Hlavní obsah

Z Gazy osvobodili jezídku unesenou jako dítě v Iráku. Trpěla tam 10 let

Jednadvacetiletá jezídka Fauzíja Amín Sido se znovu shledala se svou rodinou v Íráku po dlouhých 10 letech strávených v Pásmu Gazy, kam ji ještě jako dítě zavlekli teroristé z Islámského státu. Do operace na její záchranu se zapojilo několik zemí, situaci ale komplikoval současný válečný konflikt. Po několika neúspěšných pokusech nakonec došlo ke šťastnému setkání.

Jezídku unesenou před 10 lety Islámským státem zachránili v Gaze Video: Reuters

Článek

Na etnicko-náboženskou komunitou jezídů, jejímiž příslušníky jsou především Kurdové ze severního Iráku, zaútočil Islámský stát v srpnu 2014. Ve městě Sindžár a jeho okolí tehdy extremistická skupina zabila více než 1200 lidí, připomněl The Times of Israel.

Uneseno pak bylo přes 6000 členů této komunity. Některým z nich se podařilo zachránit, tehdy jedenáctileté Fauzíje ale ne.

Foto: Reuters

Jezídku unesenou před 10 lety Islámským státem zachránili v Gaze.

Za nejasných okolností se následně dostala do Pásma Gazy, kde strávila dalších deset let v zajetí jednoho z členů palestinského teroristického hnutí Hamás. Podle informací izraelského deníku Jerusalem Post byla dívka donucena ke sňatku s únoscem a léta vystavena hrubému zacházení ze strany jeho rodiny.

Podle izraelské armády byl únosce nedávno zabit během probíhajícím konfliktu v Gaze. Pravděpodobně v důsledku leteckého útoku. Fauzíje se tak podařilo uprchnout a záchranná akce se dala do pohybu. Do rodného Iráku byla převezena přes Izrael a Jordánsko, píše BBC.

Armáda Izraele dále uvedla, že celá akce byla „komplexní operací koordinovanou Izraelem, Spojenými státy a dalšími mezinárodními aktéry“. Právě Spojené státy měly poskytnout transport.

Hlavní iniciátorem záchrany dívky byl kanadský židovský filantrop Steve Maman, který je ředitelem nadace pro osvobození křesťanských a jezídských dětí v Iráku. Právě on na svých sociálních sítích sdílel video, na kterém je vidět opětovné shledání Fauzíji s rodinou.

„Slíbil jsem Fauzíje, která byla rukojmím Hamásu v Gaze, že ji přivedu zpět domů k její matce do Sindžáru,“ napsal na síti. „Jí to připadalo nemožné, ale mým jediným nepřítelem byl čas,“ dodal. Poděkoval kontaktům v USA, Iráku, Jordánsku a Izraeli.

„Bylo jí jedenáct let, když ji unesli, a žádné dítě si v tomto věku nevybere, že se stane rukojmím teroristů. Byla to nejtěžší záchranná akce, jaké jsem se kdy zúčastnil,“ uvedl Maman v rozhovoru pro Jerusalem Post.

V srpnu roku 2014, kdy Islámský stát zaútočil na irácký severozápadní region Sindžár, byli muži starší 14 let zastřeleni a ženy uneseny jako „válečná kořist“. Předpokládá se, že teroristé zajali 6000 členů této komunity, z nichž více než polovinu povraždili. OSN tento válečný zločin specifikuje jako genocidu. Podle iráckých úřadů se 2600 jezídů stále pohřešuje.

Kdo jsou jezídové?

Jezídi jsou etnicko-náboženská menšina žijící v Iráku, Sýrii, Turecku a Arménii. Jejich víra je monoteistická a vychází z íránsko-mezopotamské tradice, která je ovlivněna islámem. Hlavním představitelem božstva je Melek Taus, Paví anděl. Jezídismus je často označován jako původní náboženství Kurdů, nicméně jezídi nyní sami sebe vnímají jako oddělenou skupinu.

Příslušníků této náboženské skupiny je kolem 800 tisíc. Největší skupina žije v severním Iráku poblíž Mosulu, odkud část v roce 2014 uprchla před islamisty do Sýrie. Menší komunity se nacházejí také v Sýrii, Turecku, Gruzii, Arménii a Německu.

V roce 2014 vtrhli bojovníci Islámského státu do rodné oblasti jezídů v severním Iráku. Jezídové uprchli na horu Sindžár, mnoho z nich bylo zabito, hlavně muži, a přibližně šest tisíc žen a dívek bylo zajato a zotročeno.

Němka dostala 14 let. Jako členka IS se podílela na utýrání pětileté jezídské holčičky

Zahraniční

Výběr článků

Načítám