Hlavní obsah

V Německu začal soud se známým salafistou, hrozí mu 15 let

Berlín

V Düsseldorfu v úterý začal ostře sledovaný proces s jedním z nejznámějších německých salafistů Svenem Lauem. Pětatřicetiletý německý konvertita je obžalován z napomáhání teroristické organizaci, za což mu hrozí až 15 let vězení. Muž, který byl už v minulosti opakovaně vyšetřován, vinu popírá.

Foto: Federico Gambarini, ČTK/AP

Německý salafista Sven Lau před soudem

Článek

Salafistu, který vyrůstal v katolické rodině a k islámu konvertoval v roce 1999, vyšetřovatelé viní z toho, že finančně i materiálně podporoval teroristickou skupinu JAMWA, která úzce spolupracuje s radikální organizací Islámský stát. Do války v Sýrii podle nich navíc Lau naverboval dva mladé bojovníky z Německa.

Státní zastupitelství, jehož obžaloba má 80 stran, se na proces vyzbrojilo výpověďmi několika svědků, záznamy z Lauových chatů a také fotkami a dalšími materiály z jeho počítače. Na jedné z fotek je Němec, který si říká abú Adam, zachycen spolu s pěticí mladých mužů před tankem. Přes rameno má zbraň. Videa, která Laua ukazují v Sýrii, jsou k vidění i na internetu.

Korunní svědek

Korunním svědkem obžaloby je Ismail I., jehož výjezd do Sýrie měl v létě roku 2013 koordinovat právě Lau. Ismail I., který se v této blízkovýchodní zemi přidal ke skupině JAMWA, si nyní odpykává trest vězení v délce čtyři a půl roku.

Obhajoba tvrdí, že Ismail I. lže a že cesty salafisty Laua do Sýrie měly sloužit jen humanitárním účelům.

Související téma:

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

O tom, kdo má pravdu, rozhodne soud, který se koná v jedné z nejpřísněji chráněných soudních budov v Německu, nejspíš až příští rok. Zatím je naplánováno 30 jednacích dní.

Související témata:

Výběr článků

Načítám