Hlavní obsah

Novým šéfem ukrajinské diplomacie je Sybiha

Aktualizováno

Dosavadní první náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Sybiha se ve čtvrtek stal novým šéfem diplomacie. Na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského ho do funkce jmenoval ukrajinský parlament. Informovala o tom agentura Reuters. Zelenskyj ohlásil rozsáhlou obměnu kabinetu, kterou zdůvodnil tím, že země vzdorující ruské invazi potřebuje novou energii.

Foto: Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP, Profimedia.cz

Andrij Sybiha

Článek

Nyní již bývalý ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal ve středu demisi, kterou ve čtvrtek parlament přijal. To, že se novým šéfem ukrajinské diplomacie stane Sybiha, se očekávalo. O jeho pravděpodobném výběru už předem informoval například list Ukrajinska pravda.

Kuleba patřil v zahraničí k hlavním tvářím Ukrajiny, která už dva a půl roku čelí ruské invazi. Americký ministr zahraničí Antony Blinken nyní již bývalého kolegu ocenil jako mimořádného partnera a poděkoval mu za spolupráci. Poděkování zveřejnil také na síti X.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Dmytro Kuleba

Podle Zelenského bylo nutné k vládním změnám přistoupit, protože Ukrajina potřebuje v kabinetu vzpruhu.

„Podzim bude pro Ukrajinu extrémně důležitý. A naše státní instituce by měly být nastaveny tak, aby Ukrajina dosáhla výsledků, které potřebujeme - pro všechny z nás,“ citoval Reuters Zelenského.

Odchod Kuleby dnes formálně schválil parlament, který jeho rezignaci přijal. Už ve středu poslanci schválili rezignaci vicepremiérky pro evropskou a euroatlantickou integraci Olhy Stefanišynové a také demise ministrů strategického průmyslu Oleksandra Kamyšina, spravedlnosti Denyse Maljusky a životního prostředí Ruslana Strilece.

Ukrajinský parlament začal rozplétat klubko demisí

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám