Hlavní obsah

Odejděte, jste v nebezpečné bojové zóně. Izraelská armáda vyzývá obyvatele Rafáhu k evakuaci

Izraelská armáda vyzvala v sobotu k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také ze dvou oblastí na severu, napsal deník Ha'arec s odkazem na mluvčího armády. V oblasti vede od října Izrael válku proti radikálnímu islamistickému hnutí Hamás.

Foto: Abdel Kareem Hana, ČTK/AP

Izraelská armáda vyzývá obyvatele Rafáhu k evakuaci

Článek

V příspěvku na sociální síti X mluvčí izraelské armády Avichay Adraee varoval obyvatele dotčených oblastí, že „jsou v nebezpečné bojové zóně“ a že „Hamás se snaží obnovit své schopnosti v regionu, a proto armáda udeří velkou silou proti teroristickým organizacím v regionu, ve kterém se nacházíte. Každý, kdo je v těchto oblastech, vystavuje sebe a své rodiny nebezpečí.“

Izraelská armáda už v pondělí, den před zahájením operace v Rafáhu, vyzvala asi sto tisíc lidí na východě této oblasti, aby se přesunuli do oblasti Mavásí u pobřeží, která už je ale přeplněná uprchlíky přebývajícími tam v nuzných podmínkách ve stanech i pod širým nebem, a také do nedalekého Chán Júnisu, města zničeného bombardováním.

Valné shromáždění posílilo pozici Palestiny. Zástupce Izraele skartoval Chartu OSN

Blízký a Střední východ

Z Rafáhu se podle úřadu OSN tento týden evakuovalo přes 110 tisíc lidí. Nyní tam přebývá na 1,4 milionu lidí, většina z nich tam od října utekla z jiných částí Pásma Gazy před boji. Někteří se ale postupně na základě výzev armády k evakuacím přemisťovali i pětkrát, často pěšky či na povozech tažených osly.

Web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na své dva zdroje napsal, že lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár se pravděpodobně neskrývá v oblasti Rafáhu, kde Izrael zahájil pozemní operaci. Podle zdroje The Times of Israel mnoho velitelů Hamásu z oblasti Rafáhu uteklo už v předchozích týdnech, kdy se ke dlouho avizované izraelské operaci v této lokalitě schylovalo. Izraelský premiér Benjanim Netanjahu tvrdí, že bez operace v Rafáhu nelze zcela zničit hnutí Hamás, což si vytkl jako cíl této války.

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafáhu

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda podle deníku Ha'arec vyzvala také obyvatele dvou území na severu Pásma Gazy – uprchlického tábora Džabálija a vesnice Bajt Lahíja –, aby se přemístili do západní části města Gaza. Mluvčí armády na síti X napsala, že obě území jsou „nebezpečnou bojovou zónou“ a že „Hamás se tam snaží obnovit svou bojeschopnost“.

Deník Ha'arec už v pátek napsal, že se Hamás chystá zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části, aby ukázal Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než v Rafáhu.

Během razie ve školním komplexu zabili teroristé čtyři izraelské vojáky

Zahraniční

Výběr článků

Načítám