Hlavní obsah

Ukrajina odsoudila vládního úředníka, který 15 let donášel ruské tajné službě

Ukrajinský soud poslal na 12 let nepravomocně do vězení bývalého vládního úředníka Vasyla Mehedu, kterého odsoudil ze špionáže pro ruskou tajnou službu FSB. Meheda, jenž jí patnáct let za úplatu dodával dokumenty o Službě bezpečnosti Ukrajiny či citlivé informace ze zahraniční politiky, se proti rozsudku odvolal. Ukrajinská policie už v březnu zadržela další dva konfidenty FSB, které soud teprve čeká.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ruské FSB v Moskvě

Článek

Meheda pracoval na sekretariátu ukrajinské vlády od roku 2000. V roce 2006 se na něj kolega obrátil se zvláštním požadavkem – tajně okopírovat zapečetěné dokumenty a předat mu je. Meheda za to dostal finanční odměnu v řádu několika tisíc dolarů.

Ukázalo se, že jde o dalšího agenta FSB, kterými byl jednu dobu ukrajinský úřad vlády „prolezlý“.

Oba muži později odcestovali do Moskvy, kde souhlasili se spoluprací s ruskou tajnou službou. Meheda pak několik let nepozorovaně pokračoval v kopírování tajných dokumentů. Mezi lety 2010 a 2015 se sice spolupráce přerušila, následně ale pokračovala.

Podle ukrajinské redakce BBC konfident ruské rozvědky Meheda pravidelně cestoval do Ruska, Běloruska, Turecka a dalších zemí, kde FSB předával kopie dokumentů, za něž inkasoval peníze. Ruská tajná služba mu také poskytla telefon se šifrovanou komunikací.

S ruskou rozvědkou spolupráci definitivně ukončil po začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru letošního roku.

V Německu prověřují podezření na špionáž pro Rusko na ministerstvu

Zahraniční

U soudu se ke špionáži podle svého právníka přiznal. Soud to považoval za polehčující okolnost a místo maximálního možného trestu 15 let ho do vězení poslal na 12 let. Meheda se však proti rozsudku odvolal.

Ukrajinská redakce BBC identifikovala ještě další dva spolupracovníky FSB z ukrajinského úřadu vlády.

V polovině března policie zadržela muže z různých oddělení kabinetu, kterým FSB platila od dvou do 15 tisíc dolarů za úkol v závislosti na stupni utajení předávaných informací a jejich důležitosti pro Rusko. Oba muži ještě nebyli odsouzeni a jsou ve vazbě, jeden se už ale k vině přiznal.

Výběr článků

Načítám