Hlavní obsah

Výlet vězňů na zámek Versailles s piknikem v zahradách? Policisté protestují

Francouzští policisté se bouří proti záměru vězeňské služby zorganizovat pro trestance „výchovný výlet“ na zámek ve Versailles. Součástí cesty z nápravného zařízení ve městě Toul na severovýchodě země do 350 kilometrů vzdáleného cíle má být i procházka versailleskými zahradami spojená s piknikem.

Foto: Profimedia.cz

Zámecké zahrady ve Versailles

Článek

„Je to nezodpovědné a skandální,“ uvedly v prohlášení policejní odbory, které požadují, aby vězeňská služba akci zrušila. Podle serveru 78Actu si ve zmíněném zařízení odpykávají tresty lidé odsouzení k dlouholetým pobytům za mřížemi, například za vraždy nebo znásilnění.

Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že režim ve věznici v Toulu je zaměřen „především na sociální reintegraci a přípravu na propuštění odsouzených“ na svobodu.

Dozorci před několika dny vyvěsili ve věznici plakát s nabídkou registrace na tento bezprecedentní výlet, který se má uskutečnit 27. června. „Vzhledem k tomu, že tato aktivita vyžaduje povolení k vycházce, musíte splnit určité podmínky. Obraťte se proto na svého probačního poradce,“ stojí na vývěsce.

Ministerstvo spravedlnosti ujistilo, že všeobecný rámec pro propouštění vězňů je „velmi dobře organizovaný“. „Výlet neslouží zábavě, ale práci na něčem, co bude užitečné pro návrat do civilního života,“ uvedl dále resort justice s tím, že vězni budou na akci „vybíráni případ od případu“.

Muž na policejní stanici v Paříži postřelil dva policisty, skončili ve vážném stavu

Evropa

Podle policejních odborů se má výletu do Versailles zúčastnit deset až 15 vězňů. Cesta autobusem má trvat více než čtyři hodiny, což vyvolává řadu bezpečnostních otázek, argumentují dále strážci pořádku.

„V podstatě by tam byl doprovod (vězeňských strážců) plus četníci uvnitř. Budou vězni chodit mezi turisty? A venku, kdo to místo zabezpečí? Odpověď je jednoduchá: policisté,“ varují dále policejní odbory s tím, že není jejich úkolem, aby hlídali odsouzence.

Strážci pořádku podle serveru Actu17 rovněž argumentují, že jsou nyní velmi vytížení v souvislosti s nadcházející letní olympiádou v Paříži. „Teď po nás chtějí ještě víc. Načasování akce (výletu vězňů do Versailles) opravdu není dobré,“ uvádějí dále policejní odbory.

Policisté svůj protest podpořili grafikou, na níž je vyobrazen vězeň s vytetovaným plánem versailleského zámku na zádech. „Cesta k rozhodné trestní politice je ještě dlouhá,“ tvrdí dále policisté.

Připomínají, že v minulosti někteří vězni využili podobné akce k útěku. V polovině letošního května pak uprchl obávaný vězeň z dodávky, která jej přepravovala od soudu v Rouenu. Při útoku na vozidlo zahynuli dva dozorci a další tři byli zraněni. Pachatelé jsou stále na útěku.

Motorkářský gang vyloupil pařížské klenotnictví za bílého dne

Evropa

Výběr článků

Načítám