Hlavní obsah

Umělče, je čas vstávat! Kontroverzní běloruský aktivista kopal díru u hrobu Vincenta van Gogha

Podmínečné vězení a pokutu si vysloužil kontroverzní běloruský aktivista Alexej Kuzmič, který na hřbitově v Auvers-sur-Oise severně od Paříže koncem července kopal díru u hrobu nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Při házení lopatou vykřikoval: „Umělče, je čas vstávat!“

Foto: Profimedia.cz

Alexej Kuzmič u hrobu Vincenta van Gogha ve francouzském Auvers-sur-Oise

Článek

Bizarní scéně přihlíželo 29. července několik náhodných návštěvníků hřbitova. Kuzmič k hrobu nizozemského mistra přišel v bílém oděvu s bílým make-upem na obličeji a vlasy potřísněnými směsí mléka a mouky.

„Drazí přátelé, přišli jste sem naplněni smutkem. Chápu vás,“ zahájil své „představení“ proslovem v angličtině nad van Goghovým hrobem. „Nedokážu žít ve světě, kde umělci odcházejí. Teď se to ale změní. Dnes je významný den. Umělec se vrátí na svět,“ dodal Kuzmič a přihlížejícím k tomuto okamžiku „blahopřál“.

„Umělče, je čas vstávat! Umělče, vstávej!“ pokračoval 36letý Kuzmič ve své produkci, načež vzal lopatu a začal v těsné blízkosti hrobu porostlého břečťanem hloubit díru. Užaslí návštěvníci hřbitova si jeho akci natáčeli, po chvíli ale znechuceně odešli a vyrozuměli policii.

Ekologické aktivistky polily slavné van Goghovy Slunečnice rajčatovou polévkou

Zahraniční

Po chvíli jeden policista v doprovodu své kolegyně Kuzmiče zadržel, čemuž se umělec zjevně nebránil. Podle listu Ouest-France věděl, že bude považován za provokatéra a že riskuje zatčení.

O dva dny později byl předveden před soud, který jej potrestal měsíčním vězením s podmíněným odkladem a pokutou ve výši 3000 eur (75 700 Kč).

Prefektura pak nařídila jeho deportaci s tím, že do té doby zůstane v administrativní vazbě. Kuzmič se ale proti tomu odvolal a minulý týden zahájil hladovku.

Jaký je jeho status ve Francii, například jak je to s jeho povolením k pobytu, není jasné, podle deníku Le Figaro ale v zemi nepožádal o azyl.

Není to první Kuzmičova umělecká provokace ve Francii. V roce 2021 se objevil před Elysejským palácem v Paříži, sídlem francouzského prezidenta, s atrapou Molotovova koktejlu.

Francouzské úřady nařídily Kuzmičovu deportaci i přesto, že jej hledá také policie v jeho vlasti, kde se během kontroverzních prezidentských voleb v roce 2020 účastnil akcí proti autoritářskému šéfovi státu Alexandru Lukašenkovi.

Vincent van Gogh strávil v Auvers-sur-Oise poslední období svého života, než v roce 1890 ve věku 37 let spáchal sebevraždu. Na tamním hřbitově je pohřben vedle svého bratra Thea.

Detektiv našel ukradený Van Goghův obraz. Přinesli mu ho v tašce z IKEA

Koktejl

Výběr článků

Načítám