Hlavní obsah

USA popřely úvahy o výměně ukrajinského území za členství Kyjeva v NATO

Spojené státy popírají, že by se uvnitř Severoatlantické aliance (NATO) mluvilo o možnosti postoupení ukrajinských území Rusku výměnou za členství Kyjeva v NATO, jak se o tom před několika dny zmínil Stian Jenssen, šéf kanceláře generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby

Článek

„Nic na tom není. Neodpovídá to skutečnosti,“ prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby podle listu Ukrajinska pravda. Postoj Washingtonu je takový, že Ukrajina se bude moci stát členem Aliance, jak to potvrdili čelní představitelé členských zemí na nedávném summitu NATO ve Vilniusu, uvedl Kirby.

„Na vrcholné schůzce ve Vilniusu se Aliance postavila za myšlenku, že je možné vytvořit cestu k případnému členství (Ukrajiny v NATO). Ale teď se musíme soustředit na pomoc Ukrajině, aby odrážela ruskou agresi a pokračovala v osvobozování území, které jí právem patří,“ zdůraznil Kirby. „Každý den dělají pokroky,“ dodal.

Jenssen přišel s myšlenkou výměny území za členství v NATO při nedávné panelové diskusi v Norsku. Podle listu Verdens Gang řekl, že by takové řešení mohlo být součástí dohody o ukončení rusko-ukrajinské války.

Později Jenssen svá slova korigoval a označil je za „chybu“. „Moje prohlášení o tom bylo součástí širší diskuse o možných budoucích scénářích na Ukrajině a neměl jsem to tak říkat. Byla to chyba,“ řekl Jenssen.

Ukrajina by se mohla vzdát území výměnou za vstup do NATO, zmínil šéf Stoltenbergovy kanceláře

Evropa

Výběr článků

Načítám