Hlavní obsah

USA rozšířily sankce vůči íránskému ropnému a petrochemickému průmyslu

Washington

Spojené státy rozšířily sankce vůči íránskému ropnému a petrochemickému průmyslu. Opatření je reakcí na nedávný raketový útok Íránu na Izrael. Oznámilo to v pátek podle agentury Reuters americké ministerstvo financí. Cílem opatření je podle ministerstva zvýšit finanční tlak na Írán a omezit tamnímu režimu příjmy, které používá k podkopávání stability v regionu a k útokům na partnery a spojence USA.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční pastevec prochází kolem moderní jednotky na výrobu ropy v íránské provincii Chúzistán. Ilustrační foto

Článek

Nové sankční opatření USA zařazuje íránský ropný a petrochemický průmysl do exekutivního příkazu, který se zaměřuje na klíčová odvětví íránské ekonomiky s cílem omezit Teheránu finance na rozvoj jaderného a raketového programu. Americká vláda tak podle ministerstva bude moci uvalit sankce na jakoukoli osobu působící v íránskému ropném a petrochemickém průmyslu, píše Reuters.

Dva evropští diplomaté a vysoce postavený činitel Evropské unie (EU) v pátek podle agentury Reuters uvedli, že EU by měla v pondělí uvalit sankce na osoby a organizace spojené s íránskými dodávkami balistických raket do Ruska.

Podle jednoho z diplomatů ministři zahraničí EU schválí sankce na 14 jednotlivců a organizací, včetně leteckých společností a dalších firem. Diplomaté již dříve upozornili, že se EU zabývá opatřeními, která by omezila provoz íránské národní letecké společnosti Iran Air.

USA minulý měsíc uvedly, že Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety pro svou válku na Ukrajině. Washington zároveň uvalil sankce na lodě a podniky, které se na dodávkách těchto zbraní podílely, připomíná Reuters.

Sankce? Vždyť jsme se jen bránili, tvrdí íránský ministr

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám