Hlavní obsah

Židé, opusťte Francii, bije na poplach vrchní rabín pařížské Velké synagogy

S dramatickým apelem se na židovskou komunitu ve Francii obrátil vrchní rabín pařížské Velké synagogy Moše Sebbag. Po úspěchu krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penové a také krajní levice v prvním kole parlamentních voleb vyzval Židy, aby zemi galského kohouta opustili.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní rabín pařížské Velké synagogy Moše Sebbag.

Článek

„Dnes je jasné, že Židé nemají ve Francii žádnou budoucnost. Každému mladému člověku říkám, aby odešel do Izraele nebo jiné bezpečnější země,“ prohlásil Sebbag v rozhovoru pro deník Jerusalem Post.

Rabín svůj apel odůvodnil obavami o bezpečnost Židů ve Francii vzhledem k posilování krajní pravice, ale i kvůli „otevřené nenávisti k Izraeli“ na levicové scéně. Ta se částečně spojila s islamisty z přistěhovalecké komunity.

Sebbag připomněl, že v minulosti mnoho židovských rodin ve Francii nemohlo ani pomyslet na to, že by někdy volili krajní pravici. Narážel na RN, kterou pod jménem Národní fronta (FN) kdysi zakládal Jean-Marie Le Pen, otec Marine Le Penové, jenž se netajil antisemitskými postoji. Rabín nicméně připustil, že Marine Le Penová se už 15 let snaží od názorů otce distancovat.

Pravice nebo levice? Židé nevědí, kdo je nenávidí víc

Sebbag ale vidí nebezpečí i v levé části politického spektra. „Levice je v poslední době antisemitská. A Židé stojí uprostřed, protože nevědí, kdo je nenávidí víc,“ zdůraznil.

Rabín připomněl, že když po druhé světové válce přicházeli židovští přistěhovalci do Francie, snášeli ubytování svých rodin v jednopokojových bytech. Přesto nasávali francouzskou kulturu, naučili se jazyk, vstřebávali „ducha“ společnosti a místní kuchyni.

Katastrofa pro Macrona, hodnotí první kolo voleb francouzská média

Volby

„Po několika generacích jsou francouzští Židé velmi francouzští a cítí se být Francouzi,“ dodal. Jiní imigranti se ale podle něj tak dobře neintegrovali.

V této souvislosti řekl, že lidé s humanistickými ideologickými sklony chtějí dnešním imigrantům pomoci s přemrštěnými sociálními dávkami a bojovat proti jejich diskriminaci. To vyžaduje zvýšení daní pro bohaté, zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu a na mnoha místech s enklávami neintegrovaných imigrantů nabývá na síle krajní pravice, uvedl dále Sebbgag.

Rabín učinil své prohlášení krátce poté, co tři nezletilí mladíci na pařížském předměstí Courbevoie brutálně znásilnili dvanáctiletou židovskou dívku a poté ji nutili přísahat „na Alláha“, že nikomu nic neřekne.

Francie je zemí s největší židovskou komunitou v Evropě, čítá asi půl milionu lidí. V posledních letech se však rozmáhá antisemitismus natolik, že mnozí Židé sami zvažují odchod ze země.

V neděli se uskuteční druhé kolo parlamentních voleb. V mnoha hlasovacích obvodech se spojují centristé prezidenta Emmanuela Macrona a levicová aliance proti RN tím, že uchazeči jedné nebo druhé strany odstupují z kandidátky, aby přiměli své voliče hlasovat pro kohokoli jen ne pro zástupce RN. Šéf RN Jordan Bardella, který usiluje o premiérské křeslo, to v rozhovoru pro televizní stanici TF1 označil za „alianci hanby“.

Policie v Paříži řeší šokující skupinové znásilnění 12leté židovské dívky

Evropa

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus, který se od počátku vztahoval výlučně k Židům, tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Související články

Výběr článků

Načítám