Hlavní obsah

Vraťte se domů, máme vás plné zuby. Obyvatelé letovisek protestují proti masové turistice

Vraťte se domů. Konec s masovou turistikou. Nechceme vás tady. Jen krátký výčet hesel, která provolávají obyvatelé Benátek, Barcelony, Kanárských ostrovů, Mallorky či Atén na demonstracích, s nimiž se v poslední době roztrhl pytel. Lidé protestují proti masové turistice, která žene ceny pronájmů či koupě nemovitostí do závratných výšin, zvyšuje hluk, tlak na dopravu a znečišťuje oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Na mnoha turisticky nejnavštěvovanějších místech se konají demonstrace proti návštěvníkům.

Článek

Naposledy lidé protestovali o víkendu v Barceloně. Do ulic nejoblíbenějších částí města vyrazili s vodními pistolemi. Skandovali „turisté jděte domů“ a stříkali na ně vodu. Podobné akce zažily i další turistické oblasti, které měly rekordní návštěvnost, protože se cestovní ruch zotavil z recese vyvolané pandemií koronaviru.

V dubnu pochodovalo 57 tisíc demonstrantů na protest proti turismu na Kanárských ostrovech. Španělská Palma de Mallorca a Malaga zažily protesty v květnu a červnu. Statistiky za loňský rok napovídají, že Španělsko po Francii zaznamenalo druhý nejvyšší počet turistů. Zemi jich navštívilo 85 milionů. Nejnavštěvovanějším regionem bylo Katalánsko, které v loňském roce přilákalo 18 milionů turistů, Barcelonu vloni navštívilo 12 milionů turistů. V Katalánsku žije 7,6 milionu obyvatel, z toho 1,6 milionu v Barceloně, připomíná web televize CNN.

Odpůrci masové turistiky v Barceloně vytáhli na hosty restaurací stříkací pistole

Cestování

V regionu návštěvníci utratili 12,75 miliardy eur (306 miliard korun). Kritici však uvádějí, že turisté zvyšují ceny a vyvíjejí tlak na veřejné služby, zatímco zisky z cestovního ruchu se rozdělují nespravedlivě a zvyšují sociální nerovnost.

Letos v květnu se k dalším evropským zemím na protest proti nadměrnému turismu připojili obyvatelé Atén. V řeckém hlavním městě se vzápětí rozšířily graffiti se slogany jako „Žádní turisté, žádní hipsteři“.

Pravidelně se protestuje v italských Benátkách, kde místní šílí z turistů a rozčilují se, že jim masivní turistika narušuje kvalitu jejich života a životní prostředí.

Zemědělci ochromili dopravu ve Francii a Španělsku. Na dálnici si grilovali krevety

Evropa

Letos v prosinci skupina obyvatel ze čtvrti Gion v japonském městě Kjóto požádala vedení města, aby zakročilo proti turistům. Kjótské úřady vzápětí zakázaly zahraničním návštěvníkům vstup do úzkých uliček čtvrti gejš Gion, uvedla televize web aljazeera.com.

Před olympijskými hrami v Paříži, které začínají za pár dnů, se obyvatelé metropole na sociálních sítích snaží odradit turisty od návštěvy během této sportovní události. Mezi důvody, které uvádějí, patří zvýšení cen hotelů, podvody s turisty, kapesní krádeže a skutečnost, že jízdné pařížským metrem se během olympijské sezóny téměř zdvojnásobí.

Požadavky protestujících se liší podle regionu, ale v zásadě se shodují v následujících bodech. Žádají snížení počtu návštěvníků, větší regulace ubytování pro turisty a a ukončení veřejných výdajů na podporu cestovního ruchu.

„Všichni turisté jsou bastardi!“ Obyvatelé Mallorky blokovali vstup na vyhledávanou pláž

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám