Hlavní obsah

Nechtějte nemožné, žádají státy Zelenského. Členství země v NATO je u ledu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl požádán, aby na červencovém summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu nemluvil o členství své země v NATO a neapeloval na jednotlivé členy, aby členství Ukrajiny v Alianci podpořili. Nemá prý od Aliance žádat nemožné. Napsal to britský deník The Telegraph s odvoláním na vlastní zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Foto: Maksym Muzychenko-kishka, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Na summitu NATO ve Washingtonu, který se bude konat od 9. do 11. července, nebude Ukrajině nabídnuto nic, co by zemi umožnilo pokročit na cestě ke členství v Alianci, píše deník. Důvodem jsou obavy některých členů NATO, že pozvání Ukrajiny do Aliance by mohlo vést k jejich zatažení do války proti Rusku.

Zelenskyj požádá NATO, aby sestřelovalo ruské rakety nad Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Zdroj obeznámený s Bidenovým názorem řekl deníku The Telegraph, že Německo a Spojené státy jsou „velmi skeptické ohledně dalšího pokroku Ukrajiny směrem k plnému členství v NATO v letošním roce“. A také, že „USA možná nejsou tak znepokojeny jako Německo, ale jsou znepokojeny hrozbou ze strany Ruska pro ostatní členy Aliance“, píše Ukrajinska pravda.

Zdroje deníku The Telegraph tvrdí, že Spojené státy a Německo důrazně varovaly Ukrajinu před stanovováním pevných termínů pro vstup do NATO. Právě proto byl Zelenskyj údajně požádán, aby nevyvíjel tlak na jednotlivé spojence, aby znovu podpořili jasný harmonogram přistoupení Ukrajiny.

Což ale neznamená, že se o členství Ukrajiny nechtějí bavit. Chtějí ale jen podpořit „cestu“ ke vstupu.

The Telegraph spekuluje, že právě otázka členství Ukrajiny způsobila roztržky mezi politiky na loňském summitu NATO v litevském Vilniusu. Zastánci prý na řešení příliš tlačili. Summit Ukrajinu k plnohodnotnému členství nepozval a Zelenskyj to označil za absurdní.

Víme, jak reagovat, vzkázal Peskov k použití západních zbraní na území Ruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám