Hlavní obsah

Zemřel bývalý astronaut, který vyfotil Zemi z vesmíru. V 90 letech se zřítil s letadlem

William Anders, bývalý astronaut Apolla 8, který proslul tím, že v roce 1968 pořídil z vesmíru ikonickou fotografii „Východ Země“, v pátek zemřel při havárii malého letadla v americkém státě Washington. Bylo mu 90 let.

Foto: MANUEL BALCE CENETA, ČTK/AP

Bývalý astronaut Apolla 8 William Anders

Článek

Vysloužilý astronaut pilotoval letadlo sám. Se strojem se zřítil u pobřeží ostrova Jones, který je součástí souostroví San Juan severně od Seattlu, mezi Washingtonem a ostrovem Vancouver v Britské Kolumbii, uvedl deník The Seattle Times s odvoláním na jeho syna Grega.

Televizní stanice KCPQ-TV odvysílala videozáznam, na němž je zachyceno, jak se letadlo prudce zřítilo z oblohy a spadlo do vody těsně u pobřeží.

Šéf NASA Bill Nelson Andersovi vzdal hold na sociální síti X příspěvkem, k němuž přiložil právě ikonickou fotografii Země vycházející nad měsíčním obzorem, kterou astronaut ve vesmíru pořídil.

„V roce 1968, během Apolla 8, Bill Anders nabídl lidstvu jeden z nejhlubších darů, jaké může astronaut dát. Cestoval na práh Měsíce a pomohl nám všem vidět něco jiného: sami sebe. Bude nám chybět,“ napsal Nelson.

Foto: William Anders, ČTK/AP

Slavný snímek Země, který Anders v roce 1968 ve vesmíru pořídil

Anders, který byl generálmajor ve výslužbě, byl jedním z prvních tří lidí, kteří obletěli Měsíc, upozornila agentura Reuters. Stalo se tak při misi Apolla 8.

Mise byla velice riskantní, protože posádka měla mj. na výcvik jen několik měsíců. Původně měla letět až o rok později; kvůli obavám, že Rusové urychlí své vlastní plány na cestu kolem Měsíce, se ale plány urychlily.

Případný neúspěch Apolla 8 by znamenal náraz do Měsíce nebo věčné uváznutí na oběžné dráze.

„Nebylo tam nic než díry a díry za dírami“

Když Anders vzpomínal na misi o 40 let později, přiznal, že i když si byl jistý úspěchem, myslel si, že „existuje třetinová šance“, že se posádka nevrátí. To se ale nestalo a Apollo 8 dosáhlo Měsíce na Štědrý den. Jeho 10 oběhů jen několik kilometrů nad povrchem sledovala po celém světě více než miliarda lidí.

Ačkoliv hlavním úkolem mise bylo fotografování Měsíce, „asi po třetí otočce byl Měsíc očividně tak trochu nudné místo. Nebylo tam nic než díry a díry za dírami,“ řekl Anders na sympoziu v roce 2009.

Pozornost astronautů se tak přesunula na Zemi, která začala stoupat nad měsíčním povrchem. „Já, Lovell a Borman jsme najednou řekli: ‚Podívejte se na to!‘ Na tu úžasnou, barevnou, krásnou planetu, která se vynořuje nad ošklivým měsíčním obzorem,“ řekl Anders časopisu Forbes v roce 2015.

102letý válečný veterán zemřel po cestě na oslavy 80. výročí dne D

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám