívání a strach, který vyvolával, byly veřejným tajemstvím,“ uvedl ve spolupráci s BBC britský redaktor časopisu Vanity Fair Henry Porter. Výpovědi obětí sbíral od 90. let.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní obchodní dům Harrods v Londýně

Mladá žena Jen (pozměněné jméno, pozn. redakce) nastoupila jako stážistka do luxusního obchodního domu v Knightsbridge v roce 1986. U soudu vypověděla, že ji Al-Fayed opakovaně osahával a sexuálně napadal, v jednu chvíli i škrtil. Začalo to tím, že ji „dráždil“ vibrátorem, který měl na stole, a celý incident vyústil v pokus o znásilnění, píše o její výpovědi BBC. Dále zmínila, že měla odvahu promluvit až po smrti Al-Fayeda. U ostatních žen to bylo stejné.

Další z žen uvedla, že když byla do společnosti přijata, musela se podrobit lékařské prohlídce a kontrole pohlavních chorob. „Měla jsem infekci, a tak mi doktorka napsala recept do lékárny,“ řekla BBC. Načež uvedla, že se jí později Al-Fayed v kanceláři zeptal, jestli už se „problému“ zbavila a vyzvedla si léky. Vypověděla, že zaměstnanci Harrods její zdravotní problémy prozradili majiteli firmy.

Dodala také, že Al-Fayed ji požádal, aby s ním měla pohlavní styk, přičemž v jednom případě použil násilí. Už v roce 2017 podnikatele zažalovala za sexuální obtěžování, šikanu a diskriminaci a dostala nabídku na mimosoudní vyrovnání ve výši 60 000 liber, kterou přijala.

Al-Fayed podle výpovědí nutil dospívající dívky, aby před ním na jeho pozemku v Surrey jezdily na jeho koních. Měl být známý tím, že rád sledoval mladá těla, jak se pohybují nahoru a dolů. „Rád nás pozoroval v šatech z Harrods nebo jezdeckých kalhotách,“ vypověděla jedna z žen.

„Vzpomínám si, jak jsem na sobě cítila jeho tělo, jeho váhu. Jen jsem ho slyšela vydávat ty zvuky. A… prostě jsem přestala vnímat, moje mysl se vzdálila,“ zněla další z výpovědí.

Konexe zabránily zveřejnění

Zvyšující se počet žen, které se rozhodly vypovídat, zalarmoval policii v oblasti Velkého Londýna, kde žije skoro devět milionů obyvatel. V tiskové zprávě vyzvala všechny potenciální oběti, aby se nebály s jakoukoli informací navštívit její stanice.

Podle všech informací právě Al-Fayedovy konexe u londýnské policie byly důvodem, proč se dlouhá léta pravda o jeho chování nedostala na veřejnost. Několik žen vypovědělo, že John Macnamara – bývalý člen londýnské policie a šéf ochranky podnikatele – se několikrát snažil zlomit jejich vůli promluvit o tom, co zažily.

Současní majitelé obchodního domu uvedli, že jsou „naprosto zděšeni“. „Dnešní Harrods je zcela jiná organizace,“ uvedli. Zároveň tvrdí, že již dosáhli finančního vyrovnání s většinou lidí, kteří se na ně od roku 2023, kdy BBC zveřejnila první informace o případu, obrátili.

Dodiho otec byl vyslýchán kvůli obtěžování nezletilé

Koktejl

Výběr článků

Načítám