Hlavní obsah

Zemřel nejstarší člověk na světě

Ve věku 117 let zemřela ve Španělsku María Branyasová, podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší člověk na světě. V úterý to oznámila její rodina s tím, že paní Maria skonala v domově důchodců v katalánském města Olot.

Maria Branyasová v roce 2020. Tehdy zdárně překonala covidVideo: Reuters

Článek

„Maria Branyasová nás opustila. Zemřela, jak si přála: ve spánku, pokojně a bez bolesti. Navždy si ji budeme pamatovat pro její rady a laskavost,“ napsala podle serveru Daily Mail rodina na sociální síti X.

Už dříve příbuzní paní Marie zveřejnili její prohlášení, v němž se seniorka loučila se světem. „Cítím se slabá a čas se blíží. Neplačte, nemám ráda slzy. A hlavně se kvůli mně netrapte. Ať půjdu kamkoliv, budu tam šťastná,“ vzkázala žena, která v domově pro seniory v Olotu žila více než dvacet let a kde v roce 2020 překonala nemoc covid-19.

V posledních letech používala paní Maria invalidní vozík a měla problémy se sluchem, ale vážnými chorobami netrpěla. Narodila se 4. března 1907 v kalifornském San Francisku a do Katalánska se vrátila s rodinou jako dítě v době, kdy zuřila první světová válka.

Dcera paní Marie přisoudila dlouhověkost své matky její dobré genové výbavě. „Nikdy nebyla v nemocnici, nikdy si nezlomila kost,“ řekla ve španělské televizi. Paní Maria ráda hrála na klavír, četla noviny a až do svých 105 let každé ráno cvičila.

Jako nejstarší člověk na světě byla v Guinnessově knize rekordů vedena více než rok a půl - od ledna 2023, kdy zemřela francouzská jeptiška Lucile Randonová ve věku 118 let. Nyní titul nejstaršího člověka na světě převezme 116letá Japonka Tomiko Itokaová.

Zemřela nejstarší Japonka, druhý nejstarší člověk světa

Zahraniční

Výběr článků

Načítám