Hlavní obsah

Vraťte velitele zpět do skafandru. NASA omylem odvysílala záznam simulace stavu nouze na ISS

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v noci na čtvrtek omylem odvysílal simulaci záznamu, podle něhož astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž to vyvolalo na sociálních sítích vlnu spekulací o tom, že na ISS došlo k mimořádné situaci.

Foto: Roscosmos, Reuters

Kosmonauti Roskosmu Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin podnikají vycházku do vesmíru mimo ISS 17. listopadu 2022

Článek

Podle agentury Reuters ve středu asi v 17:28 GMT (čtvrtek 0:28 SELČ) vysílal kanál NASA na YouTube zvuk, který naznačoval, že jeden ze členů posádky pociťuje následky dekomprese.

Podle kopie zvukového záznamu, která začala kolovat po sociálních sítích, ženský hlas v nahrávce žádá členy posádky, aby „vrátili velitele zpět do skafandru“, zkontrolovali mu puls a poskytli kyslík. Později stejný hlas říká, že prognóza je „slabá“.

Několik vesmírných nadšenců na záznam upozornilo na síti X s poznámkou, že na ISS došlo k vážné nouzové situaci. To ovšem vyvrátila posádka stanice, podle níž nahrávka byla omylem odvysílaným záznamem simulace, kdy si členové posádky a pozemní personál procvičují různé scénáře situací, k nimž by na stanici mohlo dojít.

Po mnoha odkladech loď Starliner od Boeingu konečně odstartovala

Věda a školy

„Tento zvuk byl neúmyslně chybně přenesen z probíhající simulace, při níž členové posádky a týmy na Zemi trénují různé scénáře ve vesmíru. Nesouvisí to ovšem se skutečnou mimořádnou událostí. Na Mezinárodní vesmírné stanici k žádné nouzové situaci nedošlo,“ uvedla posádka v příspěvku na X.

Dekompresní nebo také kesonovou nemoc způsobují bublinky dusíku nebo jiného plynu v krevním řečišti v důsledku změny atmosférického tlaku. Tento stav může ovlivnit centrální nervový systém a skončit smrtí.

Členové posádky na ISS v době vysílání audia spali a čekal je výstup do kosmu. Na kanálu NASA ISS na YouTube se objevilo chybové hlášení, že přenos byl přerušen, uvedl Reuters.

Zemřel bývalý astronaut, který vyfotil Zemi z vesmíru. V 90 letech se zřítil s letadlem

Zahraniční

Výběr článků

Načítám