Hlavní obsah

Základnou ruských špionů je Vídeň. Odtud organizují sabotáže a vraždy, píše WSJ

Vídeň

Vídeň se podle západních zpravodajců stala základnou pro zahraniční operace ruských tajných služeb, včetně financování a logistické podpory sabotáží, vražd a náboru spolupracovníků. Rakouská metropole byla údajně i místem, kde dostali zaplaceno vrazi ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni zběhl se svým vrtulníkem na ukrajinskou stranu.

Foto: Profimedia.cz

Vídeň - hlavní město Rakouské republiky

Článek

Píše to americký deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované zdroje z výzvědných služeb západních států. Evropské země podle listu vyhostily po ruské invazi na Ukrajinu 600 špionů, kteří pracovali pod diplomatickým krytím.

V Rakousku se od té doby objevily desítky nových vyzvědačů. V posledních dvou letech tam počet ruských státních zaměstnanců vzrostl na 500 z dřívějších 300 až 400. Až polovina z nich působí jako špioni, odhadují rakouští zpravodajci podle WSJ.

Do Rakouska se přemístili také pracovníci ruského generálního konzulátu v Mnichově poté, co byl v loňském roce uzavřen. „Ruský štáb se jednoduše přestěhoval do Salcburku, rakouského města na druhé straně hranice na východě,“ píše dále WSJ s odvoláním na rakouské zpravodajce s tím, že jeho součástí bylo i několik špionů.

Ruští špioni, které v Polsku pustili z vazby, utekli

Evropa

Ve Vídni ruští diplomaté a pomocný personál vyvíjí činnost z více než 40 nemovitostí, které vlastní Moskva nebo lidé či firmy napojené na ruský stát. Na střechách těchto budov vyrostla monitorovací zařízení, z nichž některá slouží k odposlouchávání satelitní telekomunikace.

Zaplatili za vraždu pilota

Ruští představitelé ve Vídni také údajně zaplatili lidem, kteří letos v únoru zastřelili ve Španělsku pilota Maxima Kuzminova. Rusko do Rakouska pašuje velké částky v hotovosti a ruští diplomaté pak tyto peníze rozvážejí po celé Evropě, často ve svých osobních věcech, které policie nemůže kontrolovat.

„Stáváme se pro naše sousedy problémem, protože Rusko nás používá jako operační základnu,“ řekl WSJ vysoce postavený zdroj z rakouské zpravodajské služby.

Americký deník připomněl, že Vídeň byla nechvalně proslulým centrem tajných služeb už v době studené války. Špionáž je v Rakousku, které je členem Evropské unie, legální, pokud ovšem není namířena proti samotné alpské republice, píše dále list tím, že jde o neutrální zemi mimo vojenské aliance.

Zběhlého ruského pilota vrazi rozstříleli a přejeli autem

Evropa

„Jako chobotnice“

„Proto hostí mezinárodní organizace, včetně agentur OSN a Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), z nichž některé mají již dlouho ve svých delegacích špiony,“ dodává WSJ.

„Ruská rozvědka je nyní jako chobotnice, která používá každé chapadlo. A její hlava je v současné době ve střední Evropě,“ citoval list nejmenovaného evropského důstojníka zpravodajské služby.

Velký špionážní kontingent udržují v Rakousku podle WSJ také USA. Alpská republika je sídlem regionálního centra americké zpravodajské služby CIA, které „dohlíží na dění ve východní Evropě a na Balkáně“, uvedl list.

Lotyšský exministr vnitra dostal za špionáž pro Rusko 8,5 roku vězení

Evropa
Související témata:
Tajné služby

Výběr článků

Načítám