Hlavní obsah

USA oznámily zrušení vyjednaného trestu pro strůjce útoků z 11. září

Ministr obrany USA Lloyd Austin zrušil dohodu o přiznání viny tří mužů obviněných z přípravy teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001. Obnovil tak jejich tresty smrti, informovala agentura AP.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údajný strůjce útoku Chálid Šajch Muhammad a jeho komplici Valíd Attaš a Mustafa Ahmad Havsáví jsou nyní ve věznici Guantánamo na Kubě. Pentagon tento týden uvedl, že s vězni uzavřel dohody o přiznání viny, podrobnosti ale neupřesnil. Jeden z amerických představitelů podle agentury Reuters uvedl, že téměř jistě dohody zahrnují přiznání viny výměnou za zrušení trestu smrti.

Austin v pátek zbavil Susan Escallierovou, která dohlíží na válečný soud na Guantánamu, pravomoci uzavírat v tomto případě dohody před zahájením soudního procesu a převzal tuto odpovědnost sám.

„S okamžitou platností, v rámci výkonu svých pravomocí, tímto odstupuji od tří předsoudních dohod…,“ uvedl Austin.

Tři muži obvinění z útoků z 11. září 2001 na USA souhlasili s doznáním viny

Amerika

Američané zadrželi islamistické radikály Muhammada z Pákistánu, Attaše z Jemenu a Havsávího ze Saúdské Arábie před dvěma desítkami let. Muhammad je podle amerických vyšetřovatelů strůjcem útoku, který pomohl vycvičit a řídit některé z únosců.

Při útocích 11. září 2001 zemřelo v USA téměř 3000 lidí. Dvě civilní letadla unesená islámskými radikály narazila do mrakodrapů Světového obchodního centra. Další dopravní letoun o několik desítek minut později narazil do budovy Pentagonu a čtvrtý se zřítil do polí v Pensylvánii.

K útokům se přihlásil šéf teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin, který se skrýval pod ochranou afghánského radikálního hnutí Tálibán. Následná americká invaze do Afghánistánu přinesla pád tálibánského režimu, bin Ládinovi se ale podařilo uniknout a dalších téměř deset let se skrýval. Američané ho dopadli a zabili v květnu 2011 v Pákistánu. Válka v Afghánistánu skončila stažením amerických sil a jejich spojenců a opětovným obsazením země Tálibánem v roce 2021. Vyžádala si skoro 200 tisíc lidských životů.

Věznici Guantánamo zřídila Bushova administrativa v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001. Američané tam zadržovali přes 780 lidí kvůli podezření z terorismu, většina z nich ale nebyla nikdy obviněna. Podle organizací na ochranu lidských práv byli vězni mučeni a vystaveni nelidskému zacházení. V současné době tam je podle agentury Reuters na 30 vězňů, Muhammad je z nich nejznámější. Nynější prezident Joe Biden už dříve ohlásil záměr zavřít Guantánamo ještě před koncem svého volebního období.

Tálibán nabízel Američanům Usámu na stříbrném podnose, tvrdí německý politik

Svět

Po více než 22 letech identifikovali ostatky další oběti z 11. září

Amerika

Výběr článků

Načítám