Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se zřítilo lešení u 19patrové budovy, nejméně tři mrtví

Nejméně tři mrtvé a devět zraněných, z toho čtyři těžce, si v pátek vyžádal pád severní části lešení vystavěného kolem devatenáctipatrové rozestavěné budovy ve švýcarské obci Prilly na předměstí Lausanne. Podle prvotních informací se zřítil nákladní výtah instalovaný podél konstrukce. Ten s sebou strhl celé lešení.

Foto: Profimedia.cz

Místo tragédie ve švýcarském Prilly

Článek

„Jde jen o prozatímní bilanci obětí. Stále pohřešujeme několik lidí,“ uvedl podle deníku Blick Jean-Christophe Sauterel, mluvčí policie v kantonu Vaud. „Jestli stihli utéci do bezpečí, nebo leží pod troskami, není jasné,“ dodal.

Zřícené lešení, které vytvořilo několik metrů vysoké hromady, prohledávali záchranáři. Místo neštěstí skýtalo děsivý obraz.

„Byl jsem na ulici, procházel jsem kolem. Pozdravil jsem se s dvěma dělníky, kteří byli na stavbě u paty lešení. Jeden z nich se na mě široce usmál. Pak jsem pokračoval v cestě, načež jsem uslyšel rachot, jako když se sype štěrk. Všechno se zhroutilo,“ popsal situaci jeden svědek pro deník 24heures.

„Trvalo to několik vteřin. Jedno patro lešení padalo na druhé. Viděl jsem také, jak jeden muž padá do prázdna,“ dodal svědek.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři prohledávají zřícené lešení

Přesná příčina tragédie není zatím jasná. Nejčastěji se mluví o výtahu, který prý šel k zemi jako první. Jeden dělník ze sousedního staveniště podle svých slov zaslechl, že do lešení narazil nákladní vůz.

Další z dělníků se už delší dobu domníval, že lešení bude nestabilní. Nedávno jej údajně prověřovali stavební inspektoři.

Šedesát metrů vysokou budovu staví firma Suva, která je největší úrazovou pojišťovnou ve Švýcarsku.

Požár poškodil věž katedrály v Rouenu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám