Hlavní obsah

Zelenskyj: Konec války je blíž, než si lidé myslí

New York

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského není konec války s Ruskem tak daleko, jak si někteří myslí. Uvedl to v úterý v rozhovoru pro americkou televizi ABC. Zelenskyj tento týden vystoupí na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku z 11. září v Kyjevě

Článek

„Myslím, že máme k míru blíž, než si myslíme. Jsme blíž konci války,“ řekl v rozhovoru pro americkou televizi ABC. „Musíme ale být opravdu, opravdu silní,“ dodal a pokračoval ve své rétorice apelu na spojence: „Plánem vítězství je posílení Ukrajiny. Proto žádáme naše přátele, naše spojence, aby nás posílili. Je to velmi důležité.“

Zelenskyj o svém plánu poprvé hovořil 27. srpna, tehdy jej označil za „plán vítězství“. Uvedl, že než sdělí další podrobnosti, probere ho s americkými představiteli, včetně prezidenta Joea Bidena, představiteli Kongresu a kandidáty v listopadových volbách Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem.

Cesta po Spojených státech

Zelenskyj tento týden vystoupí na Valném shromáždění OSN v New Yorku, kde má v plánu svůj „plán vítězství“ představit. Jeho přesný obsah stále není oficiálně známý, doposud Zelenskyj naznačil jen některé jeho body. Skládat se má z pěti, čtyři z nich země potřebuje nyní a poslední bude na řadě během poválečného obnovení země.

Zelenskyj navštívil továrnu na výrobu munice v Pensylvánii

Válka na Ukrajině

Součástí plánu jsou témata jako bezpečnost, geopolitické postavení Ukrajiny, „velmi silná“ obranná pomoc i ekonomická spolupráce, objasnil The Kyiv Independent. Dopředu také upozornil, že v tomto plánu „nic není nemožné“.

V pondělí se Zelenskyj setkal s lídry Německa, Indie a Japonska, informuje Reuters. Debatovali o ukrajinských možnostech. „Mluvili jsme o tom, jak přiblížit spravedlivý mír,“ napsal v příspěvku na síti X po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem. „Hlavním cílem je udržet jednotu,“ zakončil.

Indie má tradičně dobré vztahy s Ruskem, které je jejím hlavním dodavatelem zbraní. Setkání s indickým premiérem Naréndrém Módím je ale podle Zelenského důkazem o rozvíjení vzájemných indicko-ukrajinských vztahů.

„Hlavní pozornost během rozhovoru byla věnována posílení naší spolupráce na mezinárodních platformách, zejména OSN a G20, a také implementaci mírového vzorce a přípravě na druhý mírový summit. O dostupných možnostech jsme podrobně diskutovali. Jsem vděčný za jasnou podporu naší suverenity a územní celistvosti,“ napsal Zelenskyj na síti X.

Po New Yorku čeká Zelenského cesta do Bílého domu, kde bude pokračovat v prosazování ukrajinských plánů.

Indie popřela, že by na Ukrajinu přes Evropu proudila její munice

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám