Hlavní obsah

Vědci zkoušejí vyrábět jednorázové příbory z brambor či kukuřice

Právo, PM

V souvislosti s blížícím se zákazem používat plastové příbory, talíře, kelímky či brčka vytvořili vědci z polytechniky v polském Gdaňsku biopolymer z bramborové a kukuřičné mouky.

Foto: Profimedia.cz

Vidlička vyrobená z bramborové mouky

Článek

Lze jím nahradit surovinu z ropy, z níž se dosud vyrábějí jednorázové plastové sady na jídlo. Z ekologického hlediska je absolutně neškodný a lze ho zkompostovat spolu se zbytky od jídla.

„Náš vynález je ekologicky absolutně nezávadný a produkty z něho o 15 až 20 procent levnější než z umělé hmoty. Navíc je jejich výroba mimořádně jednoduchá,“ řekla rozhlasu Radio Gdaňsk šéfka projektu Helena Janiková.

Dodala, že novinka má už za sebou sérii technologických testů s příznivým výsledkem i patentové řízení a v současnosti se vyjednává s možným výrobcem.

Výběr článků

Načítám